von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Tumlehed - Hästevik, en fin promenad på Hisingen

Vandringar kring Göteborg Bad, Bohuslän, Friluftsliv, Torslanda, Västkusten, hällmålningar, natur, natur Göteborg, naturområde, naturreservat, naturstig, promenad, promenad Göteborg, promenadguide, promenera, skogspromenad, skärgård, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips Permalink2
Det här området ligger så långt ut i väster man kan komma på Hisingen. Området finner man strax intill Lilla Varholmens brygga, där båtarna avgår ut till Göteborgs norra skärgård. Här fick vi en trevlig promenad över kala klippor och stränder. Men även en hel del skog. 
 
Jag tror det är bäst att parkera ute vid båthamnen vid Tumlehed. Här finns en parkeringsplats för naturreservatets besökare. Här finner man även en ganska bra karta över området. Dock har nog kartans grundtryck några år på nacken, så vissa stigar har ätits upp av naturen. 
 
Man kör hit genom att svänga in på Domarringsvägen norr om Nolered/Torslanda torg. Domarringsvägen övergår där bostadsområdet tar slut till Tumlehedsvägen. Den följer man hela vägen fram till Båthamnen och parkeringen. Kör in näsan i datorskärmen så kan du se att jag rödprickat vägen in till parkeringen. Åker du buss kliver du av på Hornkamsgatan (just nu Gul Express). Den ligger där bostadsområdet tar slut och Tumlehedsvägen börjar. På väg ut till båthamnen kommer du att passera fina hällmålningar på lite drygt 100 meter avstånd. Se kartan nedan.
 
Vi började med att ta en promenad norrut upp till Strömsund. Vi följde stigen längst med vattnet och upp över berget. Sedan anslöt vi till den grusade gångvägen som tog oss nästan hela vägen fram. Vill man gå den lättaste (tråkigaste) till Strömsund går man den grusade gångvägen hela sträckan. Den har jag gulmarkerat på kartan nedan. Tillbaka igen gick vi på klipporna nere vid vattnet. Gick fint men det blev lite upp och ned. Kartan som jag använder i inlägget är på 1 till 10.000. Det betyder att 1 centimeter är 100 meter i verkligheten. Så det är ingen lång promenad upp till Strömsund. Ett tips, här ifrån är det inte långt bort till Hällmålningarna i öster och upp till skalbankarna i Sillviks naturreservat. Det finns ett eget vandringstips om det på min blogg (Lilleby/Sillvik). Men jag har kluddat in var du hittar hällmålningarna någonstans på kartan nedan. En kort promenad rakt upp i berget. 
 
14 september 2014.
Vi tog oss över Madbäcken och följde sedan trrevlig stig några meter från vattnet ut mot bryggorna. Via trappa och räcke att hålla sig i tog vi oss upp på berget. Nu såg vi bort mot den lilla ön utanför Strömsund. Det såg ut som att vi kunde gå över klipporna bort till Strömsund, men vi valde att gå uppför berget till vi stötte på den grusade gångvägen, det fanns flera stigar in till den. Sedan följde vi gångvägen fram till ett litet hus, här gick det en ganska brant stig ned till vattnet.  Dock fanns det ingen bro över till ön som kartan visar. Den hade tydligen kapsejsat för flera år sedan. 
Bild ovan: en båt så in i vassen svår att se (ha ha, jag är Göteborgsvitsmästare i min bostad). Detta måsta vara den billigaste båtplatsen vid Tumlehed.
 
Bild ovan: Strömsund.
 
 Efter att vi tagit oss över klipporna tillbaka gav vi oss ut på den södra slingan. Vi gick förbi Tumlehedsbadet och fina villor och kom in på en grusad gångväg. Lite småtråkig sträcka, mest snår och buskar. Stigen som syns på kartan och som genar nära inpå vattnet finns inte längre. Så vi fick snällt fortsätta på gångvägen. Vid vägskiljet vek vi ner åt höger mot halvön som tydligen kallas för tumnageln, eller något liknande. Det var i allafall så en dam från området kallade den. Det var grusad gångväg hela vägen fram till där halvön började. 
 
Det fanns en liten sandstrand på halvöns västra sida. Vi tog en rundtur på den kuperade lilla halvön. 
 
Bild ovan: Vi vek ut på halvön direkt, men det är bättre att följa gångvägen till den tar slut. Då har du sandstranden ett tredjedels stenkast framför dig. 
 
Efter att ha tillbringat en timmes tid ute på halvön tog vi oss vidare söder ut mot Hästevik. Fortsatt på grusad gångväg genom en riktigt trevlig skog kantad av branta stup. Efter ca: 500 meter vi vek in på en stig som tog oss ut på bilvägen. Vi hade hamnat på bilvägen även om vi fortsatt på gångvägen, men nu slapp vi i alla fall några meter på bilvägen. 
 
Det blev att följa bilvägen en bit, bl.a. förbi fotbollsplanerna och anläggningen till Hjuviks AIK. Som ni kan se av kartan nedan så kan man välja flera vägväl för att ta sig tillbaka till Båthamnen och parkeringsplatsen. Bl.a. kan man gå rakt norrut på gångväg från Fotbollsplanerna. Men vi valde att gå upp lite längre öster ut på gatan Bergklevet. Efter en stund kom vi in på en fin stig över berget. Här var det i huvudsak lövskog. I alla fall just runt stigen.
 
Och så återstod endast en kort sträcka på Tumlehedsvägen fram till parkeringsplatsen. En lyckad promenad på Hisingen var till ända. 
 
 
Film från detta vandringstips.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja, om man undviker att gå över klipporna..
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

#1 - - Susanna Maria J:

Gud så härliga bilder!! <3

Svar: Tack Anna. Jag förstår att naturen betyder mycket för dig. Mycket fin blogg du har, förstår att många följer den. Och du är en jäkel på att måla. Gissar att du hittar fler inspirationskällor till att måla berg i Norge än i den lilla staden öster om Göteborg.
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - Johan:

Synd vi inte fick upp nån redig havsöring när ni ändå var där och filmade i strömsund ;-)

Svar: Hej, Joham!
Då hoppas jag verkligen att ni brukar ha mer tur. Jäkla fint ställe i alla fall. Tråkigt utan fisk, men ni såg inte ut att lida värst mycket där i solen ;-)
Ronny von Frank-Einstein

Till top