von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Prästalund, Ale kommun. natur & kulturstig ca: 2,5 km

Vandringar kring Göteborg Ale kommun, friluftsliv, fritid, kultur, natur, naturområde, naturreservat, naturstig, promenad, promenad Göteborg, promenera, skogspromenad, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink2
Ett Hembygdsmuseet, ängs och lundflora, vackra ekhagar och prunkande vitsippsbackar. Så beskriver Ale kommun Prästalund natur & kulturstig. 

4 april 2015 + några vitsippsbilder från 23 april 2016.

Vi var här före betesdjuren släpps ut i hagarna. Före vitsipporna bildar vita hav och före träden blir gröna och invaderas av sjungande fåglar. Men det var fint här i alla fall.

Det finns en parkeringsplats vid hembygdsmuseet. Man måste sedan gå över tomten för att komma till starten av natur & kulturstigen. Då kan man passa på att slänga ett öga på dom gamla byggnaderna. Dom är samtliga flyttade från andra platser till Prästalund. Den första byggnaden flyttades hit 1943. 
 
Byggnaden till höger i bild är Komministerbostaden och kommer ursprungligen från Hällebäckahult i Kilanda och var kronohemman i mitten av 1500-talet. Hemmandet blev komministerbostad 1690. Detta är museets äldsta byggnad och blev uppförd i Prästalunden 1943. Nedan en bild på Ladugården och Torpstugan.
 
 Bild ovan: Redskapsskjul på baksidan ladugården. Inte så många moderna grejor här.
 
Det finns en öppning i staketet på södra sidan. Här startar natur & kulturstigen. Här kan du passa på att se om du fått någon post i form av en folder över natur och kulturstigen. Se bild nedan.
 
Ovan en karta över natur & kulturstigen. Vid nummer 9 kan man välja att "gena" tillbaka. Då blir sträckan endast ca:1,9 km. Men väljer man "långa" rundan blir den enligt information från Ale kommun 2,7 km. Men då gissar jag att man mätt via nummer 11 Blomdals lada. Men dit önskar jag ingen levande varelse att behöva gå. Det var rena lervällingen i slänten ned mot bäcken så att man sjönk ned till hakan. Nåja, kanske lite överdrivet. Sedan skulle bäcken passeras utan någon synlig bro. Nu gick väl det bra med gummistövlar. Men belöningen var en husgrund och flera brädhögar. Ladan var riven. Då lade vi ihop ett och ett och fick det till att bli två. Från nummer 10 på kartan så var alla markeringspinnar nedrivna och låg på marken. Leden är inte längre tänkt att gå via Blomdals rivna lada. Det är kartan som är gammal. Kartan ligger på Ale kommuns hemsida. 
 
Dom historiska upplevelserna man får längst med stigen är väl kanske inte så mycket att berätta hem om, undantaget museet då. En bautasten som inte är någon bautasten. Startkodders grav, här skall en sagofigur ligga begravd. Han skall ha varit tjugo alnar lång och haft en axelbredd på sex alnar. En aln är sextio centimeter. Men gravfältet från järnåldern är äkta vara och ligger vackert beläget uppe på en kulle, nummer 13 på kartan. Men det jag fick ut mest av på denna promenad var den jättefina ekskogen. Den plockade hem en hel drös av gilla poäng. Men den skulle naturligtvis vara ännu finare när löven var på plats.Nedan en dröse bilder från promenaden. 
 
Bild ovan: vi hade inte gått många kliv innan vi såg detta bläckfisk träd. Jag visar här hur min inre syn såg trädet. 
 
Bild ovan: Ekjätte. 
 
Bilden ovan är plåtad av far. Vintergröna. Fanns lite här och var men skylten satt vid nummer 2 på kartan, där man tar en slinga på södra sidan av den gamla körvägen. 
 
Bild ovan: en milsten då vi gick längst med den gamla körvägen. Nummer 5 på kartan.  
 
Bild ovan: det var ju påsk. 
 
Bilder nedan på bautastenen som alltså inte är någon riktig bautasten (nr 6 på kartan). Stenen blev rest i mitten av 1930-talet. Nu fyller den i alla fall en funktion som staketpinne för taggtråden. Och den ser ju ståtlig ut där den den står synlig från långt nere i dalen. 
 
