von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Stamsjöspåret, Lerum. En promenad på ca: 5,5 km

Vandringar kring Göteborg Bad, Bilder, Friluftsliv, Lerum, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, natur Göteborg, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenad Göteborg, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, strandpromenad, tourism, trail, trekking, turism, ute, utflykt, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern Permalink0
Söndagen den 7 februari 2016 var en dag med blandad väderlek. Vi ville gå en lätt promenad som inte tog så lång tid. Väderprognosen skvallrade nämligen om att det skulle börja regna någon gång mellan klockan 14 och 15. En prognos som skulle visa sig stämma förträffligt. 
 
Stamsjöspåret strax sydost om Lerum skulle just vara en mycket lättpromenerad vandringsled på 5,5 km runt Lilla Stamsjön. Leden har ganska nyligen blivit underhållen och ett stort arbete har lagts ned på att göra den mer lättframkomlig. Tidigare var det mycket klättrande upp och ned i berget, men nu mer kan man gå hela rundan med barnvagn. Dock kommer man ungefär halvvägs bli varse en stor fin ny trätrappa som måste bemästras. Det gulmarkerade Stamsjöspåret är endast märkt från ett håll och går man motsols så som leden är märkt får man ta sig uppför trappan (se filmen för att se trappan). Men har man en liten smidig barnvagn och tror på sig själv går det lätt som en plätt. 
 
Bild ovan: parkeringsplatsen vid badet, utgångspunkt för det gulmarkerade Stamsjöspåret. 
 
Bild ovan: av märkningen att dömma skulle vi gå upp till det röda huset. Men nu var jag välinformerad och visste redan på förhand hur vi skulle gå så det blev inget besök i röda huset.
 
Nedan informationstavlan plåtad. Om ni läser stycket om natur står att läsa "Den västra sidan är relativt kuperad, vilket har lämnat barrskogen tämligen orörd". Jo jo, tämligen orörd. Allt är relativt och jag funderar på hur det kommer att se ut om några år. 
 
På kartan ovan har jag markerat hur Stamsjöspåret går. Vi gick leden medsols vilket som sagt var tvärt emot hur den är märkt. Lite tråkigt att det populära spåret behöver gå ett stycke på den "stora" Kolborydsvägen. Flertalet av dom bilar som passerade oss verkade tro att dom befann sig på en delsträcka i Svenska Rallyt. 
 
Bild ovan: Vi började med att titta till badplatsen där det var ganska folktomt.  
 
Bild ovan: Gillar inte att gå på så här stora vägar. Men biltrafiken var inte besvärande tät och det var fint längst med sjön. Snart krympte också vägen till en gångstig med en bredd mer i min smak. Jag gillar ju bäst att gå på fina stigar, men det gick inte att blunda för hur populär detta spåret blivit. Vi stötte säkerligen på fler än hundra personer på promenaden. 
 
Bild ovan, båthus i södra änden av sjön. 
 
Bild ovan: Efter att ha spatserat en stund på Kolborydsvägen söder om Stamsjön fick vi uppleva fårskallar, och nedan bilder på den tämligen orörda barrskogen.
 
Arbetet pågick med Ramsjöspåret, Infoskylten lutade mot ett ännu ej fällt träd. Hur länge står träden på bilden nedan kvar?
 
Bild ovan: skidspåret som ledde ut på sjön var snart ett minne blött.  
 
Bild nedan: Hitom far ser man trappsteg upp i berget. Där gick nog den gamla stigen före man anlade den nya grusstigen. 
 
Bild ovan: vi passerade flera fina uddar.   
 
Bilder ovan: det är trevligt när promenadstigen är lagd nära inpå vattnet.
 
Den sista kilometern går genom mossig sumpskog där man delar stigen med hästar. Förhoppningsvis med en ryttare i sadeln. Vi stötte dock inte på någon häst, men att Stamsjöspåret också fungerade som ridväg denna sträcka verkade lite lurigt. Stigen kändes väl smal om någon med barnvagn fick möte med en häst. Förutom att det finns hästrädda människor så är ju även våra ståtliga fyrbenta vänner kända för att vara lite ängsliga av sig. Men kanske är dom hästar som man rider här starka i psyket. Har ju annars hört om hästar som varit rädda för sin egen spillning. Hm... jovars, visst kan man bli det själv också när man drabbats av kebabmage. 
 
Bild ovan: så var det bara att följa gångbanan tillbaka till parkeringsplatsen vid badet. 
 
Vi tyckte båda att detta var en trevlig promenad. 
  
Nedan en karta hur man hittar hit. Åker du buss hit är hållplatsen Lilla Stamsjön som ligger direkt vid badet och starten för Stamsjöspåret. 
 
 
En kort FILM från detta Vandringstipset nedan.
 
 
Barnvagnsvänlig promenad, Ja, men en trappaLäs vandringstipset.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta: https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.  
 

 
Till top