von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Promenad runt Stensjön och ned till Kvarnfallen. Mölndal.

Vandringar kring Göteborg Bad, Bilder, Göteborg, Mölndal, Park, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västkusten, Västsverige, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, forsar, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, kulturreservat, motion, natur, natur Göteborg, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, snö, strandpromenad, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vattenfall, video, vinter, västra Götaland, wandern, waterfall, äventyr Permalink2
(This hiking tip is about 6 km, I guess, and you go a lot on small gravel roads. Nature and culture experiences).
 
Detta är en lätt promenad på knappt 6 km där man går på stora gångstigar/vägar i ganska så blandad natur och med ett rejält stänk kultur vid kvarnfallet. Men vi fick även uppleva kultur när vi spatserade genom Kulturreservat Gunnebo med Gunnebo Slott. Och uj vad många det är som gillar att traska på dessa stora gångvägar. Ja, faktiskt t.o.m. vi denna gång. Det var ju snö på vägarna och då spelar det liksom ingen roll, ha ha. 
 
Vi parkerade på parkeringsplatsen på vänster "norra" sidan av Pixbovägen ovanför Mölndalskråka vid Fritidsgården Grevedämmet. På kartan nedan är promenadslingan markerad i rött. Men den är inte markerad i terrängen. Men man kan ändå följa markering långa sträckor. Men första biten upp till Herkulesgården är det omärkt.
 
Bilder från vandring oktober 2015 och januari 2016
 
Vi gick under järnvägen och följde Mölndalsån bort mot Stensjön. Detta skall man dock inte göra om man har med en barnvagn. Gå då istället som jag markerat med lila på kartan nedan. Tråkig väg men den måste genomlidas för att man skall kunna ta sig runt Stensjön.  
 
Den yttersta bron närmast Stensjön (bild ovan) tog vi oss över och sedan följde vi en smal stig ganska nära inpå vattnet bort mot järnvägen.
  
Ovan en bild tagen från bron. Här kan man reglera hur mycket vatten som släpps fram i Mölndalsån och ned i kvarnfallet.
 
Nedan bild ut mot Stensjön. Stenen mitt i bild kallas Röa mössa och ligger där Mölndalsån rinner ut ur Stensjön. Stenen har används som vattenmärke för att hålla koll på Stensjöns vatten när man dämmt upp ån. 
  
Efter hundratalet meter korsade stigen järmvägsspåret och fortsatte sedan upp till ett bostadsområde intill Pixbovägen. Men vi såg ett par fotspår som vek av stigen och fortsatte ut på sjön. Ett par tassavtryck följde strax bredvid. Så långt hade vi följt tänkt rutt. Men spåren som ledde ut på sjön blev för frestande att följa. Utan någon längre betänketid följde vi spåren ut på sjön. Det låg ganska mycket snö på isen. Men vi litade inte helt på isen, så vi höll oss hyfsat nära land. Det knakade och det knirrade från isen. 
 
Det blev lite spännande när sjön övergick till kärr i sydöstra änden. Fotspåren vi följt försvann oförklarligt, endast tassavtrycken fortsatte mot skogsbrynet. Troligtvis har ett UFO varit inblandat. 
  
Efter tjugo minuter i kärret och tio liter snö i skorna befann vi oss på den tänkta rundvandringen igen. Nu hade vi tagit oss in i kulturreservat Gunnebo och vi följde Bohusleden upp mot Gunnebo slott.
 
Men om vi nu istället backar tillbaka till tänkt rutt via Herkulesgården. Stigen vi vek av skall man som sagt följa över järnvägen och upp till bostadsområdet. Man går sedan gång och cykelvägen längst med Pixbovägen fram till en skylt pekar vänster mot Herkulesgården. Från Herkulesgården följer man Bohusleden norrut mot Skatås. 
 
Från Gunnebo slott (bild ovan) fortsatte vi Bohusleden norrut mot Kvarnbykanalen. 
 
