von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Promenad i Pingstalund och på Koltraststigen i Spetalsbergen, Lödöse

Vandringar Bohuslän & Västkusten Bilder, Bohuslän, Göta älv, Lilla Edet, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Viewpoint, Västsverige, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, kulturreservat, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadstråk, promenera, resa, skogspromenad, skogsvandring, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vildmark, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink0
23 april 2016
Pimgstalund bjöd på en kulturstig som bl.a. tog oss upp på en galgekulle med grillplats och en hyfsad utsikt. Som promenad var det, tja säg okej. Vi fick gått på en fin skogsstig en liten bit i alla fall. Den "riktiga" vandringen blev Koltraststigen. Tyvärr har avverkning påverkat första delen av vandringsleden och man fick en känsla av att dom inte vara klara, utan mer träd skulle ned. Men efter kalhygget blev vandringsleden riktigt fin bitvis med storslagna vyer, som typ den ovan. 
 
Vi började med Pingstalundsområdet. Här fanns ingen uppmärkt vandringsled, men det är ett ganska litet område och jag hade med mig en gammal karta från Lilla Edets kommun med information om kultur och sevärdheter. länk här: http://www.lillaedet.se/download/18.41b1d7e3135cb13e3543737/L%C3%B6d%C3%B6seomr%C3%A5det.pdf    
 
Vi parkerade vid fotbollsplanerna norr om området. Såg då direkt ett nybyggt bostadsområde på naturområdet. Vissa hus stod fortfarande inte klara. Jag kunde ganska snabbt konstantera att dom som flyttat in eller som kommer att flytta in i husen har nära till ett kort men trevligt motionspår. Nedan en karta vart vi parkerade och hur vi gick promenaden.
 
När vi kom fram till motionsslingan följde vi den åt vänster. Några meter senare fick vi en gammal skjutvall på höger sida av stigen. Den användes i början på 1900-talet. Bild ovan:
 
Bild ovan: Punkt 6 på kartan från Lilla Edets kommun (länk). Pingstalunds festplats som revs 1966. Ja ja, på en skylt stod bl.a. att läsa vilka band och artister som hade spelat här. Vi rörde oss vidare.
 
Bild ovan: Mycket trevligt motionsspår. En vältrampad stig som på kvällen är elbelyst.
 
Nu följde vi skyltar som visade oss upp till den gamla avrättningsplatsen Galgekullen där vi kom att hänga ett tag.
 
Strax bortanför avrättningsplatsen fanns en fin rast och grillplats. Tyvärr håller utsikten på att växa igen. Annars var det mycket fint här.
 
Bild ovan: Något brann i fjärran.
 
Vi gick samma väg tillbaka ned igen och kom tyvärr att avsluta med att gå genom det nybyggda området tillbaka till parkeringen. Detta var en helt okej promenad men som inte lämnade något större avtryck. Vi fick avnjuta  lite frisk luft och fågelsång. Nu körde vi vidare mot promenad 2 för dagen. För att se information om Koltraststigen och hur vandringsleden går klicka på länken från Lilla Edets kommun nästan högst upp i vandringstipset. 
 
Bild ovan: Här hade vi parkerat för att ta oss an Koltraststigen på Spetalsbergen. Om man tittar riktigt noga på bilden kan man se att det inte går att läsa vad som står på vägnamnsskylten bakom bilen. Men där står det Danska vägen och den följer man upp dit Koltraststigen börjar, ca: 600 meter på tråkig asfalt genom ett villaområde. 
 
Koltraststigen är rödmärkt och är en småkuperad ca: 2,3 km lång vandringsled.
 
Tyvärr hade stora delar av skogen avverkats, så det blev mycket promenerande i kalhygge.  
 
Bild ovan: Enligt skylten hade vi nu gått 500 meter. 500 meter i kalhygge. Nu skulle vi följa den gamla ridvägen Danska vägen. Men den gjorde mig inte mer upplyft, bild nedan. Hittills hade denna vandringsled varit ett bottennapp. Far undrade säkert varför jag släpat med honom upp på denna rishög. Men när vi lämnat Danska vägen blev resten av vandringsleden helt okej, bitvis riktigt fin med djup barrskog och fantastiska utsiktsplatser.
  
Bild ovan: Tydligt skyltat mot utsikt. Bild nedan, utsikt åt norr över Göta Älv. 
 
Promenaden gick vidare över stock och sten, fortfarande med det fula kalhygget påtagligt nära oss på vänster sida. Men efterhand kom vi längre in i skogen. Ronny trivdes mer och mer.
 
Bild ovan: Här hade vi tagit avstickaren ut till nästa utsiktsplats. Har för mig att skylten på huvudstigen visade att det var 150 meter hit ut. Här var utsikten över Lödöse inte fy skam. Det här var en utmärkt plats för att intaga dagens medhavda näring. Jösses va gott det satt. Fulla av energi knallade vi vidare. 
 
Bild ovan: Här kunde man välja att följa märkt led brant ned till Museet. Och så här i efterhand ångrar jag mig att jag inte valde att gå denna stigen upp och ned istället för den tråkiga bilvägen.   
  
Jag väljer att avsluta detta vandringstips med en bild på far i fin granskog. Strax var vi framme där vandringsleden började. Sedan hade vi bara den tråkiga asfaltsvägen tillbaka ned igen. 
 
Jag filmade inget från någon av promenaderna. Jag hade tänkt att filma från Koltraststigen, men efter att vi gått 700 meter i kalhygge var all inspiration borta. Lite synd kanske när resten av promenaden blev så fin. Men frågan är om det finns någon skog kvar här att promenera i om något år. Träd betyder pengar. 
 
Kartan nedan visar vart Lödöse håller hus. 
 
Barnvagnsvänliga promenader? Koltraststigen Nej, Pingstalund JA, men nog för kämpigt upp till Galgekullen.  
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta: https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.  
 

 
Till top