von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Göteborg, Partille. Grön-vita spåret Prästtjärn - Kåsjön 7,5 km

Vandringar kring Göteborg Bohuslän, Friluftsliv, Göteborg, Partille, Promenadguide, fritid, natur, natur Göteborg, naturområde, promenad, promenad Göteborg, promenadguide, promenera, skogspromenad, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink2
Vandringsleder i Furulund, Partille. Vi går Grön/vit vandringsled som mäter ca: 7,5 km. En mycket fin vandringsled i varierande terräng. Vill man gå längre så kan man binda ihop den grön/vita leden med Kåsjörundan (ca: 10 km). Då får man en promenad på runt 15 km. Men det finns fler varianter. Jag skall ge er några tips i detta inlägg.

Men vi börjar med den grön/vita vandringsleden.

September 2014 & januari 2015

Vi startade båda gångerna från parkeringsplatsen strax intill Prästtjärn ovanför Björndammen. Här finns en liten parkeringsplats vid värmeverket intill rondellen. Vi gav oss ut på den grönvita vandringsleden motsols, vilket betydde att vi styrde stegen upp på Björnåsberget på stigen mot Furåstjärn. Det bär sakta uppåt i stort sett hela vägen upp till tjärnet. Vandringsleden är mycket bra uppmärkt. Det finns ingen risk att gå fel. Men sträckan upp till Furåstjärn kan behöva rustas upp något, framförallt sista biten fram till tjärnet. där det kan bli ganska så blött. Men som sagt, det är när det är blöta tider.

Nedan kan ni se en karta över spår och vandringsleder. Vi parkerade vid den röda triangeln i norr.
 
Bild nedan: Parkeringsplatsen i bakgrunden. Vi gick inte den större gångvägen från parkeringsplatsen, utan valde stigen in till höger. Efter en kort brant stigning stötte vi på den grönvita leden. Den följde vi till höger. Men följer man istället den stora gångvägen kommer man ned till "starten" av den grönvita slingan.
 
Så hade vi tagit oss upp till Furåstjärn. Vi hade tillryggalagt ungefär 1,5 km. Oavsett årstid stöter man på människor uppe vid tjärnen, om vädret är bra vill säga. Här finns det fina ställen att sitta och fika. Rakt över sjön står ett vindskydd. Det är väl fiskeklubben som slagit upp det. I tjärnet går det utmärkt att fiska, om du är medlem i Partille sportfiskeklubb. Det skall finnas inplanterad ädelfisk. Om du skulle ramla i tjärnet från klipporna kan du ha nytta av en dykbeskrivning för att veta vad som väntar dig. Denna beskrivning fann jag på DYKARNA.NU. "En grund, livlös skogstjärn med usel sikt. Man kan se lite förmultnade kvistar, näckrosor och kanske någon groda eller orm."
 
Efter Furåstjärn fortsatte leden rakt söder ut. Detta område utgörs av bergryggar, sprickdalar och gott om små myrar. Det är en behagligt lätt kuperad sträckning. Efter någon kilometer gick den grönvita leden ihop med Bohusleden/Vildmarksleden.  
 
Bilden ovan är plåtad av far.
 
Så hade den grönvita leden slagit följe med Bohusleden/Vildmarksleden. Här promenerade vi en liten bit i ett mycket värdefullt lövskogsparti. Man kan undra när detta naturområdet blir skyddat som naturreservat.  
 
Efter ett tag blir den fina stigen till en mindre gångväg. Det bar iväg ned till en mosse som gångvägen passerar över. Så tog en backe oss upp till ett väg och stigkors, för bl.a. Prästtjärn runt. 
 
 
Vid väg och stigkorset lämnade vi Bohusleden/Vildmarksleden och den grönvita leden tog oss söder ut på trevlig stig genom bl.a. en fin granskog över Kåsjöås och ned till Kåsjön. Här går den grönvita leden ihop med Kåsjörundan en liten bit. Vill man ha en längre vandring, då tar man som sagt ett varv på Kåsjörundan också, motsols lämpligast. Just nu har jag inget vandringstips för Kåsjörundan, annat än på film: Men det kommer snart ett tips även här i bloggen. Filmlänk:  http://youtu.be/hf_ZO7r7PEs  till filmen på min youtubesida..
 
Strax efter Kåsjön tappar vandringsleden mycket och blir lite tråkig då det bär av in på motionsspår och gångvägar. Den här sträckningen kan man skopa, tycker jag. Om man nu inte har parkerat på parkeringsplatsen norr om Kåsjöbadet. Själv tycker jag det är finare att följa Bohusleden/Vildmarksleden tillbaka väster ut till man stöter på vandring/löpslingan Prästtjärn runt. Sedan kan man välja att gå på västra eller östra sidan av Prästtjärn tillbaka "hem". Detta kortar ned vandringen något, men inte mycket. Väljer man sedan att gå på östra sidan av tjärnet så kommer man in på den grönvita leden efter ett tag. För det mesta följer man nära in på vattnet. Men väljer man västra sidan av tjärnet så går man långt från vattnet hela tiden. Men man kan vika in på en mysig liten stig som leder över en bergås och sedan ned till vattnet. Se karta nedan där jag har markerat stigen i rött. En liten stig följer utmed vattnet och passerar mängder av mysiga platser (goa platser). Om man av någon underlig anledning bara skulle vilja gå runt Prästtjärn så är det en promenad på 3.3 km på gångväg.
 
