von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Klippan Naturreservat. En gammal gårdsruin och en skog av döda träd

Vandringar kring Göteborg Friluftsliv, Härryda, fritid, kultur, naturreservat, promenad, promenera, sevärt, skogspromenad, utflykt, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink2
Naturreservat Klippan blev billdat 1983 och blev 2014 utökat till ca: 106 hektar. Stormar och granbarkborrar har gått hårt åt den gamla granskogen i naturreservatet. 150 år gamla granar har fått se sitt öde beseglat. Skogen ser bitvis ut som tagen ur någon domedagsfilm. Mitt inne i naturreservatet beläget uppe på en ås ligger resterna av gården Klippan. Detta är en liten idyll värd ett besök. 
 
Naturreservatet ligger mellan Rävlanda och Hindås. En skylt ute på vägen perkar tydligt in till parkeringsplatsen och naturreservatet. Nedan en bild på parkeringsplatsen. Vägen in till den lilla parkeringsplatsen är mycket smal men kort. Man kan nästan se ut till bilvägen från parkeringen, se bild nedan. 
 
6 september 2015
 
Vi lämnade vår silverfärgade farkost och tog oss bort till informationstavlan där en ca: 2 km lång rundvandring började. Här går också gränsen för naturreservatet. 
 
Kartan ovan: vi gick promenadslingan medsols. Det är ingen märkt led men vid dom två stigförgreningarna sitter skyltar som pekar mot parkeringen, så det är lätt att hitta runt. Vi kollade även till dämmet öster om Klippan. Det är en mycket kort avstickare från promenadslingan. 
 
Döda och döende träd var huvudingrediensen längst med stigen. Det var helt sjuuukt. Men det fanns partier med friska träd också.  
 
Bild ovan: denna mycket användbara bänk stod när man kom in på Klippans gamla åkermarker. Bild nedan, bortanför ladugårdsruinen höll två personen från Västkuststiftelsen på och utförde slåtterarbete. Den äldre av dem kom bort till mig med ett brett leende. Vi fick reda på att dom även underhöll Yxsnås öster om Alingsås i Vårgårda kommun. Hans inlevelse när han berättade om Yxsnås gick inte att missförstå, dit borde vi åka. Där skulle vara mycket fint och intressant, man får uppleva det gamla odlingslandskapet. Jag lyssnade och memorerade.  
  
Man är säker på att gården legat på denna plats sedan åtminstone 1811. Före 1908 benämnt Assaretorp. Nedan lite fakta om gården plåtat från infotavla. 
 
 
Bild ovan: skorstenen används som grillplats. 
 
Bild ovan: fägatan knappt 200 meter norr om gårdsruinen. En skylt pekar tillbaka mot parkeringen. Men vi skulle ju gå rundslingan så vi fortsatte istället vidare in på en stig med märkta leder. Lederna har sin utgångspunkt från Hindåsgården längre norrut. 
 
Efter ca: 100 meter på stigen pekade en skylt höger mot parkeringsplatsen. Men vi skulle ju först titta till dämmet så vi fortsatte några meter till på bron över bäcken. 
 
Bild ovan: rester efter en kvarn eller såg.  
 
Kommer träden på bilden ovan att stå upprätt om något år? Fin stig i alla fall, genom ett landskap av döda eller angripna träd.
 
Nu hade jag fått i mig en sportdryck med extra hög koffeinhalt, jag svävade fram över skogsstigen och nedanför kunde jag se bäcken mellan trädstammarna, i alla fall höra den porla. Det här var riktigt spännande. Stigen slingrade sig utmed kanten av ett 500 meter högt stup. Nä, det var ju i Norge. 
 
Vi tog oss ned till bäcken. Där fann jag fin natur, far blåbär. 
 
Bild ovan: jag försöker övertyga far om att vi inte hade en susning varför skylten stod där. Fick dock senare kunskap om att Chalmers var inblandade i skyltarna. 
 
Tja, jag avslutar promenaden runt i Klippan naturreservat med bilden ovan. Nedan en länk om du vill veta mer:  
 
Vi tog oss sedan vidare till naturreservat Risbohult med Kvarnfallet. Se kartan nedan.  
Vi tog oss nedför trappan och fikade där Mölndalsån bildar Kvarnfallet. En fuktig med fin plats. Har man tur dundrar tåget förbi på andra sidan ån. Om man gillar tåg.
 
 
Se filmen från när vi var här februari 2013. Då tittade vi först till Kvarnfallet i Risbohult och sedan Klippan.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej. inte promenaden vi gick i klippans naturreservat.  Men man kan ta sig via ett motionsspår från Hindåsgården nästan ända fram tillgårdsruinen. Läs vandringstipset.   
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här : https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

#1 - - Anne Björkman:

Snygga foton! Igen!
Är detta en del av milvandringen från Hindåsgården, månntro?

Svar: Hej Anne och tack. Ingen av dom märkta lederna går direkt förbi gårdsruinen. Vet inte vilken färg milspåret har, men tre märkta leder går strax norr om gården (bild i inläget). En fägata leder från spåren upp till gården. Det är inte mer än ca: 100 meter.
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - Tina:

En mycket fin blogg, med intressant läsning och tips du skapat. Vi är en liten familj i Gbg som ofta är ute i skogen och vandrar, och uppskattar verkligen att besöka nya platser. Det blir ett bokmärke på din blogg och jag ser fram emot trevlig läsning. /T

Svar: Tack så mycket Tina. Då hoppas jag ni kommer att finna några fina naturområden att vandra i.
Ronny von Frank-Einstein

Till top