von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Aurlandsdalen i Norge. Hårresande vacker & vild

Norge, Spännande vandringstips och utflyktstips Aurlandsdalen, Bilder, Friluftsliv, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmer, forsar, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, inspiration, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenera, resa, sevärt, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vattenfall, video, vildmark, wandern, waterfall, äventyr Permalink2
 
Stick ut på en riktigt fin och spännande vandring i sommar eller höst.
 
Jag har fått en del förfrågningar om denna vandring av ett antal människor (mestadels). Så på begäran tar jag nu in detta vandringstipset här i bloggen.
 
Vandringen ned genom Aurlandsdalen är speciell och är min egen favorit bland favoriterna. Vid tre tillfällen har jag tagit med mig vandringsgäng upp till denna vackra och dramatiska dal. Senast var det 2010 och det är från den turen dom flesta bilderna är tagna och filmen som är länkad från min youtubesida. Jag tog själv inga kort på vandringen, jag filmade endast. Så därför har jag fått använda mig av bilder som mina medmänniskor tog. Men jag har även tagit med bilder som far tog när vi gick i Aurlandsdalen första gången 1995.
 
Vandringen är ungefär 2 mil, men man kan förlänga den om man vill. Om man istället startar från Finse så har man en vandring som dom flesta delar upp i tre dagsetapper. Men jag kan inte riktigt rekommendera sträckan Finse - Österbö. Jag avråder inte direkt heller, men sträckan Finse - Österbö är till viss del påverkad av kraftdammar och sticker inte heller ut. Men det gör verkligen sträckan Österbö - Vassbygdi. Det är den omtalade gamla färdvägen genom Aurlandsdalen. Man vandrar på en stig som slingrar sig utmed branta stup som lodrätt kastar sig ned i djupa kanjoner där den vilda Aurlandselvi forsar fram. 
 
Aurlandsdalen har genom åren drabbats av många stora ras då stigen fått stängas av. Ras sker ofta tidig vår under snösmältningen. Men även under vandringssäsongen maj - oktober har ras skett. Inte minst gäller detta Bjönnstigen (Björnstigen) som är det brantaste partiet på vandringen. Så sent som 2012 blev stigen avstängd och man hänvisade vandrare att gå den nedre stigen i dalen. Men jag tror ingen har omkommit i något ras i modern tid. En dam omkom dock 2003 när hon halkade av stigen på ett utsatt parti strax nedanför Sinjarheim. Detta var förstås en mycket tragiskt olycka. Men man kan gå säkert förbi detta parti om man går närmare inpå bergväggen, där det även finns vajer att hålla sig i.
 
Det som är det fina i kråksången med att vandra i Aurlandsdalen är att man kan åka buss upp på berget och sedan gå tillbaka ned genom dalen. När jag har vandrat i Aurlandsdalen så har vi bott i hytta i  Flåm eller Aurlandsvangen. Bussen går från Flåm station klockan 8:25 och passerar i stort sätt rätt utanför dörra. Men bäst är om man har egen bil som man kör till Vassbygdi och parkerar på den lilla busstationen. Vassbygdi ligger längst ned i Aurlandsdalen och är slutstation för vandringsleden. Bussen passerar förbi Vassbygdi där den plockar upp vandrare som skall upp i fjället. Från Vassbygdi avgår bussen klockan 08:55. För en ganska billig peng får man en fin bussresa på köpet, utsikten är bitvis svindlande. Bussen anländer till Österbö klockan 09:25. Och om man har kört egen bil, då behöver man inte passa busstiden tillbaka "hem" från Vassbygdi. Det kan bli lite stressigt om man tagit det lite för lugnt ned genom dalen. Nu tycker jag i och för sig att man skall ta det lite för lugnt och njuta av denna mäktiga natur. Men har man ingen bil parkerad i Vassbygdi måste man hinna sista bussen som går 19:00. Kan dock vara klokt att kolla upp busstiderna, men dessa tider gällde i alla fall fortfarande 2016.

 Nedan en karta över vandringen och spännande platser man passerar.

   
Och så bilderna mina vänner tog på promenaden. 
 
Bild ovan: Jenny Nilsson. Utsikt över Nesbøvatnet och gården Nesbø.
 
Bild ovan: Jenny Nilsson. Nesbøgalden, stig utsprängd i berget. 
 
