von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Lite prat om vandringstips och om Svartedalens Pärlor.

Lite Allmänt (babbel) och en del nyttig info friluftsliv, kultur, naturområde, promenera, sevärt, skog,, skogspromenad, skärgård, upplevelse, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips Permalink1
Snart är det Julafton igen, jösses vad fort tiden går. Tycker inte alls det var länge sedan vi var i Norge och firade julafton. Men sedan dess har det gått 38 år. Så dom återstående 3 månaderna kommer nog också att gå fort. Och apropå Julafton, idag fick jag nästan skrattkramp när jag var inloggad på min nordea bank. Det stod att läsa att jag kunde prenumerera på en mobil tjänst. Jag skulle då få ett sms varje gång en större insättning gjordes på mitt konto. Ha ha, ja den var ju bra. Det sker ju allt för ofta utan min vetskap.
 
Bilden ovan är från en promenad i naturreservat Råssö på Orust. Ett vandringstips som jag kommer att lägga ut här under november eller december 2015. Det samma gäller naturreservat Torpanäset i Tranemo kommun. Ett underbart natur & kulturområde med en herrgård och en gammal ekskog. Här kan man ta lättare promenader och sedan njuta av en fika på herrgården. Se bilder nedan: 
 
Den här meningen skriver jag bara för att få till en avgränsning mellan bilden ovan och bilden nedan.   
 
Bilden ovan är från promenaden vi gjorde i Yxnås naturreservat nu i september. Har ju redan lagt ut detta vandringstipset men tycke det var så charmigt runt den lilla ryggåsstugan så en bild till fick det bli.
 
Trankärrsslingan i Kungälv kommun gick vi den 20 september. Se bild nedan. Vandringstips kommer under januari 2016. 
 
I våras, närmare bestämt den 6 april försökte vi ta en promenad i naturreservat Rished i Ale kommun. Men där skulle jag inte ens rekommenderat min värste ovän att vandra. Eller...tja, det är kanske just vad jag skulle gjort. Återkommer med detta avrådande vandringstips senare i höst/vinter. Till dess njut av bilden nedan som visar vad du kan se från naturreservatet.
  
Nu när träden snart avlövas och allt blir grått och trist :) Då tycker jag att tiden är inne för att besöka våra barrskogar. Dom behåller ju sin grönska året om. Och vad kunde väl bli bättre då jag för ett tag sedan fick mig tillskänkt den nyligen utgivna boken SVARTEDALENS PÄRLOR. En bok framtagen på initiativ av föreningen Rädda Svartedalens Vildmark. Naturguiden har varit ett samarbetsprojekt mellan föreningen Rädda Svartedalens Vildmark, Kungälvs kommun, Kungälvs OK och Västkuststiftelsen. I boken finns många detaljerade beskrivningar på vandringar i Svartedalen och med boken följde även en vandringskarta över hela området.
 
Jag fick mig en pratstund med en av bokens författare och fotografer Åke Hogedal. När jag fick reda på att bokens spridningsområde endast är tänkt Kungälvsområdet tänkte jag....Whaaaaat... Tror man inte att fler är intresserade av att kunna ta del av denna mycket fina naturguide om ett så popurärt friluftsområde så nära stora staden??? Men snälla människor hur tänkte ni här. Denna bok måste naturligtvis gå att beställa på nätet och även finnas till försäljning i t.ex. Göteborg. Svartedalen är nämligen även vår vildmark i själ och hjärta.
 
Som det är just nu går i alla fall kartan att få tag på i Bokia i Kungälv och på Turistbyråerna i Stenungsund och Kungälv etc. Pris ca: 25:-. Men boken är jag osäkrare på. 
 
Jag kommer tillbaka senare i höst med ett par vandringstips som jag kommer att ha hämtat från denna bok & naturguide. Men försök att komma över hela denna guldgruva med vandringstips skrivna av engagerade personer med ett stort friluftsintresse och som på detta sätt försöker hjälpa dig att finna rätt i en näst intill orörd vildmark. Hoppas kunna komma tillbaka med mer info om hur man kan få tag på denna bok.
 
 
Och så HALLÅ HALLÅ, en liten påminnelse. Du vet väl att alla vandringstips ligger i bokstavsordning på kommun ute i vänster menyrad under alla onödiga månader. 
 

 
Till top