von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Utnäset naturreservat mellan Karlsborg och Askersund

Övrigt Västra Götaland Bad, Vättern, friluftsliv, natur, naturområde, naturreservat, promenad, promenadguide, promenera, skogspromenad, skärgård, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips Permalink2
Här kommer första vandringstipset från vår tur runt Vättern nu i juli 2015. En 5 km lång promenad i Utnäset naturreservat.
 
SE MIN FILM från detta vandringstips på min youtubesida: http://youtu.be/j9731vUoHZE 
 
Vi tog ett stopp vid Infocenter i Karlsborg för att införskaffa oss lite kunskap om Tivedens nationalpark och naturreservat Utnäset. Regnet duggade lite lätt när vi klev ut ur bilen och styrde stegen bort mot det röda huset strax intill där Göta kanal ger sig ut i Vättern. Detta stop skulle visa sig vara mycket klokt, så jag tar på mig det. För på Infocenter fick vi riktigt bra information av en trevlig och hjälpsam man. Han bistod med egen kunskap och vi fick med oss bra underlag i form av kartor och broschyrer som vi fick mycket användning av. Länk till Infocenter i Karlsborg: http://www.karlsborg.se 
 
Naturreservat Utnäset blev billdat 1998. Här får man uppleva norra Vätterns fina skärgårdsnatur. En märkt vandringsled på 5 km tar besökaren genom det natursköna naturreservatet. Man kan förlänga vandringen med några kilometer genom att ta svängen om Uvviken.
 
Bild ovan: Håll ögonen efter denna skylt på bilväg 49 mellan Karlsborg och Olshammar. Se karta nedan.
 
 Bild ovan: Parkeringsplatsen. Till masugnen stod det i och för sig. Men det var inte en människa som styrde stegen till den. Mer än jag och far då. Det var en ståtlig gammal ugn, men där även mycket var rivet. Den byggdes 1826 och var i drift fram till 1923. Bilder nedan.
 
 
Då hade vi en promenad på 2,5 km ut till Utnäset. Vi gick leden medsols. Se kartan nedan.
 
 Vi korsade bilvägen, orange märkning visade vägen.
 
Vandringsleden börjar och slutar med att man går på långa spänger över ett blötområde. Den här biten får man nämligen gå samma väg fram och tillbaka. På andra sidan av spänger och blötområde börjar rundvandringen. Min far tog en bild på vägvisningsskylten. Hit var det ca: 500 meter. Så till Utnäset var det 2,5 km oavsett vilket håll man gick. Vi valde vänster till Utnäset via stranden.  
 
 Och mycket riktigt gick man mycket utmed eller nära inpå vattnet. Vandringsleden får väl räknas som ganska lätt men mestadels småkuperad. Hm... och när jag skriver ganska lätt så räknar jag med att detta inte är er första promenad efter 10 år på sofflocket. Jag utgår från att ni är ute och rör på er lite i alla fall. Om så inte är fallet får jag väl ändra och skriva att vandringen är lätt, om det inte vore för alla jobbiga små backar.
 
Bild ovan: fin stig genom tallskog och blåbärsris. Bilden nedan får det att vattnas i munnen efter kantarellstuvning.
 
Vid utnästet fanns många fina små uddar som sträcker sig ut i sjön. Här kan man bada eller sitta och fika med en enastående skärgårdsvy. På andra sidan Vättern kan man se Omberg. Vi valda att slå oss ned på bänkarna runt eldstaden. Det var perfekt om man ville sitta som en gräshoppa.
 
 Bild ovan: vi hade nu gått halva sträckan, vilket även skylten bekräftade. 
 
 Nu kom vi fram till stigskiljet där man kunde välja att följa huvudleden tillbaka till parkeringsplatsen via Lillesjön, eller fortsätta stigen ned mot Uvviken. Då lämnar man naturreservat Utnäset och kliver in i naturreservat Uvviken. Den sträckningen skall tydligen vara mycket fin men inte uppmärkt. Dock var det märkt vidare där vi vek av. Men oavsett skall stigen vara tydlig och följer i stort vattnet. Och enligt kartan nedan finns skyltar där man skall göra stigval.
 
Bild ovan: Lillesjön
 
Efter Lillesjön var leden bitvis lite blöt. Här skulle det behövas några slanor. Det hade ju regnat en del sista veckan, så det fanns en del vatten som marken inte hunnit suga åt sig. 
 
Och så kom vi fram till stigskiljet, cirkeln var sluten. Det här var en jättefin promenad i vacker natur. Rekommenderas mycket starkt. 
 
Det behövdes ett telefonsamtal till Askersunds Turistbyrå för att få bekräftat att naturreservatet ligger i kommun Askerund. Det ligger precis på rätt sida av kommungränsen till Karlsborg. Länk till Askersunds Turistbyrå: http://runtvattern.se/askersund/ 
 
 Vill du får mer information om naturreservat Utnäset läs detta faktablad från Länsstyrelsen: http://www.lansstyrelsen.se/orebro/SiteCollectionDocuments/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/askersund/utnaset/Faktablad_Utnaset.pdf 
  
Se filmen från detta vandringstips.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här : https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

#1 - - Dan Alsterland:

Hej igen!
Vi tackar för denna filmen och bilderna på bloggen som gett oss ett nytt vandringstips, för vi har faktiskt inte vart här vid Utnäset.
Vi tackar även för eposten om vandringar med vandringsgänget, vi kommer säkert att hänga med vart det lider.

Ha det gott så länge!

Danne o Katarina

Svar: Jättebra, då låter jag er ligga kvar i mejl listan så ser ni när något är på gång. Men om jag förstått rätt så har ni flyttat från Partille till Hjo. Så ni har en bit att ta er. Men roligt om ni följde med någon gång. Det har varit nya ansikten varje gång, det är jätte skoj. Skall försöka komma ut 4 - 5 gånger om året i alla fall.
Och ta en promenad i Utnäset, det var mycket fint.
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - Dan Alsterland:

Jag är uppväxt i Sävedalen men bodde i Göteborg innan jag flyttade till Katarina i Hjo, och jag har sommarhus på Lyr, och där är vi väldigt ofta. Så då är det ju inga problem för oss att kunna vandra med ert gäng vetja.

Ha det gott så länge

Danne o Katarina

Svar: Det låter bra. Ha det bra så länge.
Ronny von Frank-Einstein

Till top