von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Billdals Park, 18 januari 2015

Vandringar kring Göteborg Billdal, Billdals herrgård, Billdals park, Bohuslän, Göteborg, Park, Promenadguide, natur, natur Göteborg, naturområde, naturstig, promenad, promenad Göteborg, promenera, skogspromenad, vandra, vandring, vandringstips, västra Götaland Permalink0
Billdal ligger söder om Göteborg. Billdals Park är en liten oas mitt bland alla bostadsområden. Det är ett ganska så kuperat naturområde med berg i öster och väster. Genom parken slingrar sig Krogabäcken som mitt i parken passerar en laxtrappa.
Parken skall vara en blandning av engelsk landskapspark och tysk romantisk park.
 
Vi parkerade på den norra parkeringen. Men nu finns även en parkering i södra änden av parken. Gångvägen rakt genom parken ned till Billdals herrgård är inte mer än runt 500 meter. Så rundslingan är väl runt kilometern. Men det finns fina områden att vandra på uppe i bergen. Där väntar en vild och spännande natur.  Det finns även en hyfsad utsiktstopp.
 
Det var vindmässigt lugnt, men annars ett grått och lite småtrist januariväder. Nedan lite bilder från promenaden.
 
 Dammen och laxtrappan ligger ungefär hallvägs ned genom parken. Laxöringen leker i bäcken om hösten.
 
 Bild nedan: en av två gamla stenbroar över Krogabäcken.
 
Nedan syns det gamla rucklet i bakgrunden. Men nu skall Billdals herrgård förändras. Higab påbörjade 2014 en yttre renoveringen av herrgården. Så under 2015 kommer herrgården att se ut som på sin glans dagar.
 
 I sluttningen nordväst om herrgården finns många gamla ekar. Några är ihåliga. Det finns även gott om andra stora lövträd i parken, t.ex. bok
 
Bild ovan: här har det planterats för en fruktlund. 
Bild nedan: nästan uppe vid dammen och laxtrappan hittar man denna mäktiga gamla ek. Även den ihålig.
 
Bild nedan: på väg upp mot utsiktberget, vi kom från öster. Utsiktsbergets mäktiga branter fick vi på höger sida. På en väl iordning gjord gammal stenad stig tog vi oss upp. Den sista biten upp till toppen är stigen ganska så brant.
 
Bilder nedan: disigt men fin utsikt.
 
Bild nedan: vi följde stigen från utsikten över berget (röd märkt på kartan nedan). Gott om mossor och lavar i terrängen + att det var väldigt blött bitvis. Men även en vattenpöl kan vara naturskön.
 
Bild ovan: just avklarat en hal trappa med för smala trappsteg.
 
Bild nedan: Egon hade deformerat staketet efter att ha blåst omkull ett stort träd rakt över staketet. Norra parkeringen i bakgrunden. Detta betydde att vi var framme.
 
 Billdals park lämpar sig bra för en avkopplande "söndags" promenad.
 
Nedan kartor. Brun markerad stig = större gångväg (ej markerad i terrängen).  Röd markerad stig = stigen över utsiktsberget (ej markerad i terrängen).
 
Kommer du i bil från norr så svänger du av Söderleden vid Brottkärrsmotet.
 
Närmaste busshållplatser är Billdals Gård i södra änden av parken och Hästebäck i norra änden.
 
Nedan information om Billdals Park från Göteborgs Stad Park och natur
 
 
 
  
Film från detta vandringstips: Filmat i november 2011 och april 2012. Denna film är från innan jag bestämde mig för att lägga ut filmerna på youtubesidan för allmän beskådning. Därför dessa förtexter och även lägre bildkvalité då jag fick plocka ut klippet från en HD-DVD-skiva. Och som grädde på moset är filmen allt för lång. Men jag tror den visar ungefär hur det ser ut i Billdalspark i november och april.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja delvis. Det går fint att rulla med sig en barnvagn på dom större gångstigarna nere i dalen. Men inte upp till utsikten.
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 
Till top