von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Naturreservat Svanviks kile Orust

Vandringar Bohuslän & Västkusten Bohuslän, Orust, Västkusten, friluftsliv, fritid, natur, naturområde, naturreservat, promenad, promenadguide, promenera, skogspromenad, skärgård, vandra, vandring, vandringstips, västra Götaland Permalink1
Naturreservat Svanvik på Orust. Ytterligare ett i raden av vandringstips jag fått från Danne och Katarina här på bloggen.
 
Jag fick en riktigt fin promenad på uppskattningsvis cirka 3 km. Naturen var omväxlande från lummig skog till vindpinade klippstränder och en fin badplats med badklippor. Dock var det inget badväder, i alla fall inte för Ronny. Detta är en lätt promenad i en rogivande skärgårdsmiljö. Naturreservat Svanvik eller Svanviks kile blev bildat 1977. Naturvårdsförvaltare är Västkuststiftelsen.
 
Det var den 15 juli 2015 som jag promenerade här. Det är lätt att komma ihåg för det var den dagen det blåste..hrmf....! 
 
Bild ovan: en liten parkeringsplatsen för naturreservatet. Rakt över vägen fanns en informationstavla för naturreservatet med texten nedan.  
 
Från parkeringsplatsen gick jag genom skogen ned till badet i söder. På kartan ovan har jag även kluddat in det lilla kärret jag passerade på vägen. Där kärret tog slut gick en lite mindre stig ned mot vattnet och upp mot Ambjärns udde. Den stigen kom jag att gå, men först jag gick rakt ned till badet. 
 
Bilder ovan: en lättpromenerad gångväg. Bilden ovan är tagen vid stora stigskiljet där man kan välja att gå rakt över till Ambjärns udde.
 
Bild ovan: kärret 
 
Och så kom Ronny fram till badet. 
 
Här på södra sidan av halvön vid badet kastar sig klipporna rakt ned i Stigfjordens iskalla vatten. Säkerligen inte mer än 18 – 19 grader i vattnet.
 
Fin badplats med idag var det ingen som ville bada. Rakt över vattnet kunde jag se Skåpesundsbron. Se bild nedan.
 
 Nu rörde jag mig från badet tillbaka upp till kärret. Där vek jag in på den mindre stigen och kom snart ned till vattnet igen. Stigen leder så småningom upp till Ambjärns udde och vidare fram till småbåtshamnen.
 
Bild ovan: småbåtshamnen i sikte. Nu blev det att traska på asfalt tillbaka till bilen. Halvvägs hittade jag något som påminde om en bänk.  
  
Ovan en karta hur man hittar hit. (OBS: första informationstavlan för naturreservatet kör man förbi).
 
Film från detta vandringstips.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej. inte så som jag gick "rundslingan". Men det går att ta sig nästan helt ned till badet på fin stig, så med lite kämpande dom sista meterna så......
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här : https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 
#1 - - Göran Holmberg:

Hustru Monica och jag besökte denna plats idag. Perfekt för en dagstur från Lerum och hem igen. Medhavd Heinz white baked beans och falukorv tillagat på Trangia spritkök ute vid badplatsen. Fin miljö!

/Göran

Svar: Ja, både platsen och maten går att leva med :)
Ronny von Frank-Einstein

Till top