von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Gällinge kulturstig, Kungsbacka. ca: 3 km

Vandringar Halland Kungsbacka, friluftsliv, fritid, kultur, kultur,, natur, naturområde, promenad, promenad Göteborg, promenera, skogspromenad, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink0
På Kungsbacka kommuns hemsida informeras om denna kulturstig: http://www.kungsbacka.se/Uppleva-och-gora/Natur-och-friluftsliv1/Friluftsliv/Vandringsleder/   Detta fick mig att tro att vi skulle promenera en tydligt markerad och bra skyltad kulturstig i trevlig natur. Men så blev inte fallet. Detta är den sämst märkta kultutstig jag gått hittills och om man tar i beaktande att Kungsbacka kommun omnämner den och att man dessutom ger information på flera olika språk, så... ingen tumme upp.
 
21 februari 2016
 
Vi parkerade vid Gällinge kyrka. Till höger om det röda församligshemmet börjar kulturstigen. Strax intill kyrkan ligger Bysjö. Här fanns grillplats med bänkar och bord + en grön soptunna.  
 
Bild ovan: det utlovades informationsfolder över kulturstigen i brevlådan. Men tyvärr var lådan tom på foldrar. Så vi fick hålla till godo med informationstavlan på plats. Tyvärr saknades en karta som visade stigens sträckning. Och på nätet hade jag heller inte hittat något. Så...tja, för första gången någonsin hade jag ingen aning om hur vi skulle komma att gå och det var  lite tufft att komma till den insikten för  en gammal orienterare.
    
Efter ungefär 20 meter kom vi fram till ett stigskilje med en träskylt som visade att kulturstigen gick in till vänster. Men tydligen hade man bränt allt krut på den träskylten, för efter den fanns det inga fler skyltar eller markeringar som visade oss vägen. 
 
Nu kom vi i alla fall in i en ganska fin granskog. 
 
Ett stigskilje strax efter vi passerat Stora tjärnen blev en plats för djupa funderingar, jag fick faktiskt klia mig i huvudet. Här fanns ingen markering eller någon skylt som visade vart vi skulle gå. Fotspår i snön var det åt båda håll.  Till vänster hängde i och för sig några snitslar i olika färger lite utspritt uppe i träden. Men det stod ingenting vid starten om att man skulle följa några snitslar. Snitslarna kunde ju lika gärna leda till Gumman Agdas flugsvampställe.
 
Bild ovan: Vi trodde först att detta var en tipspromenad, men det var ett av få spår vi såg av kulturstigen. Det stod om en gammal bostad, men vi var osäkra på om den hängde rätt. 
 
Bild nedan: Detta var det tredje stig/vägskiljet av totalt fem som saknade markering för hur man skulle gå. Vi fick chansa. En bit in på denna stig kom vi att prata med ett par som hade någon koppling till en person i Gällinge-Idala hembygdsgille som underhåller kulturstigen. Paret hade i minnet att dom sett fler informationslappar om kulturminnen, men att dom måste ha blåst bort. Paret skulle slå en signal till deras kontakt och var ganska säkra på att det skulle leda till förbättring av Kulturstigen. Det får vi hoppas för kommande besökare. 
 
Bild ovan: det var mycket tydligt snitslat dom fem sista meterna ned till Långaresjön. 
 
Bild ovan: Här skall tydligen vara populärt att bada på sommaren. 
 
Bild ovan: för att nå fram till denna bänk viker man in på stigen till höger vid sjöns ände.  
 
Strax ovanför sjön ligger Finas Torpgård idylliskt. Här kan man bo lantligt och vackert intill Långaresjö. Vandrarhemmet (Bed & Breakfast) har fått mycket höga poäng av sina gäster. Men promenaden var ju endast 3 km lång och i mycket lätt terräng, så vi kände inte att vi var i behov av att dela upp den i två dagsetapper. Annars verkade det hilma mysigt här. Läs mer på deras sida: http://www.finastorpgard.se/wp/?page_id=61   
Det hade varit intressant att utforska mer av området kring Långaresjö och upp till Skärsjön. 
 
Bild nedan: Ser nästan ut som en gammel fägata. I bakgrunden Finas Torpgård.
 
Bild ovan: Vi fann en riktig tavla. Så här skulle alla informationstavlor sett ut, då hade dom nog inte blåst iväg. Kulturstigen följde grusvägen tillbaka till Gällinge.
  
Den kalla sura vinden hade vi redan när vi slog oss ned på bänken utanför kyrkogården för en liten fika. Men nu började det droppa lätt på oss också. Några minuter senare droppade det inte lätt längre. Fint att bilen stod ett stenkast bort.
 
Som avslutning en liten summering av denna promenad. Kulturstigen är ca: 3 km lång. Sträckan fram till Långaresjön är helt ok. Vid sjön och runt Finas Torpgård var det mycket fint. Den avslutande grusvägen gick genom ett ganska intetsägande landskap. Och när det gäller märkningen av kulturstigen var det som sagt botten. Jag hoppas det blir åtgärdat så att besökare kan hitta fram tryggt och att det finns någon kultur att ta del av och läsa om. 
 
Film från detta vandringstips. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej, men man kan gå kulturtstigen medsols och följa grusvägen till Finas Torpgård och badet vid Långaresjön. Men det finns även en liten parkering för badet vid infarten till vägen in till Finas Torpgård. 
 
Nedan kartor hur vi gick och hur man hittar till Gällinge.
 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta: https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.  

Till top