von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Yxnås naturreservat med den gamla ryggåsstugan från 1700-talet.

Övrigt Västra Götaland Vårgårda kommun, friluftsliv, kultur, natur, naturreservat, promenad, promenera, skogspromenad, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips Permalink1
Det här är en trevlig liten promenad på Svältorna, som trakten kallades förr i tiden. Detta på grund av att jorden var så mager att människorna ej kunde livnära sig. Ett vidsträckt område med kala hed och ljungmarker utbredde sig under 1800-talet här i dom norra delarna av Sjuhäradsbygden. Detta till följd av att skogen skövlats och marken gång på gång svedjats för att gynna betestillväxten. För att återskapa den gamla tidens gårdsbruk då åkrarna plöjdes med hjälp av häst och man sådde för hand utfördes röjningar i slutet av 1970-talet.  
 
Naturreservat Yxnås blev billdat 1980. Mitt inne i naturreservatet uppe på Brännåsen ligger ett litet soldattorp, en ryggåsstuga från 1700-talet. Dit går en märkt vandringsled från naturreservatets parkeringsplats. Stugan får tusentals besökare varje år. 
 
 
12 september 2015
 
Vi tog oss till Yxnås via Alingsås och Kärtared (se karta längst ned). Parkeringsplatsen låg på höger sida av vägen direkt efter en kurva. Parkeringsplatsen var tom, inte en bil så långt ögat kunde nå. Jag kunde parkera bilen precis där det kändes bra.  
 
Vi tog en titt på informationstavlan innan vi gav oss iväg. Stigen som leder in till naturreservatet syns uppe till höger i bild, på andra sidan vägen.  
 
På kartan ovan kan man se att det är ungefär 300 meter in till gränsen för naturreservatet. Sedan är det ungefär lika långt kvar upp till torpet på Brännåsen. Kändes dock som att det var lite längre, men hur som det är en lätt vandring. 
 
På bilden nedan kan man till vänster se en av dom gamla markeringspinnarna för den nu mer nedlagda vandringsleden Ljungåsen - Yxnås. 
 
Bild ovan: ruinen efter Flinkatorpet.  
 
Strax efter Flinkatorpet passerade vi gränsen till naturreservatet och det bar upp på Brännåsen. Bilder nedan.
 
Bild ovan: här i det brantaste partiet testade jag Hellnerrycket och norsken fick vika ned sig direkt. 
 
Bilden ovan har far knipsat och visar den märkning man följer. Den lilla vita pilen på röd bakgrund är den nya märkningen från parkeringen upp till Brännåsen. Men även orange märkning leder dig samma väg. Vandringsleden Yxnås - Ljungås har som sagt upphört, detta på grund av att överenskommelse inte har kunnat nås med alla märkägare. 
 
Ryggåsstugan flyttades till denna plats 1983 för att ersätta det rivna torpet Brännåsen. Här fann vi en liten grön idyll. 
 
Stugan uppfördes någon gång under 1700-talet i Bergstena och flyttades först till Hallaberget och sedan till Yxnås. Detta störde mina tankebanor något. Jag ville ju leva mig in hur människorna som en gång i tiden levt sitt liv i stugan hade haft det. Dom hade ju inte haft samma utsikt som jag hade genom fönstret. Dom hade ju inte tittat ut över sina åkrar och betesmarker i väster. Utan genom detta fönster hade dom tittat ut över någon helt annan plats. 
 
Bilden ovan har far knipsat: fin kaffekittel men AJ så låg dörrpost. Det gällde ju att hålla kvar värmen inne i rummet. Därför ser man ofta att äldre torp och stugor har låg ytterdörr och få fönster, man ville ju inte elda för kråkorna. Nedan har Far fångat intelligent liv på utsidan stugan.
 
Vi tog en fin promenad på markerna runt Brännåsen. Här är det Västkuststiftelsen som underhåller och håller markerna öppna med bl.a. slåtterarbete.  Se bilder nedan.
 
Vi avslutade med att fika uppe vid stugan innan vi gav oss iväg ned igen. Det var så rofyllt här uppe på Brännåsen. Inte ens hundratals flygmyror kunde störa mig. Hm... det där var väl kanske en liten lätt överdrift. När vi kom ned till bilen var vi i alla fall mycket nöjda med dagen. 
 
 
En liten film från detta vandringstips.
 
Kartan ovan visar hur vi gick. Missa inte fägatan längst ned i väster, det gjorde vi. Nedan kartor hur man hittar till Yxnås naturreservat. Åker man buss hoppar man av vid hållplats Yxnås naturreservat. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej. Men det går att rulla en barnvagn från gården Yxnås om man istället parkerar där. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här : https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

#1 - - Ulvdottir:

Ser ut som ett väldigt vackert ställe att vandra på :)

Svar: Ja det är ett vackert ställe om man vill ta en kortare vandring och njuta av stillheten. Naturreservatet har 3000 besökare per år. Det betyder mindre än 10 per dag.
Ronny von Frank-Einstein

Till top