von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Rya skog, ett litet naturreservat på Hisingen. Göteborg

Vandringar kring Göteborg Bohuslän, Hisingen, blommor, friluftsliv, fritid, natur Göteborg, naturområde, naturreservat, promenad, promenad Göteborg, promenera, skogspromenad, upplevelse, vandra, vandring, vandringstips, västra Götaland Permalink1
Ni vet väl att det ligger en liten grön oas inklämd mellan tankcontainers och Ryaverket. Här kan man promenera genom en djungelliknande skog ackompanjerad av fågelsång. Rya skog är känd för sina stora ekjättar. Och här får fallna jättar ligga kvar och multna och bli till näring för bla.a mossor, lavar och hundratals insektsarter.  
 
Bilder från april, maj och oktober 2016.
 
I går kväll tog vi en promenad genom den lummiga oasen. Den sena kvällssolen letade sig genom grenverket och fick liksom löven att glöda. Nedan några bilder från promenaden och info tavlor. 
 
En ny rullstolsanpassad ramp hade ordningsgjorts från parkeringsplatsen in i området. Jag har ritat in den i orange på kartan nedan.  
 
Kartan ovan: Längst ned i söder finns en försvarsvall som man kan gå upp på. Men stigen som är inritad på kartan har växt igen sedan många år. Det går fint att ta sig upp på vallen från östra stigen. Men det är mycket vanskligt att följa den hela vägen ut på huvudstigen igen. Det är absolut inget fint uppe på vallen, så det gör inget om man råkar glömma av den.  
  
Bild ovan: en av alla stora ekjättar i Rya skog. 
 
Bild ovan: Denna jätte föll på 90-talet.
 
Vi/jag brukar gå ett litet stycke förbi den lilla dammen, sedan vänder jag tillbaka igen och går stigen genom centrala delen av området förbi den stora ängen.
 
bild ovan: från ängen leder en ramp ut ur området. 
 
Bild ovan: Kabbelekan stod i full blom. 
 
Och så avslutades promenaden på kontrasternas stig tillbaka till parkeringsplatsen. 
 
Och som avslutning en lustig sten från min frs kamera.
 
Nedan en karta var man finner området och parkeringsplatsen. Parkeringen ligger på södra sidan av vägen. Kommer man från Älvsborgsbron får man vända och köra tillbaka en liten bit på vägen.  
 
 
Film från Ryaskogen i april och juni 2012. Detta var den första film jag lade ut på Youtube. 
 
En ny film från 3 promenader 2016
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja, delvis. Det finns träramper in i området på två ställen och stigarna är flacka så om det är torrt så.... går det kanske att gå rundslingan, den korta som börjar och avslutas med ramp.
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

#1 - - Ann-Kristina Wersèn:

Hej!
Fina bilder och film, det är många år sedan jag var i Rya skog . När jag gick på Färjenässkolan hade vi gymnastiklektioner på en av ängarna som fanns då.
Att plocka vitsippor och titta efter grodor i dammen var saker som vi ofta gjorde.

Svar: Tack Ann-Kristina. Omgivningen till trots är det en mycket fin liten grön oas som jag också besökte ofta när jag bodde vi Eketrä.
Ronny von Frank-Einstein

Till top