von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Hisings-Kärra. Svankällan Gerrebacka

Vandringar kring Göteborg Bohuslän, Gerrebacka, Hisingen, Hisings Kärra, Svankällan, friluftsliv, fågeltorn, natur, naturområde, promenad, promenad Göteborg, promenera, vandra, vandring, vandringstips, västra Götaland Permalink0
13 april 2014
 
Svankällan är en våtmarkspark norr om Hisings-Kärra på Hisingen. Att vi hamnade där hade att göra med att farsan ville se sjöfåglar, han ville till ett fågelområde. Nu var det egentligen Hornborgasjön far gastade sig hes om.  Han ville se tranor som likt fallskärmshoppare kom seglande ned från himmeln i stora skaror. Nu var jag inte så mycket på att åka till Skövde, inte ännu i alla fall. Jag visste att Svankällan knappast skulle hysa några tranor. Men det skulle finnas många andra fågelarter, t.ex. häger och vattenrall. Våtmarksparken ligger vägg i vägg med villorna i bostadsområdet Svankällan. Det har anlagds en grusslinga runt dammar och kärr. Trots att dagen var bister och kall var det gott om mänskliga varelser i rörelse på slingan.
 
Det kan väl nämnas redan nu att vi inte fick se en enda fågel vid Svankällan. Hm... eller kanske såg jag en. Det var något som likt en humla surrade förbi i ögonvrån. Men med tanke på dagens datum var det knappast en humla. Så det var nog en liten pippi, eller också hade jag fått det. Nä, här var det helt tomt på fåglar, i alla fall var det ingen som ville visa sig. En knäppgök fick jag se i och för sig.
 
Detta var inte alls bra och kan väl kopplas till att vi helgen efter besökte Hornborgasjön.
 
Nedan lite bilder från denna promenad  
  
Bild ovan: Parkeringsplatsen till Svankällan i början på Svankälleliden.
 
Bild ovan: Buskarna hade börjat bli lite gröna, i övrigt hade våren bromsats upp efter en bra start.  
 
Bild ovan: Fågeltornet på östra sidan av våtmarken brann tyvärr ned några veckor efter att vi var där.
 
Det blåste halv storm när vi promenerade längst med våtmarkens norra sida. En riktigt sur vind och lägg där till en temperatur på endast ett par grader.  Men plötsligt var vinden som bortblåst. Vi hade fått vindskydd av skogen i väster.
 
 Bild ovan: Vy från utsikten i västra sidan av blötparken. Dit upp gick en liten stig.
 
Bilder ovan: Ett gömsle. Vi tog oss dit ut för att spana efter fjäderfän. Men efter några timmar där inne (kändes det som) gav vi upp. Vi såg inget levande väsen alls.  En tom påse Ahlgrens bilar låg och guppade i vasskanten.  Strax bredvid hade någon slängt en gul plastpåse. På botten (tror jag) låg en tomburk av något importerat ölmärke.
 
Nja, detta blev väl kanske inte riktigt som väntat. Vi är ju inte så förtjusta i att gå på grusvägar heller. Men det hade väl gått an om vi hade fått en belöning i form av att se fina fåglar.
 
Nu är det väl mest folk från området som går och springer i våtmarksparken Svankällan. Men gillar du att gå på slät grusgångväg utan några backar så kan nog detta vara en hyfsad promenad. Sträckan ligger väl på runt 2 kilometer, ungefär. I västra delen kan man välja att gå en bit på vanlig stig. Skall jag hit igen får det bli en varm skön dag och då helst med fåglar i parken.
 
Karta nedan visar var våtmarksparken Svankällan ligger. Längst ned till höger på kartan syns Angeredsbron.
 
 
Film från detta vandringstips kommer endast om jag gör ett återbesök i parken och finner fåglar.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja.  
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 
Till top