Brostugan ligger där Kvarnbykanalen rinner ut i Stensjön. Här dräller det av diverse fåglar. Här finns också en fin badstrand. 
 
Bild ovan: Vy från den gamla stenbron över Kvarnbykanalen mellan Rådasjön och Stensjön. 1951 lät Mölndals Kvarnby rensa upp den smala ån och Kvarnbykanalen blev till.
 
Resten av promenaden runt Stensjön följde vi strandpromenaden, som jag har för mig var tydligt uppmärkt.  
  
På västra sidan av Stensjön ligger Stensjöbadet.
 
Bild ovan och nedan: En av flera fina rastställen längst med sjön.  
 
Bild ovan: kommunen hade inte mycket att informera om. 
 
Bild ovan: År 1819 gjorde lantmätaren Carl Wetterström en uppmätning av Mölndalsfallen. Kvarnfallens olika fallhöjd och gränser bestämdes noga. Den fasta utgångspunkten för uppmätningen var denna sten enligt info från Mölndals Stad. Kungsstenen ser man till vänster om stolpen nedanför skylten. 
 
Ca. 100 meter efter Kungsstenen var rundpromenaden avklarad. Detta blev en mycket fin promenad, mycket tack vare all snön. Vi gick samma väg tillbaka till parkeringsplatsen. Sedan fortsatte vi följa Mölndalsån ned till Mölndalsfallen, eller Kvarnfallen som det oftast benäms. 
 
Mölndalsfallen är ursprunget till Mölndals Kvarnby. Kvarnar har det funnits i Mölndalsfallen enda sedan medeltiden. Men 1653 anlades här Mölndals första pappersbruk. 
 
Här ligger vägg i vägg Mölndals museum och Forscaféet. Här bjuds det hembakat fikabröd och dagens lunch. Här kan man avnjuta en fika till tonerna av forsens brus. Kvarnbyfallen har en sammanlagd fallhöjd på ca: 48 meter.
 
Vi följde Götaforsliden ned mellan gamla fabriker och trävillor som en gång i tiden arbetarna bodde i. 
 
Avslutar med en bild på några hus i Kvarnbyn. 
 
 
FILM från detta vandringstips:  Scener från Kvarnfallet startar vid 4 minuter och 30 sekunder. (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja. Läs vandringstipset.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

#1 - - Dan Alsterland:

Härliga vinter bilder från Stensjön och Gunnebo slott men även från Kvarnbyfallen.
Jag har vart en del vid Stensjön och Gunnebo slott och vandrat o fotat men Kvarnbyfallen har jag bara sett lite av, där kan man nog få till en del roliga bilder, jag får kolla upp detta lite mera.
Filmen var ju både rolig o trevlig du blir bara bättre o bättre med kameran.

Ha det gott

Danne o Katarina

Svar: Tack! Jag tycker verkligen du skall kolla in fallet med kameran. Inte helt fel att göra det på kvällen. Vi höres, ha det bra så länge.
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - Janne Ekman:

Hej Ronny! Hustrun och jag var och gick denna runda i strålande solsken i fredags. Vi njöt nästan hela rundan av vacker natur och spännande historik. Denna runda skall bli en av mina kommande onsdagsvandringar och då skall vi starta och sluta vid Brostugan för att kunna äta på Forscafeet.
Jag bjuder in dig och din pappa på en vandring på onsdag 19/10 upp på fornborgarna på Djupedal. Det skulle vara roligt om ni hade tid, men du är väl fortfarande i arbetsför ålder och inte har tid till fritidsaktiviteter under veckan.
Om tid finnes startar vi från Lilla Tolseredsvägen, Gerrebacka, kl.10 på onsdag.
Ett annat önskemål från min sida är att få hänga med dig och din pappa på en runda vid något tillfälle. Skulle vara roligt att få frågan. Ha det "gått"
Vänligen
Janne
0708-651414

Till top