von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Mårtagården kulturreservat, natur & kulturstig ca: 1,5 km. Kungsbacka.

Vandringar Halland, Vandringar kring Göteborg Bohuslän, Kungsbacka, friluftsliv, fritid, kultur, kulturreservat, natur, naturområde, naturstig, promenad, promenad Göteborg, promenera, skogspromenad, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink0
Ett besök här vid den gamla kaptensgården Mårtagården ger en liten dos av 1700 & 1800 - talets jordbruk och långväga sjöfart. Den fina Mårtagården på bilden ovan är från 1780 och är en av två gårdar i kulturreservatet. Den andra gården Appelgården (1770) är uthyrd till privatperson. Kulturreservat Mårtagården blev billdat 2003 och blev Hallands första kulturreservat. Mårtagården är öppen för visning under sommaren. Mårtagårdens egna sida finner du här : http://www.martagarden.se/   
 
En natur & kulturstig leder runt på markerna kring Mårtagården och upp till toppen av Mårtaberget där man får en ganska hyfsad utsikt över bygd och hav.  
 
Bilden nedan kunde mycket väl varit plåtad i slutet av 1700-talet om det inte vore för att vissa detaljer i så fall inte helt stämmer överens med den tiden. Skorstenarna är från betydligt senare tid, den ena ladugården ligger på helt fel plats, Mårtaberget i bakgrunden var inte skogsklätt på den tiden och Kalle Anka skulle inte hälsat välkommen, han var ju inte född då. Dessutom var kameran inte uppfunnen ännu och om den hade varit det skulle jag inte ha varit fotografen.  
 
Kartor ovan visar hur man hittar hit. Vi valde att köra ned Onsalahalvön på Valldavägen eftersom jag tror den är snabbast. Inte kortast, men snabbast. Valldavägen övergår mer eller mindre i Gathes väg när man närmar sig Gottskär. Åker du buss gå av på hållplats Rydet.
 
10 oktober 2015
Det första vi stötte på efter att vi hittat in till parkeringsplatsen var informationstavlan nedan. Det kändes som en mycket bra början. Nu slapp vi gå runt bland kossor och gamla kulturminnen i total okunskap. 
 
Nedan har jag klippt in infon från tavlan ovan. Det blev rena lapptäcket, men men, bra. nu slipper jag offra mer tid på att skriva mer om detta.
 
Bebyggelsen på Mårtagården är skyddad som byggnadsminne genom kulturminneslagen.
 
Bild ovan: kulturstigen leder in mellan husen till trädgården på baksidan. Vi tog en titt där först innan vi gav oss iväg ut på den ca: 1,5 km långa natur & kulturstigen upp på Mårtaberget. 
 
Bild ovan: Knut Larsson reste denna minnesten med Mårtagårdens samtliga ägare sedan 1780. 
 
Ladugården med den populära utbyggnaden, så kallade hemlighuset. Där innanför dörren med hjärtat har under årens lopp många suttit och klämt.
 
Nedan blid på den stora asken man gick förbi. Längst ned vid roten fanns en hålighet där gårdstomten naturligtvis hade bott. Kommer inte ihåg hur många informationstavlor det fanns längst med natur & kulturstigen, men det var ganska många. Några mer intressanta än andra.
 
Kartan ovan: Natur & kulturstigen följde motionsslingan (röd markerad på kartan). Vi gick den medsols upp till utsikten.   
 
Bilder nedan: grönt och fint än så länge. Vi hade i och för sig hoppats på höstfärger. Men detta gick inte att klaga på.  
Bild ovan: en titt tillbaka mot Mårtagården, den fina kullen och åkern.
 
Bild nedan: dom tjocka granarna på bilden planterades i slutet av 1800-talet. Natur & kulturstigen är tydligt uppmärkt med grönmärkta stolpar. 
 
Bilder ovan: riktigt mysig motionsslinga dom hade här. Som en liten kraftigare stig genom en trevlig blandskog, helt i vår smak. Det var en liten stigning upp till toppen, man fick passa på att njuta så länge den varade.  
 
Bild nedan: klätterväxten hade strypt trädet, mycket elakt.
 
Bild ovan: man behöver inte ens kunna läsa en karta för att hitta till utsikten.  
Bild nedan. Sydeuropeiska tallar kramas. Mer står att läsa på skylten vid spången. Det är bara att ta sig hit.
 
Bild ovan: den första utsikten vi kom fram till, eller rättare sagt det första raststället på toppen. Några meter längre fram låg den "riktiga utsikten", bilder nedan. 
 
Träd och buskar håller på att skymma igen utsikten. Man måste uppnått en viss längd för att kunna ta del av denna utsikt. Små barn får svårt att nå upp över buskarna. 
 
Efter fika tog vi oss vidare på natur & kulturstigen och kom tillbaka ned till Mårtagården och den stora asken. Eftersom den nu stod där i all sin ståtlighet var det väl lika bra att fota den, igen.   
 
Vi följde natur & kulturstigen en kortare slinga runt gården. 
 
Nyfikna kossor fanns det gått om här. Där det finns kossor finns det komockor att trampa i. Det luktade inte kanelbullar i bilen hem. Men men, kossor är väl också människor, i fablernas väääääärld.  
 
Bilder nedan, trädgården på baksidan gården.
 
Kvällssolen sken på Mårtagården när vi gick tillbaka upp till bilen. Vi var mycket nöjda, detta var en fin och intressant promenad. 
 
   
Film från detta vandringstips.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nja, till Mårtagården går det ju fint. Men kulturstigen är ganska kuperad, det går om man gillar att kämpa. För att undvika en brant trappa går man kulturstigen motsols upp till utsikten och sedan tillbaka samma väg. Man kan även gena på den stora omärkta stigen, se kartan. Dom sista hundra meterna ut till rastbänken vid första utsikten går på liten stig, men det är ganska flackt. Det går dock inte att rulla med sig barnvagn ut till den "riktiga" utsikten där vi rastade. Men det är inte många meter emellan.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här : https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 
 

 
Till top