von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Promenad över Lindö - Kalvö och nästan ned till Trossö

Vandringar Bohuslän & Västkusten Bad, Bilder, Bohuslän, High land Cattle, Nature reserve, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Tanums kommun, Västkusten, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skärgård, trail, trekking, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink1
Naturreservat Trossö-Kalvö-Lindö i Tanums kommun är väl värt ett besök. Här fick vi uppleva en mycket vacker och storslagen Bohusländsk natur. En gång i tiden var öarna skilda från varann men efter landhöjningen förbinds dom numera av smala landremsor. I väster är landskapet kargt och format av vind och hav medans det i öster är en lugn frodig och artrik innerskärgård. Man följer en 6 km lång gräsbevuxen väg som anlades på 1930-talet. Vägen löper över hela ökedjan och var tänkt att ansluta till fastlandet via färja till Havstenssund i söder och Resö i norr. Några bilar har tydligen aldrig rullat på vägen och någon färja blev det inte heller, tyvärr. 
 
I det här vandringstipset hade jag tänk kombinera sommar och vinterbilder. Men efter att jag varit i kontakt med Tanums kommun och turistbyrå och fått ett svar jag inte ville ha så får det bli endast sommarbilder. Det var inte så att jag inte fick ett bra bemötande och fin service. Med deras svar fick mig att inse fakta. Det går inte att få fatt på ett båtskrälle som kan förflytta mig ut till öarna och naturreservatet vintertid. Skall man ut på öarna får man ta sig dit med Västkuststiftelsen när dom har en vandring där eller boka en guidad resa med Selin charter. Om man nu inte har egen båt eller vill simma. Det finns nämligen inga taxibåtar på Resö eller Havstenssund.
 
Jaha, där ser man. Naturreservatet är marknadsfört som en naturpärla och ett av dom populäraste i kommunen, men.....
 
Vi fick en bekant till mor att agera taxibåt. Det var en ganska liten plastbalja som jag gärna kan undvika att placera mig i på vintern. Att gå en promenad med Västkuststiftelsen kan jag i och för sig rekommendera. Men då måste man passa in ett datum. Men kan man följa med så ordnar dom trevliga vandringar.
 
Detta svar fick jag från Tanum turist när jag frågade efter taxibåt eller annat transportsätt ut till naturreservatet: "Tyvärr finns det inte någon i dagsläget som kan transportera dit ut. Däremot anordnar Västkuststiftelsen guidade vandringar vid olika tidpunkter, som man kan följa med på , då anordnar Västkuststiftelsen transporten. Västkuststiftelsen uppdaterar sitt utbud löpande..http://media.vastkuststiftelsen.se/?page_id=417 " 
Det finns ett taxibåtsföretag som heter Selin charter som ni kan kontakta om ni vill åka dit o dom har tel nr. 0525-22342 eller 070-6058176. (Men hos dem kan man som sagt bara boka om man är ett lite större sällskap).
Kontakt Tanum turist: info@tanumturist.se  www.bohuslan.com/tanum
 
15 augusti 2015
 
Vi hade som sagt fått en vänlig själ att agera taxibåt. Det blev en kort sjötur mellan Resö och Lindö. 
 
På bilden nedan var vår kapten och hans taxibåt på väg tillbaka mot Resö. 4 timmar senare skulle han hämta upp oss på samma plats. 
 
Bild ovan: det var glasklart att man bör undvika att bada här. Nedan bild på Västkuststiftelsens egendom, har jag för mig. Naturreservatet är skyddat sedan 1970 och naturvårdsförvaltare är Västkuststiftelsen. Här fanns informationstavla över naturreservatet och lite annan spännande läsning. 
 
På kartan ovan har jag markerat hur långt vi gick innan vi fick vända om för att hinna vår båt tillbaka. Men jag ångrade mig lite i efterhand. För jag hade aldrig trott att det skulle vara så lättgått som det var. Här förflyttar man sig ungefär lika fort som på okuperad asfalt 5 - 6 km i timmen. Dom ca: 12 km som det är fram och tillbaka går man lätt på 2,5 timmar. Det tar dock tid att filma och ta bilder, men om vi hade utsatt tiden för hämtning en halvtimma hade vi lätt hunnit till bryggan längst ned i söder på Trossö och tillbaka igen utan stress. 
 
Bild ovan: perfekt, i lådan fanns en folder med en bra karta. Den kom väl till användning. Det kunde konstverket nedan också gjort om jag inte varit rädd för att ramla av stubben. 
 
Mycket av promenaden på Lindö går över betesängar. 
 
 
 
 
Så korsades vår väg av stora djur med väldiga horn. Ett tjugotal Highland Cattle kom att passera precis framför oss när dom anslöt till flocken nere vid vattnet. Jag uppfattar Highland Cattle som något lugnare i psyket och inte alls lika nyfikna som våra vanliga kossor. En kviga kom sakta lunkande emot oss i sälskap med sin lilla kalv. Men det är alls ingen fara om man bara beter sig förnuftigt och visar dom respekt. Det brukar uppskattas om man leker med kalven, gärna brottas. Det är faktiskt sant, jag har läst det i en norsk guide för svenska turister.
 
Efter detta dramatiska möte fick jag räkna in oss och se så att alla i gänget fortsatt var med. 
 
Nu öppnade sig landskapet och det blev en mycket fin promenad söder ut.
 
Strax efter kossorna fick vi närhet till havet i väster. Det blåste lite lätt på klipporna men uj vad fint här var. 
 
Här fikade vi på norra delen av Kalvö. Lä och fin utsikt åt öster.
 
Man kan göra flera avstickare från "bilvägen". Den här stigen gick rakt ut mot klipporna i väster. 
 
Vi vände på klacken när vi kom in i Kalvö by. Vi var tvungna för att hinna tillbaka i tid till båten. Hit var det nog knappt 4 km.
Bild nedan: på väg tillbaka. 
  
Det här var en jättefin och omväxlande promenad. Synd bara att det är så svårt att ta sig hit ut.
 
Lite mer Info om naturreservatet http://www.reso.nu/images/pdffiler/lindo.pdf 
 
Film från detta vandringstips får nog vänta. Jag planerade filmning utifrån att jag skulle gå här igen till vintern. Men...... 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja här är det möjligt att rulla med sig en barnvagn hela vägen.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här : https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 
#1 - - Dan Alsterland:

Här var allt väldigt vackert, det får bli en resa till dessa öar till sommaren, tack för detta tipset.

Ha det gott!

Danne o Katarina

Svar: Ja ni som har en egen skuta borde ta ett besök här. Jag har också tänkt utforska dessa öar lite mer.
Nu får jag slänga mig i duschen efter en kall nattpromenad. Ha det bra.
Ronny von Frank-Einstein

Till top