von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Skepplanda. Fallen i Forsån och Skeppsskrifter vid Stugåsberget

Vandringar kring Göteborg Ale kommun, Bilder, Bohuslän, Forsån, Friluftsliv, Göteborg,, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sevärdhet, Skepplanda, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, attraction, culture, filmare, filmer, fornminnen, forsar, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, natural, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenad Göteborg, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, strandpromenad, tourism, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringstips, vattenfall, video, västra Götaland, wandern, waterfall Permalink2
Beautiful waterfalls and old mills in Skepplanda. + other old cultural value.
 
Söndagen den 22 februari 2015
 
Idag blev det en liten kultur och naturrunda. Eller rättare sagt två mycket korta promenader. 
Vi hade tagit oss upp till Skepplanda norr om Göteborg. Vi parkerade vid Forsvallen (går inte längre) vid infarten till Skepplanda. Först ut på dagsprogrammet var Forsåns fall. Men jag blev lite fundersam när jag inte såg någon skyltning gällande denna natur och kultur sevärdhet.  
  
Bild ovan: Parkeringsplatsen och i bakgrunden Vadbacka gästgivaregård. OBS OBS: När jag besökte fallen i februari 2020 så fanns inte denna parkeringsplats längre. 
 
Det första som drog till sig våran uppmärksamhet var den gamla valvbron över Forsån. Den ca: 100 meter långa stenbron stod klar 1813 och användes för biltrafik fram till 1969. 
 
Vi följde Forsån, eller rättare sagt bilvägen, förbi Skepplanda Hembydgsförening och upp till fallen. Först gick vi över den östra forsen. Här går stigen brant upp till Skepplanda hemvärnsmuseum. Men vi fortsatte bilvägen upp till nedre kvarn, en av två bevarade kvarnar utmed Forsåns fall. Vi blev överraskade av att forsarna/fallen var så fina vid kvarnen.
 
Bild ovan: Skepplanda Hembygdsförening Grönköp.
 
Bilder ovan: Fors nedre kvarn. En kvarn i sten och tegel från början av 1800-talet.  
 
En mycket funktionsduglig bro ut till "ön".  Bron såg dagens ljus för första gången 2003, enlig liten skylt. 
 
Vi tog oss vidare på en brant stig upp till övre kvarnen. Men man fick en känsla av att befinna sig på någons tomt. Det fanns heller inga informationsskyltar som berättade om sevärdheterna. Och på kartan nedan är inte promenaden dragen om fallen vid nedre kvarn. Den enda informationen hittade vi på en tavla nere på parkeringsplatsen vid Skepplanda Hembygdsförening.
 
Bild ovan: Fors övre kvarn. Också en välbevarad kvarn som tillsammans med nedre kvarn har stora värden. Men man befinner sig på privat mark här. 
 
Karta nedan. Natur och kultur promenaden inritad. Kartan är hämtad från Ale kommun (länk i första stycket i detta inlägg). Nr 1 på kartan visar Vadbacka gästgivaregård. nr 2: den gamla stenvalvbron. nr 3: Skepplanda Hembygdsförening. nr 4: östra forsen. nr 5: Skepplanda hemvärnsmuseum. Och så har jag ritat in fallen vid nedre kvarn, som var promenadens höjdpunkt. Åker du buss hit är hållplatsen Forsvallen. 
 
Efter Forsån bar det ivag någon kilometer i bilen för att kolla in en Skeppsristningen vid Stugåsberget. Det var bra skyltat till ristningen från landsvägen mot Alingsås . OBS: Det finns även små hällristningar på motsatta sidan av vägen.
  
Det är en promenad på ungefär 500 meter in till hällristningen. Det var blöt och lerigt nu. Men så har det ju också fallit en hel del nederbörd den sista tiden. Annars är det en mycket lätt och jämn stig in till "skeppet". Det är inga som helst problem om du t.ex. skulle vilja rulla en skottkärra framför dig, eller en barnvagn.
 
Denna hällristning är ungefär 3000 år gammal. Men det är egentligen ingen som är säker på vad den tre meter långa ristningen föreställer eller varför den blev gjord. Men man har tydligen bestämt sig för att det liknar ett skepp. Men någonstans läste jag namnet Krokodilen. 
 
Vi fortsatte sedan på stigen och gick en kortare rundvandring. Mest för att få en liten skogspromenad. 
 
I brist på fantasi fikade vi på bänken vid parkeringsplatsen. Detta var strax före att solen gick och lade sig.
 
På kartan nedan har jag även ritat in hur vi gick den korta rundvandringen vid hällristningen. Det är bara att följa stigen tills man stöter på den större grusvägen . Den följer man upp till vänster mot vattentornet. I änden av den lilla slätten nedanför vattentornet går en stig in bland granarna. Den leder tillbaka ned till huvudstigen. Men OBS OBS, parkeringsplatsen jag markerat vid Forsvallen fanns alltså inte längre 2020. Då parkerade jag istället vid hembygdsgården. 
 
 Man kan också gå detta som en lite längre rundvandring. Jag släpade runt farsan lite i terrängen för att bilda mig en uppfattning om hur det ser ut. Och ett tips på hur man kan gå ser du nedan, blå markerat. När man tittat på fallen vid nedre kvarn går man tillbaka ned till den östra forsen. Så följer man den branta stigen till vänster om forsen upp till Skepplanda hemvärnsmuseum. Se går man mitt förslag nedan. EJ markerat i terrängen. Men det är ett litet område och i öster stoppar grusvägen dig från att gå allt för mycket fel. Jag tror att denna promenad från parkeringen vid Forsvallen och hela rundan och tillbaka igen kanske kan bli mellan 4 - 5 km, max.
 
 
Film från detta vandringstips.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här : https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Till top