von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Skändlaberget, en natur och kulturpromenad på Hisingen.

Vandringar kring Göteborg Bohuslän, Gravrösen, Göteborg, Hisingen, Skändlaberget, fornborg, friluftsliv, kultur, natur, natur Göteborg, naturområde, promenad, promenad Göteborg, promenera, skogspromenad, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink0
En promenad på Skändlabergets vandringsleder är i alla fall för min del i första hand en mycket fin och varierad skogspromenad. Sedan är det trevligt att promenaden har en hel del historia att berätta. Här finns bl.a. ett gravfällt, Fornborg och ett stort gravröse, Hisingens näst största. Sedan vi gick här 2012 har slingorna förbättrats något, nya skyltar och tydligare märkning. Det är tre märkta vandringsleder som är sammanlänkade, östra, mellersta och västra slingan. Man följer orange märkning och följer rund märkning för östra slingan, trekanter för mellersta och fyrkanter för västra slingan.  
 
Senast vi gick här var i december 2012. Då låg det en del is på stigen. Se film längst ned i inlägget.  
 
För att komma till parkeringsplatsen svänger man in vid Skändla by och museigården. Här finns också en busshållplats. Se kartan. Det finns ytterligare en parkeringsplats om man fortsätter Skändla sörgårdsväg längre väster ut. Om man kanske endast vill gå den västra slingan. 
 
10 maj 2015
 
Precis som när vi gick här 2012 valde vi att gå mellersta och västra slingan. Och precis som då gick vi medsols. Det blir en fin promenad på ca: 5 km i småkuperad terräng.  
 
Bild ovan: hurra, det fanns en info folder i brevlådan. Eller rättare sagt, lådan var välfylld med foldrar. Nedan info folder plåtad. 
 
I filmen säger jag att om man går ytterspår och lägger ihop alla tre slingorna så blir det ca: 7 km. Detta stämmer dock inte helt riktigt då östra och mellersta slingan går ihop en bit från stora röset och ned till parkeringsplatsen. Se kartan ovan. 
 
 Nedan info om Skändlaberget hämtat från infotavlan. 
 
Bild ovan: en sådan här informationsskylt sitter vid varje nummer på kartan.
Bilder nedan: nu hade det blivit grönt och fint i skogen.   
 
Bilden ovan är plåtad av far.
 
Bilden ovan är tagen vid Måsedammen, nr 4 på kartan ovan.  
 
Bild ovan: en av alla stensättningar. Här hade någon dock lagt rabarber på gubben, eller i alla fall på föremålen han fått med sig ned i jord. Graven var plundrad.
 
Bild ovan: som man kan se var vi nu inne på den västra slingan med en fyrkantig märkningen. 
 
Bilder nedan: nu befann vi oss vid gravfältet längst ut i väster på slingan, nr 10 på kartan. 
 
Partiet efter gravfältet och upp på utsiktsberget i norr är ganska kuperat. Men det är inga längre stigningar.
Bilder nedan: Lärkträd och blåbär.
 
Bilder nedan: på väg upp mot en av tre uppmärkta utsikter på den västra slingan. Dom två första får man ta avstickare ut till. 
 
Bild ovan: utsikten var så där, men fint med bänk. Det är först utsikt tre som är riktigt fin, ligger direkt efter nr 15 på kartan.  
 
Och så hade vi kommit fram till utsikt tre. Här fikade vi. Fin utsikt över Sävebygden. Men som man kan se av bilden nedan är inte alla bänkarna frekvent använda.  
 
Bild ovan: tuggar smörgås och slötittar på gården Ängarna. 
 
Bild ovan: märkligheter. grenen som ser ut att ha fallit från längre upp i trädet har fastnat och vuxit fast på två ställen.  
 
Bild ovan: om du skall fika här, försök att få platsen till vänster.
 
Bilder nedan: nu bar det iväg upp mot fornborgen, nr 22 - 24 på kartan. 
 
När vi kom upp till Skändlabergets topp och rösena låg solen lågt och skapade ett nästan rött sken över området.   
 
Bilden ovan är plåtad av far.
 
Bilden ovan är plåtad av far.
 
Promenaden avslutades nu genom en fin storskog. Och som man kan se på bilden nedan är sträckan mellan det stora röset och parkeringen märkt med både östra och mellersta slingans märkning.
  
Som sagt, detta är en mycket fin skogspromenad. Den får en hel dröse gilla poäng.  
 
Film från december 2012. Då gick vi samma runda som i vandringstipset ovan.
 
Nedan karta hur man hittar hit. Skändla ligger mellan Tuve och Säve. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här : https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Till top