von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Med vänner på Valön, Orust kommun

Vandringar Bohuslän & Västkusten Bad, Bilder, Bohuslän, Friluftsliv, Nature reserve, Orust, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Valön, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, tourism, trail, trekking, turism, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink1
With friends on island valön. Orust municipality. But you need a boat.
 
17 juli 2016
Jag var inbjuden att följa med ett par vänner Danne & katarina på en fin promenad på Valön. Dit är man tvungen att ta egen båt eller simma. När jag anlände till deras hus på Lyr var deras ryggsäck packad med mat och dryck till oss alla tre. Det blev en kort promenad över berget ned till deras båt. Sedan väntade en båttur på cirka 20 minuter till Valön. Det blåste en hel del ute på böljan den blå så vi valde att köra genom Lyresund på insidan Lyr. Det kändes bra för mig att vi undvek höga vågor, man ville ju inte gärna ramla ur båten och få sig ett ofrivilligt dopp inför dom andra :)
  
Bild ovan: Vi passerade ett gammalt varv. 
 
Bild ovan: Här körde vi utmed den ganska kuperade Valön. Det sydvästra berget som vi ser närmast på bilden når 74,5 meter över havet och är Valöns högsta punkt. Vi lade till ungefär mitt på långsidan av ön. 
 
Valön är den största ön i Stigfjordens övärd. Valöns naturreservat blev billdat 1974 och naturvårdsförvaltare är Västkuststiftelsen. På öns norra del odlas det fortfarande på mindre ytor och nötkreatur går här alltjämt och betar.  Det finns en del skog också, mest förekommer ek. Det finns flertalet fina stigar som gör det lätt att vandra runt på Valön, när du väl tagit dig dit. 
 
Bild ovan: Här fick båten ligga och vila dom timmar vi traskade runt på öa.  
 
Karta ovan hur vi gick på valön. Vi började med att vandra upp till norra delen av ön. Sedan ut till stupen i nordväst med mega stora klippblock. Som avslutning gick vi över ängarna ned till en vik i söder. Fint som attan. 
  
Vi tog oss på typ kärrväg bort mot strandängarna i norr. Ett öppet och fint landskap.
 
Här fick vi fina vyer över öarna i norr. Bland annat syns Ängholmen låååångt där borta.  
 
Bild ovan: Fin liten bonnagård från tidigt 1900-tal. 
 
Så kom vi fram till ett mäktigt stenblock, verkade som att en hel bergvägg lossnat. Det gick att gå runt hela blocket på insidan, vilket Danne och Katarina gjorde. 
 
Mäktigt. Vi tog oss upp bland klippblocken.
 
Bild ovan: Här fikade vi, intill en utomhuskörka. 
 
Bild ovan: Nu befann vi oss i en fin vik längst ned i söder på ön.  Här var så rogivande och lugnt, lite fågelkvitter hördes och böljeskvalp.
 
Nu tog vi oss sakta tillbaka till båten, det var dax att lämna Valön. 
 
Sjökaptenen styrde skutan tillbaka mot bryggan på Lyr. Tack för en JÄTTEFIN dag Danne & Katarina. 
 
Karta ovan: Här ligger Valön. 
 
 
Film från detta vandringstips. (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Jovars, får man med sig barnvagnen hit ut så går det nog rätt bra att rulla runt lite på kärrvägar/stigar.!
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.  
 

#1 - - Dan Alsterland:

Vilken stämning och vackra bilder du fått med i filmen/foton och vilken bra överskådlighet med alla kartor. Man blir verkligen sugen på att åka dit igen.
Ha det bra så länge

Danne o Katarina


Svar: Tack, ja det var verkligen en fin dag.Nu skall jag försöka jobba lite med bilder och film från Skåne. Det blev inget Nimis när vi var på Kullaberg. Far fnös när jag nämnde det, så¨det får bli en annan gång.
Men både på Kullaberg och i Söderåsens naturreservat fick vi mycket fina promenader. Även längst med Verkeån i Brösarpsbygden fick vi en fin promenad.
Ha det bra, vi höres.
Ronny
Ronny von Frank-Einstein

Till top