von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Vandringsled runt Kvinnestadsjön. ca: 9km Vårgårda kommun

Övrigt Västra Götaland Vårgårda, Vårgårda kommun, blommor, friluftsliv, fritid, fågelsjö, kultur, natur, naturområde, promenad, promenadguide, promenera, skogspromenad, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink0
Strax sydost om Vårgårda ligger Kvinnestadsjön. Den ca: 9 km långa vandringsleden går genom ett vackert landskap med blandskog. Runt sjön finns också ett rikt fågelliv med ca. 200 olika arter.  
 
2013 drogs ett projekt igång med att förbättra vandringsleden och göra den mer framkomlig. Målet var bl.a. att förbättra de blöta, leriga partierna runt sjön så att folk skulle kunna gå torrskodda. Vandringsleden sköts ideellt av Kvinnestadssjöns Fiskevårdsområdes Förening (FVOF). Flera av föreningens medlemmar är även markägare där leden går fram. Dessa har lagt ner pengar privat för att förbättra leden. Arbetet har bestått i slyröjning, gräsklippning, uppmärkning av leden, pilar, bygge av gångbroar mm. Projektet var klart hösten 2014. En populär vandringsled hade fått sin ansiktslyftning. 
 
11 april 2015
 
Ovanstående fakta hade jag naturligtvis tagit del av före vi åkte upp till Vårgårda. Men jag hade också läst några skräckhistorier av personer som gått leden. Några hade gått sig genomsura i träskliknande terräng och dessutom lyckats gå vilse. Nu var dessa berättelser före man förbättrade vandringsleden. Men vi ville vara på säkra sidan, så gummistövlarna åkte på. Att jag skulle gå vilse trodde jag inte på, jag har ju en bakgrund som orienterare. Nu var dock vår "oro" onödig. Vandringsleden var i toppskick. Här hade man gjort ett mycket bra jobb. Gummistövlarna hade vi kunnat lämnat hemma.
 
Vandringsleden utgår från en parkeringsplats strax intill kyrkan på östra sidan av sjön. Där fanns också en tavla med karta över leden. Men ännu bättre var att i en brevlåda låg ett låneex av kartan. I lådan låg även en ledbeskrivning. Men den fick vi ingen nytta av eftersom vi fann den först när vi lade tillbaka kartan efter vandringen.  
 
Bild ovan: parkeringsplatsen och infotavlan.
 
Bild ovan: jag blev glatt överraskad när jag fann en karta att låna. Visst, kartan stämde inte helt på några ställen. Men följde man bara den röda märkningen och pilarna så funkade den utmärkt. På kartan kan man också utläsa att man inte är riktigt överrens om Kvinnestadsjön skall stavas med ett eller två s. Nedan bild på pilar som visade vägen vid väg/stigskiljen. 
 
Vandringsleden runt Kvinnestadsjön är till stora delar en skogspromenad. Man promenerar på fina skogstigar i en mycket lätt terräng. Det är inte förrän man tagit sig ned till sjöns södra sida som man går en längre sträcka längst med vattnet. 
  
Bilden ovan är plåtad av far. bilden föreställer trädstammar.  
 
Vi gick vandringsleden motsols. Vi gick i en halvtimmas tid innan vi fick se sjön. 
 
Bild ovan: För första gången tog vandringsleden oss helt fram till vattnet, längst upp i nordost på sjön. Nedan bild på Tärnö.
 
Bild ovan: Tibast
  
Bilder ovan: nu hade vi kommit fram till sjöns västra ände. Nu drabbades vi av ett litet stycke promenad på grusväg. Bilden nedan visar hur grusvägen såg ut.
 
Bild ovan: här hade man slarvat lite med märkningen. Det går att se ett par träd bakom oss som inte blivit märkta.  Bild nedan: det fanns flera blåsippeställen längst med vandringsleden. 
 
Bild ovan: smal stig med elstängsel på båda sidor.  
 
Bild ovan: här hade vi precis lämnat en tråkig grusväg söder om Kvinnestadsjön och nu bar det iväg rakt ned mot sjön. 
 
Bild ovan: en av torpruinerna som det står att läsa om i infohäftet som fanns i brevlådan vid starten. Det går även att få tag på häftet i receptionen på Medborgarkontoret i kommunhuset i Vårgårda..
 
Den sista biten av vandringsleden är finast. Då följer vandringsleden utmed sjöns södra sida. Här finns flera mysiga ställen att fika och om man vill bada. Den här sträckan fick upp vandringsleden på höga pluspoäng och fullbordade på sätt den fina vandringsleden. Att vi sedan fick njuta i den sena eftermiddagssolen gjorde det inte sämre.
 
 
 
Det är två partier där vandringsleden inte är rätt inritad på kartan. Här måsta man ha dragit om leden efter sedan kartan trycktes. Kanske gjordes det nu när leden rustades upp. Den ena sträckan är väster om sjön, men för vandraren har den förändringen föga betydelse. Men sedan är det avslutningen upp till kyrkan. På kartan går leden upp på södra sidan av kyrkan. Men nu mer går den på norra sidan. Vandringsleden går nu mycket närmare badplatsen. Det är endast en kort avstickare. Vi tog oss en titt på badet som avslutning. Vid badet skall det finnas en ruin efter en gammal borg. Den skall ligga uppe på en skogsklädd kulle bakom några sommarstugor. Men vi fann ingen stig, annat än till sommarstugorna. 
 
Bild ovan: en fin avslutning på en mycket trevlig vandring nere vid Kvinnestadsjöns bad. 
 
Karta för att hitta till parkeringsplatsen där vandringsleden börjar. Vi tog södra vägen om sjön när vi åkte dit. Men då blev det en hel del grusväg. Det är bättre att köra så som jag markerat på kartan. 
 
Buss går till Kvinnestadkyrka, buss 583 gäller i skrivandets stund. 
 
Film från detta vandringstips
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här : https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Till top