von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Skräddarön i Lycke söder om Marsstrand. promenad 2-4 km

Vandringar kring Göteborg Bad, Bilder, Bohuslän, Friluftsliv, Kungälvs kommun, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Viewpoint, Västkusten, Västsverige, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, filmare, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, motion, natur, natur Göteborg, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenad Göteborg, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, skärgård, strandpromenad, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, vinter, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink1
Vi fick en fin vintrig promenad på Skräddarön den 14 februari 2016. Terrängen på Skräddarön är varierad med flera fina vyer över skärgården. Ungefär halva promenaden gick genom skog, mestadels tallskog. Annat var det på femtiotalet då det endast fanns 7 träd på ön, 7 rönnar. I slutet av 40-talet köpte Spårvägspersonalens Semesterhemsförening Skräddarön för 49.000 kronor och i början på 50-talet byggde man upp en liten stugby. Vem som helst får hyra stuga här, men Spårvägens personal har förtur. Läs mer på denna länk om stugorna och Skräddarön: http://www.skraddaron.se/?sida=skraddaron      
 
På kartan ovan har jag rödmarkerat Skräddarön. Vi körde ju från Götet och valde att färja över Nordre Älv vid Kornhall. Men vilken väg som är närmast går att tvista om. Men det skall jag inte göra. 
 
Bild ovan och nedan: Det var lite magert med parkeringsmöjligheter. Vintertid gäller hit till bommen men inte längre. Eller rättare sagt utanför säsongen för uthyrning av hyttorna. Under säsongen finns en parkeringsplats direkt när man kommer ut på ön. Den är avgiftebelagd om man inte hyr en stuga. Hela Skräddarön ägs av Göteborgs spårvägars personalförening och det är dem som bekostat körvägen ut till ön.  
  
Promenaden på körvägen över Lammholmen och ut till Skräddarön var fin, vinterlandskapet hjälpte till. Tror inte jag hade uppskattat det lika mycket på sommaren när bilar kör på vägen och det dammar. Men... då parkerar man på ön. Lammholmen ligger i naturreservat Nordön. Men Skräddarön är inte skyddad som naturreservat.
 
Efter den fjärde lilla röda stugan startar promenadslingan och stigen ned till badplatsen (bakom far). Den stigen är såpass att man kan rulla med sig en barnvagn. Men det är förbjudet att cykla på ön. Cykeln måste lämnas på parkeringsplatsen.  
Innan vi gav oss iväg ut på promenadslingan ville vi naturligtvis kolla upp vad som fanns bakom lucka 1. 
 
Karta över Skräddarön. Vi gick slingan runt ön motsols.   
 
Det blev en del skogspromenad den första biten ned mot badet. Bitvis såg skogen ganska härjad ut eftersom många träd fallit offer för hård vind. Men på detta tog jag ingen bild. Vill ni se träd och stora grenar som ligger på marken får ni tar er hit.  
 
Bild ovan: Strax framme vid badet längst ned i söder på ön. Fler hade gått här före oss, det var färska spår i snön, både från människor och djur. 
 
Bild ovan: vy över badplatsen. Nedan bild på Brattholmen i söder. 
 
Bild ovan: Stigen vidare var inte alls lika stor som den vi följt ned till badet. Ärligt talat hade vi inte haft en aning om vart vi skulle gå om vi inte haft spåren i snön att följa efter ett par som gick strax före oss. Nu var det naturligtvis ingen konst att veta vart vi skulle, vi skulle ju bara runda södra udden. Men det var lurigt över berget då snön effektivt dolde sprickor och ojämnheter. Men det var endast en kort bit som stigen var svår att följa, när vi rundat udden blev stigen tydlig igen.
 
På bilden ovan syns den vinglösa Lycke kvarn och Lycke kyrka. 
Bild nedan: Sträckan längst med vattnet var slaskig och blöt. Här kommer det nog att vara lerigt och blött till långt fram i vår.  
 
Bild ovan: En inte helt dumt placerad bänk. Men vi gissade att den nog var privat och tillhörde stugan strax ovanför. Men eftersom ingen satt här och vaktade bänken, så...
 
 Bild nedan: Fin promenad genom tallskogen tillbaka upp till stugbyn.
 
Promenadslingan runt ön är ca: 2 km. Och så som vi gick från bommen tippar jag på att sträckan var mellan 3,5 - 4 km. Det här var en trevlig promenad. Åker man buss hit är hållplatsen Skräddarön Kungälv. 
  
Se min film från detta vandringstips nedan.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja bitvis. Läs vandringstipset. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta: https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.  

#1 - - Torbjörn Backlund:

Hej! Jag skulle vilja ha kontakt med dig angående vandringar på Ramsvikslandet. Skicka gärna ett mail till mig, så ska jag berätta vad som är på gång. mvh,Torbjörn

Till top