von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

En promenad på stora Amundön

Vandringar kring Göteborg Bad, Bilder, Bohuslän, Friluftsliv, Göteborg, Kungsbacka, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Viewpoint, Västkusten, Västsverige, adventure, aktivitet, attraction, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, motion, natur, natur Göteborg, natural, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, promenad, promenad Göteborg, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, skärgård, stora Amundön, strandpromenad, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern Permalink1
(Beautiful island just south of Gothenburg with a nice hiking trail of about: 4.5 km)
 
 Den 9 november 2014.
 
Det blev inget bad denna gång heller, mest för att badsäsongen låg några månader tillbaka. Annars är detta en mycket populär badö. Men den är även mycket trevlig att vandra på. Stora Amundön är knappt en kvadratkilometer stor, så det finns inte utrymme för långa promenader.
 
Större delen av Stora Amundön består av klippor och hällmark omväxlande med små hedar. Ungefär en fjärdedel består av betesängar, resten består av skog, mycket lövskog (se grönt på kartan nedan). Med andra ord blir en promenad runt Stora Amundön varierad. 
 
På halvön i sydväst ligger nakenbadet. Det är fint runt halvön så hit söker sig människor både med och utan badkläder. Särskilt populär är södra och östra sidan som ligger lite mer skyddat från vinden. Märkligt nog ser man allt för ofta någon manlig nakenbadare som letat sig upp på någon bergstopp och står där och spanar ut över omgivningen med flaggan på halv stång. 
 
Det finns gott om fåglar på Stora Amundön. Här finner man både skogsfåglar och havsfåglar. Inom det rödstreckade området i nordöst på kartan nedan är det tillträdesförbud under häckningsperioden 15 mars - 31 juli.
 
Det finns en naturstig runt Stora Amundön. Den mäter ca: 4,5 km och har under senaste året blivit uppdaterad med informationsskyltar och även ett visst underhåll av stigen har skett. Framför allt stigen utmed södra sidan av ön. Här kan det vara lite lurig när det ligger snö eller is. Stigen utmed södra sidan är annars trevlig och lite lätt kuperad. Den här biten är det riktig terräng promenad. Inget för söndagspromenad med klackskor. Så tänk på det om du ger dig ut i finskor eller rullar på en barnvagn. Den ena grusgångvägen leder till Kungsviken och den andra till Drottningviken. Men du kan inte ta dig runt, då måste du gå en bra bit på liten knixig stig i kuperad terräng utmed södra sidan. 
 
Den här gången gick vi naturstigen motsols. Vi började således med att följa stigen utmed öns norra sida fram mot "pisseviken" och sedan grusgångvägen vidare till Drottningviken. Vi fortsatte rakt ned mot Kungsvken utan att följa leden uppom bronsåldersröset. Annars är det en fin sväng uppom röset. Från Drottningviken går man uppför trappan och en bit bort emot nakenbadet. Håll ett öga efter en liten kort trappa uppe i berget till vänster. Den visar vägen upp till röset. När man kommer upp till röset skall man svänga kraftigt till vänster för att följa leden. Strax kommer man fram till en mycket brant trappa som leder ned i dalen. 
 
Alltid tidigare har vi valt att gå stigen längts i öster från Kungsviken tillbaka mot parkeringen. På kartan nedan ser det ut som att den stigen är nästan lika stor som grusgångvägen. Men det är än så länge en trevlig liten skogsstig. Men den här gången svängde vi av in på den stora grusgångvägen för vi skulle upp till röset och toppen mitt på ön. Stigen upp till röset på toppen hade vi aldrig gått tidigare. Men detta visade sig vara en fin avstickare. 
 
På kartan ovan har jag ritat in i rött hur Naturstigen går. Vi följde Naturstigen hela vägen så när som på att vi denna gång inte tog oss upp på röset väster om Kungsviken. Jag har även ritat in med rött avstickaren vi tog upp till utsikten på Stora Amundös högsta topp. Enkelt sagt kan man säga att det är den streckade biten av Naturstigen som är riktig naturstig. Där blir det en aning knixigt i en kuperad bergsterräng och det kan man säkert koppla samman med att man kan uppleva promenaden en aning ansträngande. Men den är gör fin!!! 
 
