von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Stenhuggarstigen i Sannäs. Tanums Kommun.

Vandringar Bohuslän & Västkusten Friluftsliv, Sannäs, Sannäsfjordens naturstig, Stenhuggarstigen, Västkusten, friluftsliv, fritid, kultur, natur, naturreservat, promenad, promenaden, promenadguide, promenera, sevärt, skogspromenad, skärgård, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink0
Sannäs ligger fint vid Sannäsfjorden i norra Bohuslän. Området ingår i Tanumkustens naturreservat. Men så mycket av kusten får du inte uppleva när du går Stenhuggarstigen, eller egentligen ingenting mer än på avstånd. Stenhuggarstigen är en skogsvandring och det är endast när man är på väg över Vetteberget som man ser vatten. Tja, man fick faktiskt en väldigt fin vy ut över Västerhavets inre och yttre skärgård.  
 
Så även om jag hade förväntat mig en riktigt fin skärgårdspromenad när jag åkte hit upp, får la jag krypa till korset och erkänna att det här var en fin skogspromenad, kryddad med ett stänk kultur. Och att promenaden inte uppfyllde mina förväntningar var ju egentligen för att jag inte var påläst. Det var min mor som fiskat upp detta tips från nätet. Så jag var bara en glad turist som hånkade på.  Men den glade turisten fick snart ta över spakarna annars hade vi kommit käpprätt åt &%¤#.
 
14 juni 2014.. 
Strax söder om Sannäs finns en liten parkeringsplats. Här fick vår silverfärgade farkost stå och vila medans vi gav oss iväg ut på dom stigar som stenhuggarna använt sig av när tiden begav sig. Det var dock lite olika besked hur lång denna vandringsled var. Om man tittade på skylten på parkeringsplatsen talade den om 6 km, men på nätet stod det 5.5 km. Nu spelar ju 500 meter hit eller dit ingen som helst roll, huvudsaken är att man tror sig ha roligt.
 
 Vi valde att gå leden motsols, vilket betydde att vi inte började med att ta oss upp på utsiktsberget vetteberget, utan vi fortsatte istället stigen rakt fram genom trevlig blandskog. Leden är rödmärkt i terrängen. Efter ett tag kom vi fram till en gammal torpruin. Här satt en tavla med info om dom människor som bott här. Strax där efter var vi framme vid stora stigkrysset. Här var det skyltat åt alla håll. Vill du gå kortaste rundan, då svänger du vänster här. Då kommer du ganska fort upp på Vetteberget, men du kommer inte förbi grottan. 
 
Bild ovan: Här pekar pilen upp mot Vetteberget. Men här valde vi inte att gå upp, utan här avslutade vi istället med att komma ned.
 
Vi tog oss vidare till grottan. Grottan hittar man nästan längst upp på vandringsleden. Men den i säg var inget att hoppa högt över. Den var vad jag kallar en fuskgrotta, ett utrymme under stora klippblock. Men promenad hit upp var OK. Och det hade ju faktiskt bott människor i grottan.       
 
Efter grottan vände leden strax tillbaka söder ut. Vi hade ingen bra karta med oss, bara något skräp från nätet. Däför tog jag vänster vid nästa stigskilje, något som resulterade i att vi efter ett tag kom in på samma stig tillbaka ned mot stora stigkrysset. Så vi har faktiskt inte gått hela Stenhuggarstigen. (Se kartan längst ned). 
 
Nu gick vi genom ett bergit område där man bröt sten under dom gyllene åren. Det var i slutet på 1800-talet som stenindustrin expanderade. Vid skiftet mellan 1800 - 1900 talet var Sannäs befolkning närmare 300 personer. Det mesta av stenen som bröts fraktades med fartyg från Sannäs. Men på 1930 talet  gick stenindustrin kraftigt tillbaka och Sannäs befolkning sjönk kraftigt. Idag bor här knappt 60 personer året runt.
 
Och så kom vi tillbaka till stora stigkrysset. Nu tog vi oss upp på Vetteberget och fikade med göra fin utsikt. 
 
Att vara observant på när man skall ned från berget. Vi hade lite svårt att finna märkningen direkt. Men leden går rakt söder ut ned från berget, alltså åt vänster i förhållande till hur man kom upp på begret.
 
Stenhuggarstigen är en helt OK skogsvandring, och om man är lite intresserad av stenhuggeriets historia i Sannäs blir promenaden extra intressant. 
 
Men vi var inte klara med Sannäs ännu. Om ni tittar på bilden ovanför kartan så ser ni en informationstavla med blå märkning. Denna blåmärkta led heter Sannäsfjordens naturstig och är 3km lång och går i naturreservat Sannäsfjordens alskogar och betesmarker. Denna vandringsled var dock helt kass. Bra märkt, men igenväxt. Brännnässlorna gick mig ibland upp till näsan. Vi fick t.o.m. fly ut på stranden och följa den en bit istället.
 
Det här var annars den promenad jag var mest intresserad av. Man skulle ju kunna göra avstickare ut på två fina utsiktsberg, Lerholmen och Hönsholmen. Men allt var en igenväxt djungel i sumpmark. 
 
Men kanske var leden under upprustning. För vi fann en infrormationskarta stå lutad mot ett träd mitt inne i skogen, och den verkade relativt ny. Så kanske är något på gång. Vi får hoppas på det. Om någon vet något hör gärna av er.
Nedan i alla fall några bilder från denna promenad. Vi gick bl.a. förbi gamla tegelbruksruiner mitt inne i djungeln. Och stigen från ruinen tillabaka upp mot bilvägen och parkeringen var riktigt fin (svarta linjen upp till röda punkten på kartan längst ned). .
 
 
Film från vandringstips Stenhuggarstigen.
 
Film från Sannäsfjordens naturstig.
 
Barnvagnsvänliga promenader? Nej.
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Till top