von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Torpanäset - Hofsnäs fritidsområde. Tranemo kommun.

Övrigt Västra Götaland Bad, Bilder, Ekhagar,, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, strandpromenad, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink4
Detta vandringstips är ca: 5 km och mycket lätt.
 
En promenad i Torpanäset - Hofsnäs fritidsområde och naturreservat bjuder på fina stigar och kärrvägar i en trevlig terräng där ekhagar dominerar. Naturområdet ligger mellan sjöarna Yttre Åsunden och Torpasjön och är i det närmaste platt som en pannkaka. Från Hofsnäs herrgård utgår tre vandringsleder i olika längd. Vandringsled 1 är ca: 4,8 km och är den längsta. Den vandringsleden valde vi. Leden är märkt med en läderbagge på stolpar. Dom två andra vandringslederna är kortare, 2,6 km (kohuvud) resp. 1 km (veteax)den sistnämnda är tillgänglighetsanpassad. Efter promenaden kan man fika på Hofsnäs herrgård ( http://www.hofsnas.se/ ), men det finns även fina rastställen längst med leden.
 
Torpanäset naturreservat blev bildat 2002 och naturvårdsförvaltare är Västkuststiftelsen och Borås kommun. 
  
2 augusti 2015
Vi parkerade vid Hofsnäs herrgård. Herrgården var välbesökt denna fina sensommardag. Här fanns en bra informationstavla och i brevlådan låg gott om foldrar med karta över området. Några bilder ned har jag fotat infon på infotavlan.
 
Vi gick den 4,8 km långa läderbaggeleden medsols. Det betydde att vi ganska snart stod nere vid vattnet och badstranden och glodde ut över Torpasjön. Här fanns också ett vindskydd med gott om ved. 
 
Det var bara att följa märkningen på stolparna. Alla tre lederna följdes åt till en början. Men ganska snart droppar den kortaste leden av och sedan även den mellersta. Kvar på stolparna fanns endast läderbaggen, se bild nedan. Läderbaggen är förresten en mycket hotad art, men den trivs här i dom gamla ekarna.
 
Man gick inte med någon direkt närhet till sjön mer än i början vid badet, det var för mycket träd mellan kärrvägen och vattnet. Men det fanns fina bjässar till träd att vila ögonen på inne i hagmarken och har du kikare med dig kan du kanske få se Läderbaggar i träden. 
 
Bilden ovan har far plåtat. Stolpen har hängt med ett tag. 
 
Bild ovan: norra parkeringsplatsen för Hofsnäs fritidsområde. Här korsade vandringsleden bilvägen och efter några hundra meter kom vi ned till en fin badplats.
 
Hela vägen tillbaka söder ut ned till Hofsnäs herrgård gick vi på fin stig utmed sjön Yttre Åsunden. 
 
Här hade vi tagit plats på en bänk vid en av alla rastplatser längst med vandringsleden. Det var riktigt rogivande att sitta med en kopp choklad och slappa en stund bland grönskan. Vad mer behöver man egentligen för att må prima? Möjligtvis saknade jag älglusflugor.
 
Nu hade alla tre lederna återförenats igen och vi befann oss på typ kärrväg igen. Den är som sagt beskriven som tillgänglighetsanpassad. Jag har svårt att avgöra det där, men det går fint att rulla med sig en barnvagn.   
  
Bild ovan: det fanns gott om rastbänkar längst med sjön. Och det ihåliga trädet på bilden nedan passerar man strax före man kommer fram till Hofsnäs herrgård. 
 
Väl tillbaka på herrgården kan det vara gott att placera sig på cafét. Det här var en skön och avkopplande promenad i fin natur. Gillas skarpt.
 
Film från detta vandringstips.
 
Ovan karta hur man hittar hit. Det är dock lite långt att gå om man tar buss. Närmaste hållplats ligger på Boråsvägen hållplats Länghem. Därifrån är det 5,5 km till Hofsnäs herrgård. 
 
Det påstås även finnas utmärkta möjligheter för fiske här. I Torpasjön och Yttre Åsunden kan du bland annat fiska abborre, gädda och gös. Fiskekort köper du i en automat vid parkeringsplatsen. Det går även fint att hyra båt via automaten.

Nedan länkar till mer info:
http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/SiteCollectionDocuments/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat-i-lanet/tranemo/Torpanaset.pdf     
 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja, delvis. Jag tror faktiskt att det går att rulla med sig en barnvagn på den långa rundan, alltså den vi gick. Dock lite knixigt första biten utmed sjön Yttre Åsunden efter badet när stigen är ganska smal. Men det är helt flackt, så... Se bilder i vandringstipset eller se filmen. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här : https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 
 

#1 - - Dan Alsterland:

Det här var ett bra tips detta ställe skall vi åka till jag och Katarina, men bara om det är fritt från älgflugor ;-)
Ha det gott

Danne o Katarina

Svar: Ja det är ett fint naturområde. Men vänta till träden får löv igen. Vi har tänkt oss en tur upp till Svartedalen någon av dom kommande helgerna. Där lär finnas gott om älglusflugor. Nu skall vi inte dit för att titta på dem utan för att granskogen lockar nu när dom andra träden tappat bladen.
Ha det bra./ Ronny
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - Dan Alsterland:

Ska du dit med vandringsgänget eller med din far? Vi står gärna med på din epostlista om vandringar så hänger vi på när det passar för oss..

Ha det gott

Danne o Katarina

Svar: Det blir med farsgubben. Men ni ligger med på mejllistan så ser ni när det händer något. Passar det in för er hoppas vi att ni hänger med. Jag har fått snövandring på hjärnan. Så får vi någon snö blir det nog en vandring med mycket kort varsel. Men jag skall satsa på 4 - 6 vandringar under 2016.
Ha det bra / Ronny
Ronny von Frank-Einstein

#3 - - Danne på Hofsnäs:

Hej Ronny!

Vilken fin film ni gjorde om vårt kära Hofsnäs!
Jag heter Danne och driva verksamheten på herrgården sedan 2006 ihop med min fru Ida...

Tror du att det finns möjligheten att länka till din film från vår hemsida?
Vi tänkte att göra om vår hemsida inom kort och visa mer om naturen och möjligheterna runt herrgården...
Vad tror du? Vi bjuda gärna på middag nästa gång du är i trakten ;-)

Trevlig helg och vi hörs,
Danne

Svar: Hej Danne!
Du får gärna länka till filmen. Kul att ni tyckte om filmen. Jag diggade verkligen den fina naturen runt herrgården. Ha en trevlig helg.
Ronny
Ronny von Frank-Einstein

#4 - - Danne på Hofsnäs:

Stort tack och välkommen åter! Glöm inte att fråga efter mig när du ha vägen förbi!
Danne

Svar: Det blir jättebra. Ha det fint.
Ronny von Frank-Einstein

Till top