Nedan bilder från denna promenad. 
 
 
Bild ovan: fikabänkar  längst med kanalen som man går över för att komma ut på Stora Amundön. 
  
Bild ovan: Vissa toaletter hålls öppna även under vintertid.  
 
På bilden ovan kan man se Naturstigens märkning till höger. Naturstigen är ganska bra uppmärkt. Det var bara första biten mellan lägerplatsen/uteklassrummet (bild nedan) och över berget till "pisseviken" som det var lite si så där uppmärkt. Men jag tror man jobbade med att förbättra denna bit. Man skall ju egentligen bara följa vattnet och inte trilla nedför berget. 
 
Bilderna ovan är från naturstigen utmed norra sidan av ön. På bilden ovan ser man Björla småbåthamn och kolonistugorna vid Välenviken (zoooom).  
 
Bild ovan: en hel del personer hade tagit sig ut på ön denna lite bistra dag. I bakgrunden "pisseviken". 
 
Bild ovan och dom två bilderna nedan: Drottningviken, inte så stor trängsel denna dag.  
 
Bilderna ovan: Svanar i Kungsviken. 
 
Bilderna ovan: Stigen utmed vattnet på södra sidan är småkuperad och fin. En del arbete har gjorts för att förbättra och förenkla för vandraren.  
 
Bilder ovan: Den grusade gångvägen från Kungsviken tillbaka mot parkeringsplasten.
 
Bilder nedan. Vid Amundö gamla tomt går stigen upp mot utsikten. Man får passerar genom en grind. En liten trevlig bit skogspromenad upp mot toppen. Här finns ingen markerad led. 
 
Naturslingan runt Stora Amundön har blivit uppdaterade med fina informationsskyltar. Så nu kan man ta del av Stora Amundöns natur- och kulturhistoria. Men för att kunna läsa vad det står på skylten ovan måste du ta dig hit.
En fin dag gick mot sitt slut. Kvällen knackade på dörren. Det är trevligt att promenera på Stora Amundön oavsett årstid. Men det är lugnare här ute höst och vinter. 
Nedan några nytagna bilder från juni 2015. Bilderna tog jag i samband med att jag gick en promenad på Stora Amundön ihop med Maja Larsson som jobbade som reporter för GP och fotograf Elisabeth Alvenby. Läs mer här.
 
Bild ovan: gångstigen över till Kungsviken. Nedan några nattbilder från dec 2016.
 
År Amundön skyddat som naturreservat idag? Bra fråga, ett beslut om detta togs i februari 2018. Men den senatse informationen jag funnit att läsa i frågan gör mig lite frågande. 
 
Nedan karta hur man hittar hit. Sväng av Säröleden vid Brottkärrsmotet. Åker du buss så är hållplatsen Lillövägen som ligger direkt norr om parkeringsplatsen. I skrivandets stund är det buss 82 som går hit. Från Marklandsgatan tar den dig hit på ungefär 25 min.
 
Nedan information från Göteborgs Stad Park och natur.
 
 
En film från december 2017 när jag gick naturstigen. 
 
Film när vi gick på Amundön april och juli 2011. Den sommaren fick vi se den fina makaonfjärillen, (3 minuter och 10 sekunder in på filmen).
När jag gjorde denna film var inte tanken kommen till att lägga ut filmer på Youtube. Det får man ha i åtanke.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja, delvis. Man kan inte gå en runda, men man kan ta sig ut till både Drottningviken och Kungsviken på grusstigar. 
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun ute till vänster i menyn.
 

#1 - - Catrin Rimmerfors:

Jättefina beskrivningar ! Kul att ni gjort denna bloggen den inspirerar verkligen. Jag ska börja med att besöka Amundön.

Svar: Tack Catrin, trevligt att läsa. Du kommer att få en fin promenad på Amundön.
Ronny von Frank-Einstein

Till top