von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Risveden. Runt Kroksjön ca: 5 km.

Vandringar kring Göteborg Ale kommun, Bohuslän, Risveden, Stora Kroksjön, friluftsliv, fritid, natur, natur Göteborg, naturområde, naturreservat, promenad, promenad Göteborg, promenera, skogspromenad, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink7
14 mars 2015 
 
På plats igen i Risvedens djupa skogar. Ett vildmarksområde som till ytan är större än Hisingen. Men vi skulle denna dag endast benyttja oss av området i naturreservat Kroksjön, 184 hektar stort. Stora Kroksjön ligger strax sydväst om Kvarnsjöarnas naturreservat. Där ifrån finns ett vandringstips som jag värpte fram för några veckor sedan: http://ronnyvonfrankeinsteinsvandringstips.se/2015/march/en-promenad-i-kvarnsjoarnas-naturreservat-i-risveden-ale-kommun.html. Om man vill ta en liten längre vandring kan man med fördel länka ihop vandringsleden runt Kvarnsjöarna med vandring runt Stora Kroksjön. Då får man en vandring på, tja säg runt en mil. 
 
Man kör in samma väg som till Kvarnsjöarnas naturreservat, men parkeringsplatsen till naturreservat Kroksjön ligger någon halvkilometer tidigare. Se karta längst ned. 
 
Stigen runt Stora Kroksjön är inte uppmärkt. Det är däremot stigen från parkeringsplatsen ned till sjön. Man följer blåmärkt stig i 700 meter. OBS: denna stig finns inte utmärkt på den karta som sitter på informationstavlan på parkeringsplatsen. Kartan har nog ganska många år på nacken och stämmer därför dåligt. På kartan fanns istället inritat en stig lite längre öster ut. Vi testade den stigen för att få till en rundvandring. Men den var inte underhållen alls och var mycket blöt denna dag. Det hade inte gått att ta sig fram torrskodd utan gummistövlar. Men halvvägs ned till Stora Kroksjön märkte far att han saknade sitt stativ. Så snart var vi tillbaka vid bilen igen. Nu valde vi istället att det fick bli den blåmarkerade stigen fram och tillbaka till sjön. 
 
Bilder ovan: överst ser man den lilla parkeringsplatsen. P-skylten syns bakom mitt huvud på bilden ovan. Vi gick några meter tillbaka på vägen innan vi följde stigen ned mot sjön. 
 
Det blev en fin skogspromenad genom en...hm.. som far brukar kalla det, Skräpskog. Det han syftar på är att det inte är mycket till skog för avverkning. Det är en till stora delar risig skog i Risveden. 
 
Naturreservat Kroksjön domineras av, ja förutom sjön då, av barrskog, fukthedar och kärr. Naturreservatet blev billdat 1994 och naturvårdsförvaltare är Västkuststiftelsen. 
 
Nedan några bilder från promenaden genom "skräpskogen" ned till sjön. Och här var det som sagt bara att följa blå markering.
 
Bild ovan: i stammen ser man förtappade själar som blivit förstenade i sina plågor. Man lär sig ett och annat av att glutta på skräckfilmer.
 
Och så kom vi ned till vattnet. Vi valde att gå runt Stora Kroksjön medsols. Mestadels gick vi på fin stig. På några ställen var det lite si så där men standarden på stigen. Men som sagt oftast bra. Vi gick på rejäla spänger över några blöta områden och på ett ställe hade man t.o.m. byggt en fin trätrappa. Promenaden runt Stora Kroksjön är mycket lätt kuperad. Det är endast i norra änden av sjön som det är lite brant upp och ned. 
 
Bild ovan: första vindskydet vi gick förbi. Det fanns 4 stycken runt sjön. 3 av dem låg på östra sidan av sjön. Det är på den sidan man kan njuta av eftermiddagssolen. 
 
Bild ovan på det andra vindskyddet. Hur lång promenaden blir runt sjön beror lite på hur man går. Följer man nära inpå vattnet hela tiden som vi gjorde och tar sig ut på varje udde så blir sträckan lite längre. Eller rättare sagt, det är nog då promenaden blir runt 6 km allt som allt. Men som sagt, jag har inte kunnat finna några uppgifter på hur långt det är runt sjön. Och eftersom vi går och filmar och tar bilder så kan jag inte beräkna utifrån tiden vi tar på oss. Längden på promenaden har jag skrivit ut för att ni skall få en uppfattning om hur lång promenaden är på ett ungefär. 
 
Bild ovan: här befann vi oss i södra änden av sjön. På andra sidan viken ser man vindskydd nummer tre inne bland träden. 
 
Bild ovan: Vindskydd fyra, det enda vindskyddet på västra sidan av sjön. I bakgrunden ser man den soldränkta östra sidan. 
 
Bilder ovan: myrstacken var på väg att vakna till liv.
 
Bild ovan: cirkeln var sluten. Nu följde vi den blåmarkerade stigen tillbaka mot bilen igen. Det här var en mycket fin promenad.
 
Och så här tog vi oss till Kroksjöns naturreservat. Vi körde av 45an mot Skepplanda. Strax före Skepplanda svängde vi mot Alingsås. Efter dryga 2 kilometer tog vi vänster in på väg mot Skogstorp. Nu bidde det grusväg. Ungefär 3,5 kilometer längre fram svängde vi höger mot Ljusevatten och Älgbyn. Vi körde ca: 1,5 km på smal grusväg, men med hyfsat gott om mötesplatser. Den lilla parkeringsplatsen ligger på vänster sida av vägen. 
  