Bautastenen är en avstickare. Man får ta samma stig tillbaka eller följa den gamla körvägen.  
 
Bilden ovan är plåtad av far. Här ligger han alltså begravd, jätten. Nummer 7 på kartan. 
 
Bilden ovan är plåtad av far: hålvägen är nummer 9 på kartan. Här delar sig promenadslingan. Den längre slingan går ned denna väg och man korsar bilvägen. Man får följa stigen åt vänster en liten bit innan man kommer fram till övergången ut till bilvägen. 
 
Bild ovan: Borta bland träden till vänster i bild skulle Blomdals lada ha stått. Mellan oss och den fanns en bäck och lermark.  
 
Bild ovan: Vi fann ingen bro över bäcken, men dock en trappa över taggtråden. 
 
Bild ovan: Blomdals lada. Endast en husgrund och brädhögar återstod.  
 
Bild ovan: Nu fick vi ta oss tillbaka till ruta ett, eller rättare sagt nr 10 på kartan. Nu skulle vi upp på kullen man ser på bilden, upp till Arves hög och järnåldersgravarna.
 
Bild ovan: farsan står och stöttar sig mot stammen som stått på stubben till höger om honom.  
 
Bild ovan: efter nummer 10 på kartan torpruinen Lunden, skall man upp denna trappa.
 
Bild ovan: vi tog oss ned från kullen och gravfältet och upp på bilvägen. Den får man följa ett hundratal meter fram till museet. Där fikade vi, se bild nedan.
 
Jag kan verkligen rekommendera en promenad på natur och kulturstigen här i Prästalund. Men undvik Blomdals lada. Promenaden är mycket lätt kuperad. Tar man korta rundan är den helt platt. Vi gick i gummistövlar. Men det hade funkat med vanliga promenad eller löparskor denna dag. Dock var det lite blötare bitvis på norra sidan av bilvägen. Även borträknat svängen om Blomdals lada. Under betesperioden kan man stångas med tjurarna i hagarna på norra sidan av bilvägen, alltså om man går den längre sträckan. På södra sidan av bilvägen delar man hagarna med fårskallar. 
 
Nedan en karta vart man hittar Prästalund och parkeringsplatsen. 
  
Film från detta vandringstips.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej. Men från parkeringen kan man följa stor stig och grusväg fram till nummer 6 "Bautastenen", se kartan längst upp.
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

#1 - - Anne B.:

Hej,
Förstår att ni är en sluten grupp. Några tips på andra vandringsgrupper som är öppna för alla?
--- Anne

Svar: Hej, Anne!
Västkuststiftelsen vet jag anordnar promenader för alla. Läs mer på denna länk: http://www.vastsverige.com/sv/sodrabohuslan/aktiviteter/vandring-bohusleden-stenungsund-kungalv-marstrand-orust/ du får nog kopiera den. Jag tror även att Friluftsfrämjandet anordnar promenader.
Promenaderna som jag gör med far är slutna. Det finns inte en människa som hade orkat mentalt att följa med. Men om det är "vandringsgänget" du syftar på så är det egentligen inte någon sluten grupp. Där har det ofta dykt upp kompis till en kompis. Så det är ofta som alla inte känner varann innan vi ger oss iväg. Jag skulle absolut inte ha något emot att ta med några man inte känner på förhand. Men vi har bara lyckats komma ut ca: 3 - 4 vandringar per år. Jag har en maillista med ca: 25 namn på som jag skickar ut till i god tid före vandring. Då talar jag om vad det är för typ av vandring, sträcka och antagen tid vi kommer att ta på oss. Det är bara att hojta till om du och kanske någon mer känner för att haka på. Då lägger jag in dig på listan. När det är dax för vandring mejlar jag ut till alla, och man behöver endast svara om man känner för att följa med. Några av dom promenader vi gått finner du bilder från under vandringsgänget. Där ser man om inte annat att det varit mycket varierat antal deltagare.
Ronny Sveum
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - Anne:

Hej och tack för snabbt svar!
Trevligt om du ville lägga till mig på din mejllista så får vi se. När jag tittar på bilderna under vandringsgänget känns det som att det är ett betydligt yngre gäng dock ....
Anne

Till top