von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Sönnerbergens naturreservat. Onsalahalvöns sydspets. ca: 5 km promenad

Vandringar Halland, Vandringar kring Göteborg Bad, Bohuslän, Kungsbacka, friluftsliv, kultur, natur, natur Göteborg, naturområde, naturreservat, promenad, promenera, skogspromenad, skärgård, vandra, vandring, vandringstips, västra Götaland Permalink3
Naturreservatet omfattar även halvön Hållsundsudde öster om Sönnerbergen. Sönnerbergens röda klippor utgör ett stort inlag i detta naturreservat + ljunghed och skog. Området blev skyddat som naturreservat 1978 och naturvårdsförvaltare är Västkuststiftelsen. Läs mer om naturreservatet här.
 
16-17 juli 2015 
 
I detta vandringstips går jag en rundur ned till halvön Mönster, sedan över dom röda klipporna upp till småbåtshamnen i väster och genom stugområdet tillbaka till parkeringen. Bitvis är denna promenad lite ansträngande. Jag gick promenaden två kvällar i rad på grund av ganska kraftig blåst första kvällen, vilket gjorde det svårt att filma ute på dom röda klipporna. Kväll två blev lugnare, men jag kom iväg lite senare så jag var inte tillbaka vid parkeringen förrän ett tag efter solnedgången. Första kvällen var det sol, andra kvällen var det ganska molnigt och regnet hängde i luften. Promenaden är i runda slängar ca: 5 km. Men den kan nog kännas längre, lite beroende på hur bra man träffar vägval över bergen och dom röda klipporna.   

Jag utgick från parkeringensplatsen i slutet av Mönstervägen. Därifrån leder en stig genom skogen ned till halvön Mönster. Se kartan ovan.

På parkeringsplatsen mötte en avslappad välkommskommité upp. Det låg gott om nygräddade pannkakor på marken. 

Det började med en lätt skogspromenad på ca: 1 km ned till vattnet. 
 

OBS OBS OBS, ny uppdatering 13 april 2020. En stor förändring har skett här ute.
Det är med viss sorg jag tittar på bilderna som min kamarat Lars Janefjord skickat till mig.

Kungsbacka kommun och Länsstyelsen har slagit på stora trumman och gjort stigen ut till Mönster Tillgänglighetsanpassad. Målsättningen är att fler skall lockas ut till denna fina plats och att det inte skall vara något hinder med rullstol och barnvagn. Den trevliga skogsvägen och stigen är därför ett minne blott och detsamma kommer nog att gälla fridfullheten och idyllen jag fick uppleva på stigen och ute på Mönster i detta vandringstips. Dom boende här ute känner inte någon enad glädje över detta tilltag. Jag har full förståelse för att rullstolsburna också skall kunna ta del av vår vackra natur. Men när man skapar en sådan här VÄG så kommer den garanterat även bli bli trafikerad av cyklister och mopedister och av människor som annars är för lata och bekväma för att gitta gå den här biten. Det kommer fortfarande att vara fint ute på Mönster, men risk för mer stökigt och skräpigt. Ha det i åtanke när nu vandringstipset fortsätter.

 

Ungefär halvvägs passerade jag ett litet tjärn, och strax efter hittade jag upp till en bänk med utsikt. Vid klart väder kan man se industrierna vid Väröbacka och Ringhals kärnkraftverk. 
 
Så kom jag ned till stora Skedevik. Vattnet i viken var ishavsblått. 
 
Jag fortsatte över ängen och fram till lilla Skedevik. Där går stigen upp till toppen på halvön Mönster. På toppen ligger en lotsutkik. Här finns också fornminnen i form av bl.a. rösen och stensättningar.  
 
Bild ovan: lotsutkiken.  
 
