von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Rannebergs Stigen & hällristning på Jätteberget i Alvhem

Vandringar kring Göteborg Ale kommun, fornborg, friluftsliv, natur Göteborg, naturområde, promenad, promenad Göteborg, promenaden, sevärt, vandring, vandringstips Permalink0
Nu hade jag tagit mig upp till Älvängen norr om Göteborg. Jag skulle ta en promenad på natur och kulturstigen som leder upp på Rannebergets topp. Längst med stigen finns åtta tavlor med historisk information, med fokus på Vikingatiden. När tiden begav sig utgjorde Ranneberget en av tjugotalet fornborgar längst med Göta älvdalen.
 
Vid fint väder är det kanon att ta en fika på toppen och slötitta på utsikten. Tror dock inte att man behöver något fikastopp på vägen upp, då promenaden är knappt 400 meter lång. Där Rannebergs Stigen startar finns en anlagd parkeringsplats, se bild nedan. Parkeringsplatsen ligger intill återvinningsstationen. 
 
Skyltarna berättade om vad man såg omkring sig och vad som funnits tidgare. Det berättades om fornborgar, g:a boplatser, växter m.m.  Men jag tog ingen riktig närbild på någon av tavlorna, jag vill nämligen inte blåsa er på den spännande läsningen live på plats. Vill ni ändå ha en dos historia nu med en gång, klicka då på denna länk till Ale kommun: http://www.ale.se/invanare/invanare/bygga-bo--miljo/natur-parker/naturomraden/natur--och-kulturguide/ranneberget-alvangen.html  En mycket bra sida som ligger till skuld för flera av mina vandringstips. 
 
Nedan visar jag i huvudsak naturen längst med den korta promenaden upp till toppen. 
 
Bilder ovan: den gamla stenmuren till fornborgen. Grön och vacker. En rejäl trappa ledde upp till toppen, bilder nedan. Det är en ganska snäll stigning upp. 
 
Bild ovan: sista trappsteget sedan vidare några meter på liten stig bort mot utsikten.  
 
Bild ovan: mysteriet med den försvunna tavlan vid utsikten. Vad stod det för något spännande på den?
 
Här uppifrån hade jag fin utsikt över Göta Älv och Tjurholmen, gräns mellan Norge och Sverige före 1658. 
Som sagt, ingen lång promenad. Men jag kombinerade den med en kulturpromenad till Hällristningen på Jätteberget i Alvhem. Kommer man körandes från söder svänger man av E45an söder om Alvhem och följer skyltar mot Alvhem. Strax före Alvhem är det skyltat mot hällristningen.
 
Tja, detta var kanske inte heller någon promenad att skryta om att ha klarat av. Hällristningen ligger hitom det vita huset precis bakom häcken på bilden ovan.
 
Ja, här stod jag då vid den ca: 3000 år gamla hällristningen på Jätteberget. Det var mestadels skepp man hade ristat in. Dom syntes väldigt tydligt nu när dom var ifyllda med färg. Nu är inte jag någon fantast när det gäller hällristningar. Men visst är det lite fascinerande att dom gjordes för så länge sedan. 
 
Det var det det. Klart slut. Och inte orkade jag filma heller, inspirationen låg på nästan tom tank, så endast bilder från detta öh,...hm... tja, vi kallar väl det för vandringstips.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej. Men till hällristningen går det fint, men det är ju knappast någon promenad. 
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen. 

 
Till top