von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Färgenäs udde vid sjön Färgen. Alingsås kommun.

Övrigt Västra Götaland Alingsås kommun, Stora Färgen, friluftsliv, fågelsjö, kultur, natur, naturområde, naturreservat, promenad, promenera, skogspromenad, vandra, vandring, vandringstips Permalink0
Det var en ganska gråkall dag i mars 2015 när jag svängde av E20 vid Hästerydsmotet och styrde kärran fram på den smala vägen ut mot Färgenäs. Jag har tänkt mig titta till Färgensjöarnas naturreservat på 3 olika platser. Och först ut var nu Färgenäs på västra sidan av sjön Stora Färgen. Det här var en kort promenad på uppskattningsvis 1,5 km. Men det var en fin promenad där halva sträckan gick utmed vattnet.
Men när jag kom fram till Färgenäs blev jag lite förbryllad. Jag fann ingen parkeringsplats. Jag körde in till sidan och parkerade bilen strax före den röda ladan. Det kändes dock inte helt bra. Men jag såg ingen människa att fråga, men tänkte att det kanske fanns någon i husen. Jag fortsatte till fots förbi ladan och kom bort till Färgenäs gård. Se bilder nedan.
 
 
 
 
Jag gick fram till det vita  boningshuset och knackade på dörren i hopp om att få införskaffat mig lite mer kunskap om platsen och vart man kunde parkera. Men det var ingen som öppnade. Jag sneglade in genom fönstret och såg möbler i gammal stil. Jag funderade på om gården kunde vara ett kulturreservat och att kanske ingen bodde här längre. Jag såg att det kört bilar på en liten öppen yta framför gården, kanske var detta parkeringsplatsen. Se bild ovan. 
Nu var det nog inte riktigt så, för när jag kom hem och fått placerat arslet framför databurken fann jag information om att Färgenäs gård var till salu för 6 900 000 kr och det var ju något mer än vad jag hade på fickan.
Nu skulle jag ju inte vara borta så länge, så min parkeringen i diket fick duga.
 
Nåväl, jag stövlade iväg norrut förbi grinden och in i naturreservatet med riktning mot tranorna. För så var det, två tranor höll till nere vid strandkanten. Deras trumpetande lät ljudligt när jag närmade mig, sedan var dom borta. Kvar var bara ett gäng Kanadagäss. Jag fortsatte traktorstigen ut mot Näset. 
 
Färgensjöarnas naturreservat blev bildat 2012 och naturvårdsförvaltare är Västkuststiftelsen. Det är ett kulturhistoriskt odlingslandskap med fin lindskog och i öster ett fågelskyddsområde. 
 
Bilden ovan är tagen tillbaka mot det håll jag kom från. Här svängde den "stora" stigen  till höger och gick ned till vattnet på östra sidan av udden. Men jag följde stenmuren upp till norra änden av udden. Då kunde jag sedan följa strandstigen hela vägen utmed östra sidan av udden ned till Färgenäs gård. En plutt promenad, men den var fin.
 
Bild ovan: Lindskog med inslag av Björk och längre bort den röda ladan som jag startade ifrån.
  
Bilder ovan: gamla knotiga lindar.
 
Och så kom jag fram till tomten till Färgenäs gård. Nu var jag tvungen att gå upp genom deras tomt. Jag såg i allafall ingen annan stig. Och det syntes att många människor hade gjort lika dant, stigen var frekvent använd. Men det är inte säkert att det blir tillåtet när dom nya ägarna har flyttat in. 
 
 
Så där ja, då var det gjort. Jag skuttade in i bilen och körde där ifrån. När nästa tur upp till Färgensjöarnas naturreservat blir får jag se, men det finns flera intressanta platser runt Stora Färgen.
 
Nedan en karta över området och jag har ritat in i rött hur jag gick. Film från detta lite märkliga vandringstips kommer.
 
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej. 

Till top