Bild ovan: Så här såg Nesbøgalden ut tidigt 1900-tal. Foto: H. Tønsberg
 
Bild: Mia Andersson. Vy tillbaka över Nesbøvatnet och Nesbøgård.
 
Bild ovan: Gittan: Här vid Björnstigsvarden tar den branta nedstigningen sin början. Det finns vajer att hålla sig i där det är som brantast. 
 
Bild ovan: Gittan. Jenny & Mia beundrar utsikten över Aurlandsdalen. 
 
Bild från filmen.
 
Bild från 1995. Första promenaden nedför Björnstigen. Den gången kom man ned i en fin lövskog, se bild nedan. Björnstigen går ned uppe i högra hörnet av bilden. Bilderna från 1995 är plåtade av far.
 
Bilden nedan tog jag 2003 från ungefär samma plats som bilden ovan 1995. Lövskogen blev tagen i ett stort ras året efter. 
 
Bild ovan: Gittan. Jättegrytan Vetlahelvetet. 
 
Bild ovan: Mia Andersson. Vy mot gården Sinjarheim.  
 
Bild från filmen. Gården Sinjarheim till vänster. Fjällväggarna reser sig högre och högre ju längre ned i dalen man kommer.
 
Bild ovan: Jenny Nilsson. Gården Sinjarheim.  
 
Bild ovan: Arne-Kjell
 
Selfi????
  
Bild från 1995. Gården Almen ligger i skydd bakom den stora stenen. Här i nedre delen av dalen har många ras gått.
Nedan karta hur man hittar till Aurlandsdalen. Kör mot Geilo, men sväng av vid Hol och kör mot Auland ocg Flåm. 
 
 
Film från denna vandring nedan. Denna film är gjord som minne för dem som var med. Det är ytterst lite som är bortklippt från originalfilmen i dessa två filmklipp. Så detta är egentligen två allt för långa filmklipp, men man får under 20 minuter se mycket av det finaste från denna promenad. 
 
Filmklipp 1
 
Filmklipp 2
 
Information som gällde inför 2016. 
Buss från Flåm, Aurlandsvangen eller Vassbygdi till Østerbø
http://www.fjord1.no/
Barn – från NOK 24 
Vuxna – från NOK 47 
25 % rabatt om man är två personer eller fler. Turen börjar gälla i slutet av maj och upphör i slutet av september.
 
Här har du en länk till busstider för 2015.: http://reise2.fjord1.no/fjord1iisstatictables/tables/ruter/t/23-490.htm     
 
Østerbø Turisthytte
5745 AURLAND
Tel.: 57 63 11 41
http://www.osterbo-turisthytte.no/index.htm
 
 

#1 - - Erika:

Hej, funderar på att vandra sträckan Finse-Vassbygdi i sommar med min syster men det bär ett par saker jag undrar över. Tänkte om du kanske kunde hjälpa mig? :)
- Hur tar man sig smidigast från Finse tågstation till ledens start?
- Är leden tydligt märkt hela vägen?
- Vi tänkte tälta samtliga tre dagar, är det svårt att ta sig fram på se brantaste ställena med tung packning?
Mvh Erika

Svar: Hej, Erika!
Ni kommer få en mycket minnesrik vandring, framför allt sträckan Österbö -Vassbygdi. Jag återkommer till din mejl med ett svar och kanske några frågor. Senast i morgon.
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - Michaela:

Hej! Jag och min syster ska åka och vandra i Aurlandsdalen, men hur är det att vandra andra hållet från Vassbygdi till Österbö, är det mycket uppför den sträckan? Med vänlig hälsning, Michaela

Svar: Hej, Michaela!Ja det blir mycket uppför, räkna med en sammanlagd stigning på en bit över 1000 meter på 2 mil (om ni går via Bjönnstigen. Jag skulle absolut råda er att gå uppifrån och ned genom dalen, och det är inte på grund av jobbigheten. Jag tycker helt enkelt att dalen blir mäktigare om man kommer uppifrån och har dom fina och dramatiska vyerna framför sig när man går. Uppför blir det i alla fall och än mer om man går via Bjönnstigem, som ni absolut bör få med på turen. Det är uppifrån Bjönnstigsvarden som alla klassiska bilder över dalen är fotade och målade.
Hoppas ni får en fin vandring
Ronny von Frank-Einstein

Till top