von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Hökällan våtmarkspark på Hisingen. Göteborg

Vandringar kring Göteborg Bohuslän, Friluftsliv, Göteborg, Hisingen, fritid, fågelsjö, fågeltorn, natur, naturområde, naturstig, promenad, promenad Göteborg, promenera, vandra, vandring, vandringstips, västra Götaland Permalink1
Så var man tillbaka på gamla jaktmarker. Hökällan våtmarkspark ligger ett stenkast från där vi bodde i Tuve. Det ligger ute på slätten mellan Tuve och Skogome. Det är tre dämmen i Kvillebäcken som skapat två våtmarksdammar. Området har blivit en mycket populär häckningsplats för många fågelarter. Men för att komma nära inpå fåglarna behövs en bra kikare, eller ett stort tålamod och att kunna kräla en längre sträcka med hakan nära backen. 
 
I november 1977 blev vårat hus taget i Tuveraset. Lermassorna från raset flyttade Kvillebäcken 50 meter och förändrade landskapsbilden. Marken höjdes med många meter. Sedan den dagen har jag inte satt min fot i området som nu blivit en våtmarkspark. Men som barn gick jag ofta stigen över Kvilleån och järnvägen bort till Skogome. Min minnesbild talar dock inte om varför jag gick till Skogome. 
 
Vi parkerade på den iordninggjorda parkeringsplatsen i norra änden av våtmarksparken. Det var surt och kallt och far ångrade att han inte tagit med sig mössa och varmare kläder. Vi nöjde oss med att gå ned till Backsvaleberg. Där finns fågeltorn och lägerplats. Jag filmade inget från denna promenad. Det bidde endast några bilder. 
  
Bild ovan: gångvägen går utmed järnvägen bort till Backsvaleberg, som syns längst bort till vänster i bild. Nedan en av öppningarna in till hagmarken och fågelområdet. 
 
Bild ovan: fågel "tornet" på Backsvaleberg. Man fick en fin utsikt över utsiktstornet längre uppifrån berget. 
 
Bilder ovan: i bakgrunden syns Tuve kyrka "gamla". Kyrkan tros vara från senare delen av 1100-talet.
 
Bild ovan: det var allt för rått att sitta på bänken och fika denna dag. 
 
Bild ovan: Grillplatsen nedanför Backsvaleberg var fullsatt denna dag. Det var säkert gött att värma sig vid lägerelden. 
 
Bild ovan: fåglarna som bor här inne har egen sponsor. Vet dock inte av vilken art dom är. Är dock tveksam till att det är svanar.
 
Bild ovan: Två bortflyende Kanadagäss. Detta var det närmaste vi kom fåglar, om man inte räknar in en näbbig skata.
 
Bild ovan: så har vi sett årets första Tussilago. Kanske inte mycket att skryta över. 
 
Nedan en översiktskarta.  
 
Om du åker buss gå av på hållplats Lillhagsparken södra. Det är även nära från Tångenvägen.
 
Länk för mer info om Hökällan våtmarkspark: http://www.hokalla.se/wp/naturvard-i-hokalla-vatmarkspark/    
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja.
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

Till top