von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Promenad runt Svartemosse. Biskopsgården. Göteborg

Vandringar kring Göteborg Bohuslän, Göteborg, Hisingen, Promenadguide, fågelsjö, natur, naturområde, promenad, promenad Göteborg, promenera, skogspromenad, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink2
Bilden ovan är tagen från nordvästra stranden av Svartemosse. Vattentornet är Biskopsgårdens igenkänningsmärke från när och fjärran. Vi skulle ta en promenad i Svartemosse naturområde. Så vi parkerade vid Länsmansgårdens motionscentrum. Därifrån utgår flera motionsspår och en naturstig. Man kan här ifrån också ta sig på stig upp till Store Vette, där man får fin utsikt. Detta han dock vi inte med då vi även skulle titta till Hökällan våtmarkspark denna dag. 
 
På nittiotalet sprang jag ofta här uppe. Jag bodde då på Eketrägatan och det blev en fin runda på ca: 1,5 mil om jag tog mig upp genom hela naturområdet. Det är säkerligen 20 årsedan jag var i detta naturområde och promenerade eller sprang runt Svartemosse. Tidigare har jag för mig att mossen var kraftigt igenväxt. Men nu är den ju öppnen som en sjö. Det är ett mycket rikligt fågelliv kring Svartemosse. Vi fick se skrattmås, sothöna, skarv, kanadagås och flera andra oidentifierade fjäderfän.
 
Mars 2015. 
Vi földe motionsspåret ned till Svartemosse. Sedan tog vi oss runt vattnet medsols. Från södra änden följde vi små stigar upp längst med västra sidan av vattnet. Det är lite lurigt då man måste korsa en mosse för att ta sig tillbaka ut på "slingan". Och det var ganska blött i mossen denna dag så det hade varit vanskligt även med stövlar. Vi fick följa stigen tillbaka ned en bit innan vi kunde ta oss över och upp på gångslingan. Vi följde sedan naturstigen rakt tillbaka upp till parkeringsplatsen. Jag uppskattar att promenaden blev mellan 2,5 - 3 km. Men det finns alteranativ att promenare om man vill gå lite längre. Man kan t.ex. gå hela naturstigen efter att man tagit sig runt Svartemosse. Motionsspåren är dock lite tråkiga och det är väl mer dom som bor i området som utnyttjar dem. Nedan karta och bilder från promenaden.
  
Bild ovan: stigskilje när vi kom ned till Svartemosse.
 
Bild ovan: promenadväg utmed östra sidan av vattnet.
 
Bild ovan: vi vet inte riktigt vad detta bygget skulle vara bra för. Knappast en dykbrygga då vattendjupet är runt 20 cm och botten består av stora stenar. Men skrattmåsar gillar tydligen att sitta på räcket och skita.
  
Bilder ovan är tagna då vi följde småstigar utmed västra sidan av vattnet.
 
Film från detta vandringstips.
 
Nedan länk till Göteborgs Stad Park och natur för mer info.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja, om man väljer bort småstigarna vi gick på västra sidan av sjön och istället följer motionsspåret tillbaka. 
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

#1 - - Dan Alsterland:

Trevlig film från Svartemosse, där har jag aldrig varit faktiskt.
Jag måste tipsa dig om en trevlig vandring på Tjörn om du inte vart där, det är Säbyleden. Du ställer bilen vid änden av Breddalen, där börjar Säbyleden, en länk till en karta skickar jag med här http://www.vastsverige.com/sv/sodrabohuslan/products/49860/Sabyleden-Vandringsled/
Ha det gott önskar Dan o Katarina

Svar: Tack. Säbyleden har jag faktiskt varit på, i tankarna. Men det har en så länge stannat där. Jag fick rådet av en på jobbet för några år sedan, Orustbo sommarhalvåret. Men det blev för knapphändig info. Han är cyklist och fick oss att börja gå från en gård nästan helt i början på Säbyleden. Men efter att ha gått på den stora bilvägen ett tag blev det för tråkigt så vi vände om. Men nu förstår jag att leden börjar mycket längre ut mot vattnet. Breddalen (husen) ligger ju bara några hundra meter från vattnet. Jag har tittat infon om Säbyleden men hajat inte riktigt förklaringen. Därför jättebra att ni skriver. Det står i beskrivningen att det är en rundvandring. Men den röda vandringsleden går ju inte ihop i öster. Och tittar jag på en stor karta över området så får jag det till att man i så fall måste följa viken i norr öster ut till man kommer fram till Säbyvägen och sedan följa den tillbaka till Breddalen. Annars får man gå samma väg fram och tillbaka. Vilket rekommenderar ni. Jag passar på en fråga till. Finns det en iordninggjord parkeringsplats längst in på Säbyvägen med infotavla. Är det tydligt skyltat eller bör man ha med sig en bra karta? Har jag förstått det rätt att man går på mindre körväg och stig? det blev många frågor.
Jag har tänkt mig en tur upp till Härön också vid tillfälle. I samband med en konferense med jobbet tog vi båten över och gick 400 meter på vandringsleden innan vi vände tillbaka. Jag tyckte det verkade väldigt fint där.

Ett stort tack för vandringstips.
Ronny
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - Dan Alsterland:

Jag har gått från bägge ändar som kartan visar men aldrig runt allt.
Men det bästa stället att gå ifrån är längst ut i Breddalen, när du kommer ut så du ser vattnet, så svänger du höger, straxt efter där kan du ställa bilen men det finns ingen parkering, kommer du på höst,vinter,vår är det nog ingen som bryr sig om du står där, men på sommaren får man nog ställa sig någon annan stans.
Det finns en vinklad grind som du går igenom, den kan du inte missa, jag kan göra en vägbeskrivning ifrån kartorna på eniro, men då måste jag ha din epost. Info tavla tror jag finns ibörjan på stigen, kan vara så att den finns strax efter grinden. Det är stig ibörjan sedan är det grusväg och det kan vara en del kossor där oxå, men det är en väldigt trevlig bit att vandra på. Om du luskollar mina bilder finns det en del bilder därifrån.
Härön åker jag ofta förbi med båt men har inte vart där så mycket, men grannön där fyren Räbbehuvud ligger är helt fantastisk och ett utav mina favorit platser att åka till på sommaren med båten
Hör av dig om du vill veta mera.

Dan o Katarina

Svar: Hej igen.
Jag har redan luskollat dina bilder, men skall göra det igen på span efter Säby. Annars känner jag att jag fått mycket bra information av dig nu. Jag har matchat din info med karta och känner att jag har bra på fötterna. Det känns som att man snart skall besöka området så man får parkering, innan det blir för varmt och fler besökare. Tack så väldigt mycket. Jag tar mer än gärna emot vandringstips. Jag kommer inom en nära tid besöka Ramsvikslandet vid Hunnebostrand. Farsan har också fått ta del av dina bilder, han blev mycket fascinerad.

Ha det bra så länge.
Ronny von Frank-Einstein

Till top