von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Grönvita vandringsleden på Styrsö . Göteborgs södra skärgård.

Vandringar kring Göteborg Bad, Bohuslän, Göteborg, Västkusten, adventure, blommor, friluftsliv, fritid, kultur, natur, natur Göteborg, naturområde, naturstig, promenad, promenad Göteborg, promenadstråk, promenera, resa, skogspromenad, skärgård, utflykt, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink1
På Styrsö i Göteborgs södra skärgård bor det ca: 1400 bofasta. Några av dem har lagt ned ett fint jobb på att få till fina promenad och löpslingor. Dom kallar sig för Stigfinnarna och är en arbetsgrupp inom Styrsö BK som haft som syfte att rusta upp stigarna på Styrsö. Läs mer här:  http://www.styrsobk.com/page/paths   
 
Båtarna ut till södra skärgården utgår från Saltholmens brygga. På sommaren är det mycket svårt att hitta någon parkeringsplats i närheten av Salthomens brygga. Så det kan vara klokast att cykla eller åka kollektivt. Det kostar inget extra utan samma biljett gäller även på färjan. Snabb-båten (katamaranen) har en restid på ca: 15 minuter till Styrsö Skäret. Långsambåten tar upp emot dubbla tiden, minst. Restiden beror lite på hur många hamnar man skall inom. 
 
4 promenader på ön och den grönvita vandringsleden ligger till grund för bilder och filmscener i detta vandringstips, två i juli 2015 och två i januari 2017. Nu i januari hängde far med på den ena, jag ville ju visa han hur fin vandringsleden är. 
 
Den grönvita Vandringsleden och dom andra spåren utgår från Styrsö Skäret. Men det är skyltat även från Styrsö Bratten. 
 
Det var lite blåsigt ute på böljan den blå. I bakgrunden skymtar Saltholmen och hamnar på Hisingen. Nedan färjerutten med snabb-båten (ungefär).
 
Bild ovan: Infotavla och skyltar vid Styrsö Skäret. Till höger om kartan i stället fanns välfyllt med broschyrer med info om Styrsö naturstigar. Nedan kartan som satt på väggen och som också fanns i broschyren. Jag har fyllt i den grönvita leden något så den syns lite bättre. 
  
Den grönvit märkta vandringsleden är ca: 4,5 km. Men jag skulle också ta mig upp på Stora Rös för att sedan ta båten tillbaka från Styrsö Bratten, och då blir det lite längre. Säg ungefär 1 km längre. Styrsö Bratten är huvudhamnen för Styrsö, så där ifrån går båten oftare än från Styrsö Skäret. Det finns även en tredje hamn längst upp i norr, Styrsö Tången. Uppe vid Styrsö Tången har jag varit några gånger, där är det också fint. 
 
Bild nedan: strax efter start går man genom miljöstationen och varvet. På andra sidan vattnet ligger Donsö. 
 
Bild ovan: den grönvita leden är märkt från båda håll, men den röda och blå endast från ena hållet. 
 
Bild ovan: vandringsleden tog mig även genom en del skog, men just här vid Brännholmsviken kan man även välja att följa stranden, bild nedan. Uppfinnar-Jocke har varit framme och utrustat bänken med ett litet bord.
 
Vid Brännholmsviken delar lederna på sig. Den blå och röda går genom skogen över berget till Amneviksvallen och mot Bratten. Den grönvita leden följer i stort sett vattnet fram till Amneviksvallen. 
 
Jag kunde inte motstå frestelsen att ta mig uppför den fina ängen. Längst upp hittade jag en bänk.
 
Bild ovan: snart var jag på rätt kurs igen. I bakgrunden Brännholmsviken. här i  Brännholmsviken finns en Vikingagrav och fornlämningar. Infotavla syns i bakgrunden till vänster i bild. Men ni får resa hit för att kunna läsa den. 
 
Bild ovan: av den gamla fotbollsplanen Potteplan syns inget längre. Detta var Styrsö BKs hemmaplan 1948 till 1953. 
 