Jag tog mig ned samma väg till stora Skedevik (man kan även följa kraftledningen). Nu följde promenadens mest ansträngande och knepigaste bit. Men också den finaste. Om du har vana av att kliva runt i bergsterräng så är det inget märkvärdigt. Direkt norr om viken tog jag mig upp i berget, det var ganska så lätt. Sedan försökte jag hålla mig ganska nära inpå vattnet fram mot branten upp till Kyrkefjäll. Ungefär mitt på branten är det lättast att komma upp (se filmen). Väl uppe fick jag fin utsikt. Nu följde en fantastisk fin promenad över dom röda klipporna. Gå INTE upp över höjderna utan håll dig på dom röda klipporna, det är lättast. En stycke efter Kyrkefjäll kom jag ut på en strandäng. Här fanns antydan till stig. Den var bra att följa fram mot klipporna utanför nästa lilla bergknöl.  Efter att jag passerat nedanför ett tredje berg kom jag fram till en liten stenstrand, där vek jag av från klipporna och tog mig på stig över till småbåtshamnen. Men kom ihåg, det är bättre att vika av från vattnet och dom röda klipporna för sent än för tidigt. Det är en mycket eländig terräng ovanför klipporna. Missar du stigen så gör inte det så mycket, då följer du bara berget längst med vattnet fram till småbåtshamnen. Se karta nedan. 
 
Bild ovan: på väg upp Kyrkefjäll. När man går promenaden första gången så tror jag det är klokast att gå promenaden motsols så som jag går här. Branterna är åt detta håll och det kan vara lite lurigt annars att finna hur man tar sig ned. Bild nedan: utsikt från Kyrkefjäll.
 
Bild ovan: två segelbåtar framför fyren Nidingen.
 
 
Bild ovan: stenstrand, här vek jag av från vattnet och dom röda klipporna och tog mig bort mot stigen över till småbåtshamnen. Här ute på klipporna hade mängder av människor samlats på fredagskvällen för att lyssna på levande musik och sång.  
 
Bild ovan: fick i efterhand se att två små varelser hade fastnat på bilden.  Får jag klagomål på bilden tar jag naturligtvis bort den. Bild nedan. Den här dammen passerade jag på väg upp mot stigen.
 
Bild ovan: resterna av en gammal stenstuga eller en fårbostad? 
 
Det är fint runt småbåtshamnen, bilder nedan. 
 
Från småbåtshamnen gick jag genom stugområdet tillbaka till parkeringen. Jag fick två mycket fina kvällar ute på Sönnerbergen. 
 
Så hittar man hit. Kör Valldavägen mot Gottskär. Sväng av in på Häcklehagsvägen mot Orrevik och sedan in på Mönstervägen som man följer fram till parkeringsplatsen. 
 
Verkar svårt att åka hit kommunalt. 
 
Se min film från detta vandringstips. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej. tar du dig runt detta vandringstips med barnvagn bör du tilldelas medalj. Men det är möjligt att rulla med sig en barnvagn ned till lilla Skedevik vid Mönster. Dock lite stenigt sista biten.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här : https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
  

#1 - - Dan Alsterland:

Här har jag också varit och fotat, mycket fint här. Passande att fika vid lotsutkiken, man finner alltid en läsida att sitta vid runt huset.
Du har gjort en fantastiskt bra film om detta fina område, men även fina bilder.
Danne o Katarina

Svar: Hej igen!
Tack! Om ni är där igen passa på att ta en promenad över dom röda klipporna. Mycket fint. Men ni kanske redan har gjort det.

Mvh Ronny
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - Dan Alsterland:

Nej du har rätt det har vi inte gjort, du gick till höger upp för berget vid lilla Skedevik, där har jag inte vart så det ska vi klart kolla upp. Tack för det tipset.

Danne o Katarina

#3 - - Eva-Britt :

Hej.
Ser fantastiskt fint ut men hur är det på vintern? Vi är ett gäng som tänkte gå nu på söndag, är det halt på klipporna och svårt att hitta rätt om det ligger snö?

Svar: Hej Eva-Britt!
Den "lilla" snön som ligger nu gör det svårt att se svårigheterna vid dom steniga och branta partier i början, när man svängt av ute vid Mönster. Hade det legat betydligt mer snö hade det varit lite lättare, men kämpigt, för ni måste säkerligen spåra själva, gissar jag på. Så det beror på hur äventyrliga ni är 🌝 Om ni bara vill "känna" på området kan ni ju gå in från norr vid småbåtshamnen, och följa stigen (som säkerligen någon gått på nu) ned till vattnet. Då kan ni se hur det går att följa klipporna söder ut. Men ni får gå tillbaka samma väg igen.
Ronny Frank Sveum

Till top