En kort FILM från detta vandringstips.
 
Läs mer om Kroksjön och denna vandring på Ale kommuns sida. Det var deras sida som fick oss hit. Längst ned på sidan finns en bra detaljkarta över promenaden och även översiktskarta: http://www.ale.se/invanare/invanare/bygga-bo--miljo/natur-och-utemiljoer/naturomraden/natur--och-kulturguide/stora-kroksjon-risveden.html   kanska måste du kopiera länken.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej. 
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

#1 - - Dan Alsterland:

Trevliga bilder från Risveden och Kroksjön. Nu väntar jag och min sambo Katarina på filmen oxå.
Hoppas inspirationen till att filma kommer att hålla isig så vi får njuta av dessa fina filmer.
Om du kollar min fotosida kanske du hittar någon plats du inte vart på som du kan ta med din far på och filma.
Lycka till med vår/sommar filmandet nu.

Dan o Katarina

https://univibe.foto.no/

Svar: Hej igen!
Riktigt fina bilder på din sida. Den skall jag ta mig en riktig djup titt på. Säkert hittar jag något område som lockar. men det är även roligt att bara titta på bilderna. Jag kände igen en hel del platser, bl.a. mycket fina bilder från Valön.

Tack och lycka till själv med att foto fin natur.
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - Dan Alsterland:

Hej!
Då har vi sett filmen oxå och vi gillar ditt musikval i filmerna, härligt ;-)
Ser nu att du lagt ut en film ifrån mina hemtrakter Partille, den ska vi titta på här nu ikväll.
Ha det gott

Dan o Katarina

Svar: Tack, roligt att ni gillar filmerna. Nu har jag tittat på alla dina bilder. En minst sagt angenäm stund. Fotokonst på hög nivå. Dom kan du vara nöjd med. Tycker att det verkar fint på Lyr och Stångehuvud, bl.a.

Tack och ha det gott ni också.
Ronny von Frank-Einstein

#3 - - Dan Alsterland:

Jag har sommarhus på Lyr så det är därför det är en del bilder därifrån och det är väldigt fint där på den ön, om ni är i närheten av Lyr får ni komma och hälsa på så bjuder vi på fika, epost adress finns ju på min foto sida.
Jag måste tipsa dig om Ramsvikslandet och Fykan om du inte vart där, väldigt vackert där och många olika vandringsleder.
Kul att du gillar mina bilder.

Dan o Katarina

Svar: Tack för inbjudan till fika, det skulle vara trevligt. Får se om jag eller vi hamnar ute på Lyr i framtiden. Men jag har varit inne och tagit reda på mer om ditt tips Ramsvikslanden och Fykan. Och en promenad där blev jag riktigt tänd på. Tackar så väldigt mycket för det tipset. Ha det bra så länge.
Mvh Ronny
Ronny von Frank-Einstein

#4 - - Christian Jönsson:

Hej Ronny!

Körde Kroksjön runt igår....
Fantastisk vandring i ett underbart höstväder.....
Trodde iofs att jag inte varit där tidigare men när jag kom till den lilla bryggan i södra ändan kände jag igen mig. Jag kom in söder ifrån förra gången men det var så många år sedan att jag hade glömt bort det.
Tack för tipset iaf.

MVH// Christian

#5 - - Marie Ryden:

Fina och inspirerande bilder samt nyttiga upplysningar. Drar ut till Kroksjön ikväll för en natt i något av vindskydden. Hoppas att de inte är för skräpiga.
Mvh Marie

Svar: Spännande, då önskar jag dig en fin tur och övernattning i det vilda.
Ronny von Frank-Einstein

#6 - - Johanna:

Hej!

Tack för dina tips, vi har nu under sommaren gjort några skogspromenader pga din hemsida, vilket har varit väldigt trevligt. Bra och utförliga beskrivningar, vilket jag gillar eftersom då känner jag igen mig redan innan jag har varit där! :)
Igår gick vi runt Stora Kroksjön. Vi kom in den södra vägen och gick medsols. Det tog oss ca 70 minuter att ta oss runt i 28-gradigt värme med några korta pauser, så väldigt många kilometrar runt sjön är det inte. Jag fick ingen ordentlig gps-signal i min klocka, så min sträckmätning på 2,5 km är enbart baserat på steg, vilket inte riktigt går att lita på när det är kuperad skogsmark man går i men som ändå ger en fingervisning.

Svar: 28 grader är lite väl varmt för min del om jag skall kunna njuta av vandringen. Det blir bättre dagar nu ⛅️. Såg att jag missat att få med en karta på hur vi gick i tipset, enbart i filmen. Det får jag fixa.
Jo men omkring 2,5 km kan nog stämma runt sjön.
Ronny Frank Sveum

#7 - - Peter:

Hej
Jag och Yvonne gick turen idag i 26 grader värme
Tack för tipset
Peter

Svar: Uj då, vid 26 graders värme håller jag mig under takfläkten😃 Så där har jag varit idag😓🌞Vi hörs nog snart....
Ronny Frank Sveum

Till top