Efter Potteplan blev det ett kort stycke trevlig skog med massor av kaprifol, men också massor av desperata myggor. När jag något blodfattigare tagit mig genom skogen bjöds jag på fina vyer hela vägen fram till Amneviksvallen. 
 
Nu kom jag fram till en fin rastplats med en utsikt som heter duga. Man bjuds en mycket vacker skärgårdsvy. Om du inte skulle få denna utsikt så står du antagligen vänd åt fel håll. 
 
Bild ovan: Lååångt där ute på böljan den blå gick dom stora skeppen mot för mig okänd destination.
 
Bild ovan: lite historia från platsen. Tavlan satt vid rastplatsen. 
 
Bild ovan: man passerar flera fina utsiktspunkter, men man kommer inte särskilt högt upp i meter, så det är ingen stigning att tala om. 
 
Bild ovan: Vinga fyr  
 
Efter Amneviksvallen går den grönvita leden genom skog över berget ned till Styrsö Skäret. Jag är inte mycket för att gå på grusvägar och motionsspår. Men här hade man fått till ett ganska smalt trevligt träflisspår, inte mycket bredare än en stig. Och som ni kan se av bilden ovan är det mycket bra skyltat. Här hade även ett gult spår anslutit.  
 
Bild ovan: skänk en slant till Styrsö BK som stöd för deras fina arbete. 
 
Nu vek jag av vandringsleden och följde skyltar mot Stora Rös. 
 
Bild ovan: Svea Lund´s stig leder mot en hyfsad utsikt från Kvarnberget. På väg dit passerar man en liten damm. Längre bort i bild skymtar skylten som pekar upp mot Stora Rös.
 
Tja a, bilden ovan visar lite av utsikten. Det var sämre med utsikt när jag tog bilden nedan, men man kan i alla fall se rastbänken..
 
Bild ovan: här bar det av upp mot Stora Rös. Från det blå och röda spåret är det ca: 200 meter grusväg upp till Stora Rös. Stora Rös ligger på 60 meter över havet. Och redan här vid avtagsvägen befinner man sig säkert på 40 meter ö.h. Så det är en easy stigning. 
 
Bild ovan: bänkar på toppen. I höger bildkant syns stora rös. Stora rös är dock inget stort rös. Men röset har varit större en gång i tiden. Det blåste som tusan här uppe vid mitt första besök, så det var svårt att filma. Det var faktiskt svårt att stå still. Men jag fick ju fler försök. 
 
Bild ovan: vy över Donsö.  
 
När jag gick promenaderna här i juli 2015 så passade det tidsmässigt bättre att ta färjan tillbka från Bratten, alla turer stoppar nämligen inte till vid Skäret, och vice versa. Så efter Stora Rös fortsatte jag mot Bratten. På bilden ovan är jag på väg dom långa backarna ned mot Bratten. Bra skyltat hela vägen.
 
Nu tog jag det lugnt en stund i väntan på båten. Mycket nöjd med promenaden. Den här vandringsleden är riktigt fin. Och eftersom det är lättast att anpassa en båt tillbaka från Bratten blev det fint med avstickaren upp till Stora Rös. 
 
Dom sista turerna på kvällen kör den snabba baljan. Så det gick fort tillbaka in till Saltholmen. 
 
Film från detta vandringstips.
 
Här finner du ett tips på hur man kan förlänga vandringen med några kilometer utom Salskärs udde.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej. inte den grönvita vandringsleden. Men det är möjligt att på större stigar ta sig upp till Stora Rös med barnvagn. Flera av motionsspåren leder nära inpå vägen upp till Stora Rös. Det är bra skyltat till Stora Rös från motionsspåren. Men undvik att gå via Brännholmsviken, där kan vara lite bökigt att ta sig fram med barnvagn.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här : https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

 
#1 - - Britt Skallberg:

Tack för detta fina tips med dessa stigar på Styrsö, Har besökt ön flera gånger men aldrig vandrat på dessa. Det kommer inte att dröja länge förrän jag tar mig dit.

Svar: Tack Britt. Det tycker jag absolut att du skall göra, det är en mycket fin vandringsled man fått till.
Ronny von Frank-Einstein

Till top