von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Bronsålderssundet Björlanda. promenadstig 3-4 km. Göteborg.

Vandringar kring Göteborg Bad, Bilder, Björlanda, Blåsippor, Bohuslän, Bronsålderssundet, Friluftsliv, Gothenburg, Göteborg, Hisingen, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sevärdhet, Sweden, Torslanda, Viewpoint, Västkusten, Västsverige, adventure, aktivitet, attraction, blommor, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, fornminnen, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, natural, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenad Göteborg, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, skärgård, strandpromenad, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, västra Götaland, wandern Permalink1
Mycket trevlig natur och fornminnespromenad på 3 eller 4 km.  (Nice hiking trail with beautiful nature and many ancient monuments from the Bronze Age. Length 3 km or 4 km if you also go the eastern). path.)
 
Lördagen den 18 april 2015.
 
Det hade nu gått nästan två år sedan vi var vid Bronsålderssundet senast. Men nu såg vi fram emot en promenad på vandringsleden. Våren hade kommit något lite längre nu än när vi gick här 2013. Detta trots att vi då gick tre veckor senare. Men så var också våren väldigt trög 2013.  
 
Det här är en mycket fin och omväxlande promenad med en hel del historiska inslag under vägs. Vandringsleden är mycket lätt att följa. Håll ögonen efter orangefärgad märkning på träd och stenar. Och följ skylt "Västra Stigen". Den västra stigen leder helt ut till viken och Nordre älvs estuarium. Det är ungefär 1,5 km ut till viken. Den sista biten går vandringsleden i en slinga. Man kan välja om man vill gå över berget först eller gå på nedsidan av det ut till viken. Det finns en östra stig också, den går bara uppom berget i öster, via några rösen. Jag kommer till den längst ned i inlägget.
 
Parkeringsplatsen ligger intill gamla Lillebyvägen. Vi kom från Björlanda och svängde av in på  gamla Lillebyvägen efter Zenithgården och fotbollsplanerna. Men man kan också välja att svänga in på gamla Låssbyvägen lite längre väster ut på Kongahällavägen.   
 
Bilder nedan: den "lilla" parkeringsplatsen och informationstavlor.  
Kartan ovan visar det JAG kallar etapp 1 på vandringsleden. Från parkeringsplatsen och fram till hagen/ängen. Bilderna nedan är tagna på den sträckan. 
 
Bilder ovan: En Påfågelfjäril satt och slöa i 2,5 sekunder per blomma.. 
 
Av erfarenhet från förra gången vi gick här valde vi att gå i gummistövlar. Det kan vara ganska så blött på sina ställen. Så vandringsskor eller stövlar är att rekommendera om det som nu har regnat en del.  
 
Bilden ovan är plåtad av far. Vi följde som sagt västra stigen. Denna skylt satt vid hagen/ängen, där dom nyfikna fåren gick och betade.
 
Bild ovan: Här uppe i hörnet av ängen efter fårskallen delar sig stigen. Här ifrån går vandringsleden i en slinga. Detta kallar JAG för etapp 2. I filmen från 2013 tog vi höger här och gick slingan motsols. Men den här gången fortsatte vi rakt fram på nedsidan av berget. Se kartan nedan. Bilderna nedanför är från denna sträcka. 
 
Bild ovan: ett kort tag gick vi med utsikt över viken innan det bar av in i snåren.  
 
Bild ovan: här var man i alla fall skyddad från vinden.
 
Bilden ovan är plåtad av far. Mycket skräp har drivit in med stormarna. 
 
Bild ovan: inte mycket kvar av spången. Annat material fick tjänstgöra istället.  
 
Här står jag och gluttar över till andra sidan viken. Jag tyckte att naturen där såg lockande ut. Området ligger norr om Fåglevik och sträcker sig bort till Sävvik. Redan nästa dag var vi där och tog en mycket fin promenad. Skall försöka få ihop det vandringstipset med bilder och film inom en inte allt för avlägsen tid. 
 
Nästa etapp går från viken över berget och tillbaka ned till hagen/ängen. Denna sträcka är lite kuperad. Observera att den orangefärgade leden går upp på berget till vänster om den "stora" stigen. Båda två leder i och för sig upp till det stora röset. Men vandringsleden tar dig förbi ytterliggare några rösen och stensättningar. Se kartan nedan. 
 
Bild ovan: far framför stora röset. I bakgrunden Hästholmarna, som är fågelskyddsområde.
 
Sista bilden från promenaden är från det högsta röset längst med promenaden.
 
Om man vill förlänga vandringsleden med ungefär 1 km kan man välja att gå den östra stigen. Den går upp vid första slåtterängen man kommer tillbaka till. Men det är inget som direkt höjer värdet eller upplevelsen på promenaden. Men promenaden blir lite längre och du inkasserar en liten stigning när du tar dig upp på berget. Och det är då vandringsleden blir 4 km, om man skall tro informationstavlan. 
 
Bronsålderssundet ingår i naturreservat Nordre älvs estuarium som blev bildat 2005. Länsstyrelsens information kan du läsa här
 
Nedan en karta där också busshållplatsen Låssbyvägen är med. Gamla Låssbyvägen går från busshållplatsen in till mitt stora fina röda P Längst ned en karta med redig översikt. 
 
 
Ny film från april 2019
 
Mina refelktioner över Östra stigen, läs här
 
Den 9 april 2020 tog min kamrat Janne Ekman med sig sitt vandringsgäng hit till Bronsålderssundet. Så här skrev han till gänget efteråt: 
 
Hej alla trevliga vandrare!
 
Bronsålderssundets "rösade" leder bjöd verkligen på det mesta och bästa en vandrare kunde önska. Fina skogsstigar med stor variation på terräng, utsiktspunkter med härliga vyer samt närkontakt till havet. Blå- och vitsippor kantade stora delar av stigen. Det hela inramades i blå himmel och en sol som värmde så skönt att mångas jackor åkte av. 
Tack Ronny för vandringstipset!
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

#1 - - Anne-Sofie:

Hej Frank. Vill bara tacka för tipset och en bra blogg (som vi hittade idag). Min sambo, hund och jag var där idag och det var en mycket trevlig promenad med fin natur. Hunden hoppade ner i vattnet så fort vi kom fram till klipporna. Vi ska titta igenom din blogg efter fler bra tips på vandringar. MYCKET bra att du tar med vägbeskrivning och foto på parkeringsplatserna. Det gör det så mycket lättare att hitta rätt. Tack!

Hälsningar Anne-Sofie, Peter och Charly

p.s. Du har en cool farsa.

Svar: Tack Anne-Sofie. Jätteskoj att du gillar bloggen. Hoppas du hittar några fina vandringar för dig, sambon och doggen.
Ronny von Frank-Einstein

Till top