von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Södra Stenungsön naturreservat, Stenungsund. Vandring 4 km

Vandringar Bohuslän & Västkusten Bad, Bilder, Bohuslän, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Stenungsund, Sweden, Viewpoint, Västsverige, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, skärgård, strandpromenad, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink2
Södra Stenungsön är ett kommunalt naturreservat i Stenungsunds kommun. Naturreservatet blev billdat 2011 men redan tidigare ingick stora delar av området i Stenungsundskustens naturreservat. Men som kommunalt naturreservat fick naturområdet ökat skydd eftersom skötselföreskrifter skärptes. Här finns kommunens mest besökta grönområden. Och visst, här fanns i alla fall väldigt gott om parkeringsplatser. Tror dock att dom flesta av dessa används på sommaren när folk skall ned och bada på Hawaii, som badplatsen här tydligen kallas för. 
 
 
Det finns två naturstigar att välja på här, en kort slinga på 2,5 km eller en ännu kortare på 1,5 km. Men binder man samman dem får man en mycket fin promenad i varierad natur. Vi började med den oranga leden ned till den lilla ön utanför badplatsen Hawaii. Senare gick vi den blå över till Skepparviken. Men det blev faktiskt en vecka senare. Det tog för långt tid att hinna med båda slingorna samma dag eftersom dagarna är så korta i november och vi är så långsamma när vi filmar och tar bilder. Men ..... 1,5 km på 3 timmar...tja det var ju väldigt fint här.  
 
En grind utan staket var något av det första vi stötte på.
 
Den oranga vandringsleden var inte märkt i naturen. Men det var lätt att hitta ut till ön. Man tog stigen till vänster (öster) om badplatsen. Se bild nedan. 
  
Jag hoppar gärna över jämförelsen med Hawaii, jag har nämligen inte varit där. Men... det här var alls inte så pjåkigt förutom ett huttrigt väder med en rå och sur vind. Man såg Källösundsbron och toppen på Tjörnbron och nedan en fin grillplats.
 
Bild ovan: gångbron/spången över till den lilla ön.
 
Det var riktigt fint här  och undra om det inte var naturen som gjorde att jag tyckte det. 
 
Bild ovan och nedan: vi mötte några enstaka som var ute och rastade benen men det var inget slagsmål om bänkar denna dag. Stilla och fridfullt med andra ord. Annat är det här på sommaren.
 
Bild nedan: vissa bänkar hade passerat bäst före datum. Vy mot Porsholmen.  
 
Bild ovan: spången/bron på avstånd. Efter en mycket kort promenad runt ön + några avstickare tog vi oss över bron igen och svängde sedan höger bort mot några fina klippor som vi fikade på. Här kom inte den sura vinden åt oss. 
 
Innan det var dags att ta sig tillbaka till parkeringen tog vi en titt ute på klipporna väster om badplatsen. En bro ledde dit, se bild nedan. 
 
Nu var vi ganska nära Källösundsbron. På bilden nedan ser vi tillbaka på ön. 
 
På väg tillbaka till parkeringen tog vi en titt på Villa Elsvik, eller rättare sagt det som finns kvar av den och det var inte mycket. Dom gamla murarna finner man uppe på kullen till vänster om vägen när man går mot parkeringsplatsen. Den stora villan brann ned för många år sedan. Gör som far och läs nedan. 
 
En vecka senare var vi som sagt tillbaka för att fullfölja vandringstipset. Nu skulle vi gå den 2,5 km långa blåmarkerade vandringsleden. Vi gick vandringsleden medsols. Jag har kluddat lite på kartan nedan för att visa att man måsta göra en kort avstickare från vandringsleden ned till Skepparviken. Det är en stor och tydlig stig man skalll svänga in till vänster på. 
Det blev en trevlig promenad i ett småkuperat strövområden i barrblandskog och att leden är blåmarkerad ser man bevis på nedan. 
 
Stenungsöns blåmärkta naturstig erbjuder fantastiska kustvyer. På ledens högsta punkt Stora Huvudet finns en bänk med bord. Där kan man slå sig ner och beundra Tjörnbroarna och Hakefjorden. Hm..., glömde ta bild på bänken, ni får kolla filmen (länk längst ned). 
 
Bilder ovan: Här uppe vad det lite rimfrost.  
 
Nu kom vi ned till Skepparviken. Här var kanske inte lika tjusigt som man föreställt sig, men det gjorde inte direkt ont i ögonen heller. 
 
Från skepparviken gick leden tillbaka genom en del gammal barrskog.   
 
Och så får detta vandringstips avslutas med några bilder tagna nere vid badplatsen Hawaii. En promenad här kan jag varmt rekommendera. 
 
       
Karta ovan hur man hittar hit. 
 
 
Film från detta vandringstips.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej
 
Mer information om naturreservatet hittar du här på Länsstyrelsens sida.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

#1 - - Mirza:

Mycket fin inlägg. Flyttade precis till Stenungsund och letade efter liknande information. Det här var perfekt! Man hälsa och tacka.

Svar: Tack, Mirza. Stenungsön är fin att vandra på. Lycka till.
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - Anna o Douglas Samuelsson:

Tack för fina tips om Stenungsön. Det blev en fin promenad med många minusgrader. Vår hund hittade många fina sniff.
Hälsningar
Anna o Douglas
Marstrand

Svar: Tack själv. Det måste varit lite bistert i vinden, men soligt.
Ronny von Frank-Einstein

Till top