von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Husebyleden på Orust. 3,5 km

Vandringar Bohuslän & Västkusten Bohuslän, Friluftsliv, Orust, Ronny Sveum, Västkusten, bokskog, fritid, natur, naturområde, naturreservat, promenad, promenera, skog,, skogspromenad, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink3
Husebyleden är en trevlig promenad på ca: 3,5 km. Man bjuds på en riktigt hyfsad utsikt och en underbar bokskog. Det finns 10 infotavlor längst med leden som berättar lite vad man ser. (läs mer i länken längst ned i inlägget). Promenaden tar runt 5 timmar, om man går med oss. Det tar nämligen tid att filma och fota. Men i ett lagom tempo tar man sig runt på 1,5 - 2 timmar. Man vill ju gärna dröja sig kvar lite vid utsikten och i bokskogen. Vandringsleden kan lätt bli blöt och lerig så bra skor kan behövas. Vi valde stövlar eftersom det regnat ganska flitigt senaste veckorna. Och dom fick vi användning för.
 
Strax innan man kommer fram till Ellös svänger man in till vänster. Följ sedan skylt mot fornborg.  
Bild ovan: Parkeringsplatsen för vandringsleden.
 
Datumet var den 14 maj 2015, bokarna hade precis slagit ur. Vi följde stigen från parkeringsplatsen längst med en åker. Strax gick vi genom ett rör under bilvägen. Bild nedan.  
 
Bild ovan: man följer blå pilar och markeringar. Vi gick leden motsols. Det blev en del uppför i början. Vi tog avstickaren upp till fornborgen. Man såg inte till så mycket av fornborgen, men utsikten var värd mödan. Bilder nedan. 
 
Men.....men... inte så långt från fornborgen stövlade vi ut på ett stort kalhygge.  Det verkade som att skogen ganska nyligen blev avverkad. Timmer höll fortfarande på att forslas bort. 
 
Bilden ovan är plåtad av far. Stengrunden är resterna efter ett fårhus. 
 
Bilder ovan: vi fick stå ut med att befinna oss på ett kalhygget i  ca: 1 km. 1km av 3,5 km är rätt mycket. Jag gick och tittade ut över det skövlade området och kom att tänka på några ord som Orust kommun hade skrivit om vad man bör tänka på när man går leden" var rädd om naturen, Tänk på att marken är i privat ägo. Visa därför omtanke och hänsyn när du besöker området". Men men, stigen var fin över hela kalhygget, detta stycke hade t.o.m. gått att ta sig fram genom med gympadojor. Och det var tydligt uppmärkt, t.ex. pilen på bilden nedan. 
 
Bilder nedan: nu gick vi genom en liten trolsk skog med mängder av rotvältor. 
 
Och så kom vi fram till den fina bokskogen i snäckskalsravinen Uggletoften. Orust finaste och största bokskog skall den tydligen vara, och det tror jag på. Absolut vandringens höjdpunkt enligt mig. Far håller med. 
 
Bild ovan: på väg ned den branta Himlabacken. Det var lite småvilt här.  
  
Och så lämnade vi snäckskalsravinen och bokskogen.
 
Vi följde en liten väg längst med en åker och tillbaka genom röret bort till bilen. Detta var en mycket fin vandring, trots kalhygget. 
 
 
Film från detta vandringstips.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här : https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

#1 - - Dan Alsterland:

Hej igen!
Trevlig film inte långt ifrån mina hemtrakter på Lyr. Tråkigt med kalhygget, det var inte där när jag gick där senast.
Här kommer ett nytt tips från mig och Katarina, det finns väl några bilder på min sida från detta ställe Svanvik på Orust.
http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/lanets-naturreservat/orust/svanvik/Pages/index.aspx

Ha det gott

Danne o Katarina

Svar: Hej!Svanvik har jag haft i tankarna. Har bara fått en känsla av att det är på större gångvägar man går där, typ barnvagnsvänliga vägar. Jag får kolla dina bilder och karta. Jag vet att många sagt att det är fint där. Boxvik har en arbetskollega pratat om också, har ni varit där. Skall vara fin utsikt där. Men vet inte om det finns så mycket att vandra i. Tack för tips, vi hörs.
Ronny
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - Dan Alsterland:

I Svanvik är det både grusvägar o stigar, sedan går ju en del av stigen vid vattnet på klippor och stenar.
Boxvik känner jag väl till men visste inte att det fanns så man kunde vandra där, det måste jag kolla upp.
Ett annat tips är ju Ängholmen på Orust men det är ju inga speciella vandringsleder där, men mycket vackert, finns en stig i änden på vägen som leder upp på berget där med fantastisk utsikt, finns med från mina bilder.

Ha det gott

Danne o Katarina

Svar: Hej igen!
Det är kanske så att Boxvik endast är en utsiktstopp. Men Svanvik verkar fin, den får jag ta med till kommande promenader, även Ängholmen. Verkar fint där utifrån dina bilder. Just under Räknar med att det blir kraftig trafik på Tjörn och Orust under semesterperioden och att det inte lugnar ned sig förrän ut i augusti. Så det blir tuter att se fram emot. Tusen tack för tips. Ha en bra sommar.

Ronny
Ronny von Frank-Einstein

#3 - - Rune Pettersson:

En fantastiskt proffsig hemsida med guld värd information.
Både stillbilder och film i högklass

Svar: Tack så mycket, Rune. Hoppas du får användning för sidan.
Med vänlig hälsning Ronny
Ronny von Frank-Einstein

Till top