von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Alfhemsstigen. En natur & kulturstig i Ale kommun

Vandringar kring Göteborg Ale kommun, Bilder, Friluftsliv, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, culture, filmare, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, kulturreservat, motion, natur, natur Göteborg, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, snö, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vinter, västra Götaland, wandern Permalink0
9 januari 2016
Det blev en vintrig promenad  på natur & kulturstigen runt golfbanan. På bilden ovan ser man Alfhems Kungsgård med Wärdshuset till vänster och Ale Golfklubbs klubbstuga till höger (inte den i trädet).
 
Vi räknade inte med att få se några blomsterrika slåtterängar med intressant ängsflora som Alfhemsstigen annars bjuder på när årstiden är den rätta. Men vad gjorde väl det när vi nu istället hade fått ett tjusigt vinterlandskap. Och golfspelarna var också utbytta mot ett tiotal skidåkare. Nedan en bild på den inte helt fullbelagda parkeringsplatsen vid Kungsgården.
 
Bild ovan: ingen satt och väntade på lift hem.
 
Starten för Alfhemsstigen hittar man strax nedanför Alfhems Kungsgård. En skylt visar var den börjar, se bild ovan. Bild nedan: denna märkning följer man.
 
Kartan ovan är från Ale kommuns folder över Alfhemsstigen. Alfhemsstigen är drygt 3 km lång. Den är mycket lätt kuperad och går fram på rejäla stigar. Men av dom stigarna såg vi inte till mycket idag. Vi fick ofta bana väg genom snön själva. Just därför kom vi att bli lite bekväma i början på promenaden. Ganska omgående kom vi istället att välja att följa skidspåret på golfbanan bort till Lilla Alvhem. Breda fina traktorhjulspår att gå i.
 
Bild ovan: jag kunde lista ut att ingen suttit på denna bänk denna dag.
 
Efter Lilla Alvhem behövde vi inte spåra i snön för att följa leden. Det var flera som gått på stigen innan oss och det fanns även några hjulspår att gå i. 
 
Bild ovan: en av alla fornminnen längst med Alfhemsstigen. 
 
Bild ovan: en Isros, dom växte vilt längst med stigen. 
 
Nu kom vi fram till nr 10,11 och 12 på kartan. En slåtteräng och ett par fornminnen, men snön täckte över det mesta. Men det fanns fina ekar här. Snön hade pyntat dom annars så kala träden till vintriga konstverk.
 
Bild ovan tagen tillbaka mot gården Rödkroken. Bild nedan: det blev mycket pulsande i snön igen.
 
 Bild ovan: en av dom så kallade jätteekarna, nr 13 på kartan. Bilder nedan, stig tillbaka till Kungsgården. 
 
Och så var vi tillbaka vid Kungsgården. På bilden ovan ser man ett elstängsel som var menat att försöka hålla oss kvar inne i djurhagen. Men se det gick inte, vi är allt för atletiskt byggda för att ett tjugo centimeter högt elstängsel skulle kunna stoppa oss. Hm..., har jag skrivit att detta blev en fin vinterpromenad. Snön och avsaknaden av golfspelare hjäpte till. Det var rogivande att strosa runt och lyssna till fåglar och knarrandet i snön. Man bjuds dock inte mycket till vildmark, men men. 
 
Se FILM från detta vandringstips nedan.
 
nformation om Alfhemsstigen från Ale kommun: 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja mestadels. Det går att undvika dom svåra bitarna genom att istället följa väg intill golfbanan.
 
Nedan kartor för att hitta hit.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här : https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Till top