von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

En promenad i Lärjeåns dalgång, Angered Göteborg

Vandringar kring Göteborg Bilder, Bohuslän, Göteborg, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, forsar, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, natur Göteborg, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenad Göteborg, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vattenfall, video, vildmark, västra Götaland, wandern, waterfall Permalink1
8 november 2015
 
Hade tänkt mig en färgrik höstpromenad i Bokskogen i Rödsbo. Men avsaknaden av ett tydligt stigsystem gjorde att vi istället hamnade i Lärjeåns dalgång. Ja så blev det, tänka sig. Får titta till den där  bokskogen en annan gång.
 
Nu hade jag alltså hastigt och lustigt kommit på att jag ville gå i Lärjeåns dalgång. Jag ville gå den sista biten av Lärjeleden från Lärjehed kolonistugor och ned till forsen med en Laxtrappa strax nedanför Hjällbo centrum. Det är den finaste sträckningen av Lärjeleden, som annars startar vid Angereds centrum. För många år sedan tyckte jag att hela sträckan var fin. Men...... tja, det finns en fin sträcka utmed ån även på norra sidan av Gråbovägen. Men vill man ha en liten längre promenad så är det ok att starta från Angereds centrum. 
 
Bilder ovan på infotavlan vid Lärjehed kolonistugor.  
 
Vi tog buss 78 från Hjällbo centrum till Eriksbo Östergärde. Sedan gick vi ned till Lärjeheds koloniområde. Från koloniområdet och ned till forsen med laxtrappan är det ett par kilometer, på ett ungefär. Idag var det mycket vatten i den leriga ån. Träden hade tappat dom flesta av sina löv. Så det blev ingen promenad med fina höstfärger, som jag kanske hade hoppats på. Men det är fint längst med ån i alla fall. Och jösses va många som letat sig ned i dalgången denna eftermiddag. Det var en jämn ström av löpande eller promenerande människor. Sist vi gick här mötte vi knappt någon. Ett tecken gott som något att det är inne att vara ute. 
 
Leden är tydligt uppmärkt med orange märkning eller skyltar där det står Lärjeleden och en pil.
 
Bild ovan: sedan vi gick här i november 2012 hade man gjort en hel del underhållsarbete med stigen. Nu hade man gjort en grusslinga på dom partier där stigen tidigare var på gång att rasa ut i ån. Ett mycket behövligt arbete som gjort att man nu tar sig fram fint. Här är inga problem att rulla med sig en barnvagn om man skulle känna ett behov av det. 
 
Det här är mycket lätt promenarat med knappt någon stigning alls. Värre blir det om man får för sig att ta sig upp till Kortedala eller Bergsjön. Det finns möjlighet till det på flera ställen och det är tydligt skyltat. Garanterat är att man får tränat sina benmuskler. 
 
Då hade vi tagit oss över sista bron på Lärjeleden och vi följde en mindre stig ned mot forsen och laxtrappan. Men vi såg ingen lax i laxtrappan. 
 
Jag gillar skarpt denna del av Lärjeleden. Den är väl värd ett besök med eller utan laxar i trappan eller på fickan.
 
Film från detta vandringstips.
 
 
Och här en film från oktober 2012 när vi gick hela Lärjeleden från Angereds Centrum.
 
karta Karta över hela Lärjeleden, fast pilarna visar motsatt håll åt Angereds Centrum. Går du hela leden från Angereds centrum och ned till Hjällbo centrum är sträckan ungefär 7,5 km. Man kan välja på att gå via Lärjeåns Trädgårdar och Storåsfallen.
 
Länk för mer information om Lärjeånsdalgång:
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja den sträckan vi gick här i vandringstipset går fint, undantaget avstickaren ned till Laxtrappan. Går man hela Lärjeleden får man trappor i början. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här : https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 
 
#1 - - Dan Alsterland:

Vi satt inne och kollade på filmen trots att det är ute att va inne ;-)
Härlig film och väldigt fina bilder, lite synd att hösten går över så fort.
Den borde vara en månad till så man kunde njuta av färgerna lite till.
Vi får hoppas på en vinter med mycket snö, det livar upp lite det.
Ha det gott

Danne o Katarina

Svar: Hej där och tack. Ikväll är det i alla fall inne att vara inne. Det droppar på utsidan så det blir ingen kvälls/nattpromenad. Ja höstens fina färger varar allt för kort tid. Nu vet man vad som väntar. Tror ni har större möjlighet att få en vit vinter. Här blir det nog mest regn och kanske lite slask. Undra om det blir fint på bild och film. Ha det bra så länge.
Ronny
Ronny von Frank-Einstein

Till top