von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Herkulesgården och runt Kikås Långvatten. Mölndal

Vandringar kring Göteborg Bad, Bilder, Friluftsliv, Göteborg, Mölndal, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, natur Göteborg, natur Mölndal, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenad Göteborg, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, tourism, trail, trekking, turism, ute, utflykt, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern Permalink0
Från Herkulesgården utgår många spår och leder. Här kan man promenera på stora breda tråk gångvägar/ motionsslingor om man nu föredrar det framför att gå på små mysiga skogsstigar. Och om man skall gå efter hur många man ser promenerandes på dom större gångvägarna så är det många. Ungefär 20 minuter bort på stor bred tråk gångväg ligger Gunnebo slott. Dit är det många som styr sina steg. Men vi ville gå på stigar. 
 
I detta vandringstips följde vi Bohusleden från Herkulesgården och ett par kilometer söder ut. Sedan vek vi av leden och tog oss bort till Kikås Långvatten som vi följde från södra änden upp till norra och så tillbaka till Herkulesgården. En sträcka på ca: 6 km sade min inre känsla. 
 
Vad får man då uppleva på denna promenad? Tja, när jag gick exakt samma slinga senast, det var i januari 1994. Då fanns ett fint kalhygge strax före Rambodal. Nu hade detta kalhygge nästan växt igen helt och barrskogen hade ersatts av annan växtlighet. Den gigantiska kraftledningsgatan längst med Kikås långvatten är kvar och upplevs mest om man försöker få en fin vy över vattnet. Kvar är också den fina utsikten över Kikås avfallsanläggning. Mängder av skräp från soptippen blåser ut i naturen. Nu undrar ni säkert, fick vi inte se någon fin natur på promenaden?. Jovisst, kommer till det lite längre ned. 
 
På Herkulesgården kan man tisdagar och torsdagar mellan klockan 17:30 - 21:00 byta om duscha och basta. Man kan även köpa kartor över deras områden. Läs mer här: http://www6.idrottonline.se/FKHerkules/     
 
Bild ovan: Tidigare när jag varit här har det varit gott om plats på parkeringen. Men nu hade tre klubbar gemensam träning så nu var det ganska så fullt. 
 
Karta ovan visar hur vi gick. Vi följde Bohusleden ned till Rambodal. Jag har markerat den sträckan med orange vilket är samma färg som Bohusleden är märkt i terrängen. Vi gick sedan på stig och väg upp till soptippsdammen. Ungefär mitt på dammen går stigen upp till Kikås Långvatten (det långa blåa där det står S Långevattnet). På kartan har jag även markerat ytterligare två parkeringsplatser. Parkerar man på någon av dem slipper man den lite tråkiga sträckan från Herkulesgården ut till Pixbovägen. 
 
Promenaden från Pixbovägen över till Rambodal är okej, men inte mycket mer. Bohusleden blir betydligt finare lite längre söderut, men dit gick vi inte denna dag.  
 
Bild ovan: Det fanns inte så mycket spår kvar av all den fina snön vi hade nyss. 
 
Bild ovan och nedan: Torpruin med liten bit mark ligger fint mitt i skogen.
 
Det stod att vindskyddet tillhör Pixbo naturförskola nötskrikan och det stämmer säkert. Promenaden gick vidare.  
  
Bild ovan: Det är fint när man kommer upp till södra änden av Kikås Långvatten. Här badar man från klipporna när det är lite varmare. 
 
Det finns tre arter av björk naturligt i Sverige. Ovan ser du en enastående bild på en Bläckfiskbjörk. Det är en Vårtbjörk som växer på detta sätt. Eller har växt kanske jag skall skriva, trädet verkade ha trillat av pinnen. Dvärgbjörk och Glasbjörk är dom andra två arterna. 
 
Det är faktiskt riktigt fint den första biten utmed Kikås Långvatten, före man kommer fram till Kraftledningen och får för stor dos av soptippen. Men vill ni se soptippen får ni ta er hit, jag valde att ta bilder på sjön istället. 
Stigen längst med sjön är tydlig och fin.
 
Bild ovan: flera trevliga uddar sticker ut i vattnet. Mysiga platser om man vill ta ett fikastopp. Men det finns inga bänkar utan man får placera ändalykten på klipporna. 
 
Bild ovan: Jag tror att kraftledningsgatan gör sig bäst i kvällsljus. 
 
När vi kom ut på Pixbovägen valde vi att följa den ned till parkeringsplatsen, bild nedan.  Detta var en av dom två parkeringsplatser längst med promenaden som man istället kan välja att utgå ifrån.
 
Kartan ovan: från parkeringsplatsen "här var vi nu" gick vi en alternativ väg tillbaka (röd märkt). Mest för att slippa gå samma väg fram och tillbaka. 
 
Strax efter rucklet var vi framme. Detta är en ok promenad, men... ja, det är en okej promenad. Jag filmade inget så det blir nog ingen film.  Däremot har jag snart klart ett vandringstips där vi går runt Stensjön via Herkulesgården och ned till Kvarnfallet i ett helt magiskt vinterlandskap. Den promenaden är även sparad åt eftervärlden på film. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej
 
Låter du Västtrafik transportera dig hit tar det ungefär 20+ minuter från Centralstationen om bytena klaffar. Kliv av bussen på hållplats Gunnebodal. Ett kort stycke ned i backen korsar Bohusleden Pixbovägen. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta: https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.  
 

 
 
Till top