Bilder ovan: vinterbilderna är från östra sidan av Prästtjärn och höstbilden ovan är från västra sidan. Men då hade vi viket av från gångvägen och tagit oss på stig ned till vattnet (rekommenderas). 
 
Nu skall jag beskriva några alternativa vägval. 
 
Om man inte vill gå så långt, tidsbrist eller att orken inte finns på plats. Kanske sport på tv. Då kan man välja att bara runda Furåstjärn och sedan gå stigen öster ut ned mot Prästtjärn. Röd markerad på kartan från Furåstjärns nordöstra sida. 
 
Vill man gå en längre sträcka, kanske upp emot dubbla distansen. Då kan man följa stigen väster ut från Furåstjärn. När man gått över plankorna/spången så följer man stigen rakt fram över berget. Märkningen från Furåstjärn och ned mot Puketorp är gammal och sleten, ibland är den röd och ibland blå. Det känns som att den här leden inte har underhållits på länge. Men det är i stort sett bara att följa stigen. Snart bär det av ned till Björnåstjärn. Vid blöta blir det lite balansgång här för att inte bli blöt. Efter tjärnet följer man stigen rakt fram upp för slänten. Snart bär det av brant ned mot Puketorp. Efter andra branta nedstigningen blir det lite svårare att finna fram. Man skall följa stigen till vänster alltså söder ut. Men här finns ingen märkning. Efter ett litet tag passerar man över en bäck från mossen man har på vänster sida. Strax därefter stöter man på en stig som man följer ned till höger. Snart kommer man ned på den stora fina stigen mellan Puketorp och Sörlyckan "Bohusleden/Vildmarksleden". Är man väldigt osäker kan man ju gå ut till villorna och sedan hitta in på stigen där det står ett I på kartan. 
 
Naturen väster om Furåstjärn är vild och dramatisk. Höga stup och vilda smala sprickdalar. Det finns många små stigar som leder genom området. Jag hoppas verkligen att man rustar upp märkningen av detta område igen. Ett av dom vildaste naturområde i Göteborg som fler borde undersöka. 
 
Bilder nedan: vid Furåstjärn med den snöiga spången vi gick över.
 
Bild ovan: den stora fina stigen mellan Puketorp och Sörlyckan. 
Bilder nedan: Nu var vi ute på Bohusleden/Vildmarksleden. Den följer man till man stöter på grönvita leden, igen. 
 
Efter ett tag bar det in på skogstig i en småkuperad terräng. På den här sträckningen får man med sig lite mer av den fina och viktiga lövskogen jag skrev om tidigare. 
 
Bild ovan: nu hade vi bara två kilometer kvar till räs järn. Den här rejäla skylten kändes lite maltplacerad mitt ute i terrängen. Det såg ut som den hade gått några tolv ronders matcher. Troligtvis är det en mänsklig varelse som gått i närkamp med skylten och känt ett behov av att ta med sig bokstäverna Ptt. Men bilden fyller ändå sin funktion, för ni ser väl dom fina lövträden.
 
Så, det var det det, vandringstipset är slut. Nedan karta. Dom alternativa vägvalen är märkt med rött. Prästtjärn runt är märkt med ljus grönt som knappt syns på kartan och vandringsleden som detta inlägg handlade om, den grönvita har jag märkt med grönt och vitt. Och den är som sagt MEGA BRA uppmärkt i terrängen. God tur. 
  
Åker man buss hit så är närmaste busshållplats Furulund. Sedan följer man bara cykelbanan neråt till parkeringsplatsen. När man skall hem kan man gå ned till busshållplats Björndammen eller Björndammen torg.
 
FILM från detta vandringstips. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej. Men det går fint att rulla en barnvagn på motionsspåret runt Prästtjärn. Märkt slinga och bitvis riktigt naturskön.
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

#1 - - Patrik:

Gick den grön-vita 190203, en helt fantastisk miljö när man kom in på de mindre vandrade delarna.
Tack för alla bra tips, har väckt upp ett slumrat intresse hos mig, och inte bara Delsjön att vandra runt numera!

Svar: Kul och tack. Hoppas du hittar en del.
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - Erica Friberg :

Hej!
Ville säga att jag uppskattar din blogg mycket! Har haft stor nytta av den för att hitta vandringar i närheten av Göteborg. Har bara bott här i 2 år så finns mycket nytt för mig att upptäcka. Tack för alla beskrivningar och fina bilder!
//Erica

Svar: Tack Erica, kul att läsa. Hoppas du finner många fina vandringar.
Ronny Frank Sveum

Till top