von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Promenadstigar i Mölarps naturreservat, Borås kommun

Övrigt Västra Götaland Bilder, Borås, Friluftsliv, Hällkista, Nature reserve, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, autumn, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, höst, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink0
Det finns flertalet märkta vandringsleder i naturreservatet, alltifrån 450 meter till 5500 meter.
 
(There are several marked hiking trail in the area, length fron 450 meter to 5500 meter).
 
Vi kom att stoppa till vid detta naturreservat när vi den 17 oktober 2015 var på hemväg från Molla bokskogs naturreservat. Det här vandringstipset visar hur vi gick från Mölarps kvarn där vi parkerade och längst med Viskan ned till den gamla stenbron Örebro vid väg 42. Vi gick via Djungelstigen på Mölarps ö och den gamla Kungagraven. Det finns flera märkta vandringsleder i naturområdet bl.a. en 2 km lång natur och kulturstig (se karta liten längre ned).
Vi gjorde även en kortare vandring i naturreservatet den 19 november 2016 efter att vi först tittat till Fluxfallet. Vi parkerade då vid Örebro. Mölarps naturreservat blev bildat 1990 och naturvårdsförvaltare är Västkuststiftelsen. Karta över naturreservatet nedan. 
 
Mölarps naturreservat ligger norr om Borås vid Sparsör i norra änden av Öresjön intill bilväg 42 (Lantmäteriets karta).
 
Karta och info om Mölarps natur och kulturstig ovan. Jag har petat in hur vi gick. 
 
Vi började med att kolla in den gamla kvarnen. Bra att det fanns en informationstavla så att jag slipper skriva något. 
 
På väggen till vänster satt en tavla med alla stigarnas längd, se nedan. Vi kom att gå lite huller om buller och kors och tvärs. Men vi började med att spatsera över bron till Mölarps ö där vi kom att följa Djungelstigen in i Mölarps djungel. Mölarps ö består annars mest av slåtteräng. 
 
 
 
Det här var ju andra naturreservatet för dagen så nu höll vi på att svälta ihjäl. Hittade detta fina ställe lägligt precis före porten in till djungeln, bild nedan.  
 
Djungelstigen bjöd på en liten småmysig promenad genom en grön djungel där Viskan brusade och fåglar kvittrade. 
 
Efter Djungelstigen korsade vi Viskan och promenaden gick vidare genom lövskog bort till Kungagraven.
 
Och så stod vi då här på höjden vid en glänta och betraktade gamle kungens grav. Kungagraven är en hällkista från yngre stenåldern. Det är en gammal bygdesägen som gett namnet Kungagraven, läs på den skitiga tavlan nedan.  
 
Rastbänken vid Kungagraven gick att använda, det kan min far intyga. 
 
Promenaden gick vidare längst med Viskan ut till bilväg 42 och den gamla stenbron Örebro.  
 
Och så hade vi kommit fram till Örebro. Den gamla stenbron är från 1820-talet och har ett stort kulturhistoriskt värde. Bron är byggd av tuktad gråsten.  
 
Klockan hade nu sprungit iväg till mycket och det började kvällas. I min plan låg att vi skulle promenerat bortom Kröklings hage i öster, men då hade vi behövt pannlampor för att ta oss fram. Så det blev istället att gå raka vägen tillbaka till Mölarps kvarn och bilen. Tja, hur rak den vägen nu kan anses vara.
 
 Det här var en mycket lätt och trevlig promenad i ett fint naturreservat. Det blir mer kuperad österut mot Kröklings hage.
 
 
Se filmen från detta vandringstips
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja,  från kvarnen eller Örebro går det att rulla med sig en barnvagn utmed ån. Men man får räkna med att rulla tillbaka samma väg, om man inte vill kämpa. 
 
Närmaste busshållplats: Skalle, därifrån ca 700 meter till Mölarps kvarn. Man kan också hoppa av på hållplats "Intet" ett par hundra meter söder om stenbron Örebro.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken r. 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

 

Till top