von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Färingsön, en promenad till drottning Astrids ö. ca: 3 - 4 km

Vandringar Bohuslän & Västkusten Bohuslän, Friluftsliv, friluftsliv, fritid, natur, naturområde, naturreservat, promenad, promenadguide, promenera, skogspromenad, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink0
Den här korta vandringen kan man med fördel kombinera med fornminnespromenaden vid Blomsholm: http://ronnyvonfrankeinsteinsvandringstips.se/2015/july/blomsholms-fornminnen-med-skeppssattning-stromstad.html . Det är bara några km mellan. Ta först en fin promenad på ca: 1 km bland fornminnen, t.ex. konungariket Sveriges näst största skeppssättning. Avsluta sedan med en fika vid Färingens strand där det också går utmärkt att hoppa i plurret om det inte är is. Kan det bli så mycket bättre, då får man en variationsrik promenaddag. 
 
16 augusti 2015
 
Detta område ligger nordost om Strömstad. Man svänger av E6an vid norra infarten till Strömstad. Parkeringsplatsen för promenaden ut till Färingsön ligger direkt vid sidan av vägen. Busshållplats Färingen ligger vid infarten.
 
Bild ovan: dom två långt där borta på parkeringen + han som höll i kameran gjorde sig klara för promenad. I bakgrunden ser man lite av landsvägen. Har man bara någorlunda många getter hemma bör man hitta in till parkeringen från vägen. 
 
Stigen ut till Färingsön viker av in till vänster redan efter några meter. Man får då vattnet på höger sida.
 
Det fanns fler som tänkt sig ut på Färingsön denna dag. Vi släppte förbi oss några barnfamiljer som hade bråttom ut mot ön. 
 
Det fanns gott om avstickare ned till fina klippor vid vattnet. Detta noterade jag noga. Ifall ön skulle vara fullbelamrad med människor skulle vi kunna fika på tillbakavägen. 
 
Promenaden ut till Färingsön är mycket lätt kuperad. Man går på fin skogsstig, precis i min smak. På ett par ställen var det lite blött. Så undantaget sommaren kan det nog vara klokt att ha bra på fötterna. 
 
En gungig Hängbro leder över till Färingsön. Här stod ett gäng och fiskade från bron. Det var barnfamiljerna vi släppte förbi oss tidigare. Barn sprang i full fart ut på bron vilket fick bron och min mor att gunga. Vet inte när mor hade så roligt senast. 
 
Så kom vi fram till vår slutdestination, lägerplatsen vid Färingestugan, Friluftsfämjandets klubbhus. Ett litet gäng hade tagit plats ute på en klippa vid stranden. I övrigt var det folktomt här. Det var jättefint här och det är ju naturligt att man vill fika vid målet. men det fanns som sagt minst lika fina ställen längst med vägen. Om man tycker att det är OK att sitta direkt på berget.
 
Det här var en trevlig kortare promenad. Och nu har man alltså varit på drottning Astrids ö. Och jag har långt tidigare varit vid hennes gubbes grav. Har du? I övrigt uppskattade jag denna vandring, det gjorde jag, till att vara ungefär 1,5 - 2 km en väg. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej.
 
Bild ovan: hm....  tror detta gäller norra delen av ön. Men det är vad jag TROR om man kollar kartan längre upp i detta inlägg.  
 
En kort film från detta vandringstips.
 
Barnvagnsvänlig promenad?, Nej.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här : https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 
Till top