von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Vandring i Tofta naturreservat, Kungälvs kommun.

Vandringar Bohuslän & Västkusten Bad, Bilder, Bohuslän, Friluftsliv, Gravrösen, Kungälv, Kungälvs kommun, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, fritid, fågelsjö, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, natur Göteborg, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skärgård, strandpromenad, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink0
I detta vandringstips gick vi den ca: 3,2 km långa vandringsleden + en promenad öster om naturreservatet på ett par kilometer (fram och tillbaka). 
 

(There are several footpaths and one hiking rail (3,2 km) in this area.) 

 
Tofta naturreservat ligger strax söder om Marsstrand. Här bjuds man en mycket fin promenad i ett vackert kustlandskap. Här får man bl.a uppleva kala berg, trädlösa hedmarker och betade strandängar. Området är ganska bergigt men håller man sig på stigarna i vandringstipset så är det en lätt promenad. Dock kan den östra stigen utmed Kråkerö sund ofta vara lite blöt och lerig. Då kan det vara bra att ha bra på fötterna. I området finns flera fornlämningar från bronsåldern. Merparten av dem finner man uppe på bergstopparna runt Äggdal. Naturreservat Tofta blev billdat 1980 och naturvårdsförvaltare är Västkuststiftelsen. Bilderna i detta vandringstips är från promenader i september 2015 och mars 2016. Filmen längst ned i detta vandringstips är från mars 2013. 
 
På kartan ovan har jag markerat med en liten röd punkt var naturreservatet ligger. Nedan en karta från Länsstyrelsen där jag visar hur man kör till naturreservatet och ned till den södra parkeringsplatsen. Det är skyltat utifrån "stora" vägen. Den sista biten efter Tofta herrgård är vägen ganska smal (men fin) och det är lite ont om mötesplatser. Men det är hyfsad sikt så låt er inte skrämmas av dessa förvirrade ord.
 
Den södra parkeringsplatsen är ganska stor och sväljer många bilar. Här fanns en infotavla, läs nedan (så slipper jag skriva så mycket ha ha).. 
 
På kartan ovan har jag markerat in den ca: 3,2 km långa vandringsleden + den promenad vi gick öster om naturreservatet ut på Hjälm och Kvitsskär.  Vandringsleden var ej märkt när vi gick men det fanns några skyltar som visade vägen och berättade lite historia. 
Vi börjar detta vandringstips med att titta till området öster om naturreservatet bort mot Hjälm och Kvitsskär. Detta område ligger alltså utanför naturreservatet. Men det är ganska fint även där. Den promenaden tog vi i mars 2016. Vi startade från den södra parkeringsplatsen, märkt med ett rött P.  Det finns även två parkeringsplatser i norr. Den strax intill Tofta herrgård var dock lite risig sist vi var där.
Området längst in i Myggstaviken (bild nedan) är känt för sitt rika fågelliv och vi stötte på en del personer med låååånga kikare.  
 
Bild ovan: Vy över Myggstaviken ut mot småbåtshamnen Hjelms bryggor. Bild nedan: Här fanns Intressanta fåglar att beskåda om man hade haft låååång kikare. 
 
Och så hade vi tagit oss ut på Kvitsskär. 
 
Sedan gick vi samma väg tillbaka och tog som avslutning avstickaren ned till Hjelms bryggor..  
 
Bild ovan: Phone home?
 
Vad mysigt man hade gjort det för sig här vid Hjelms bryggor. Här tog vi vår fika med fin utsikt över Myggstaviken och småbåtshamnen utan några båtar.   
 
Bild ovan: Rakt över Myggstaviken till vänster i bild syns gården Äggdal skymta. Dit kommer vi senare i detta vandringstips.  
 
Bild ovan: Vy bort mot Sjöhåla och Kvitsskär. 
 
Jag petar in ytterligare en karta, kartor kan man nämligen aldrig få för mycket av. Denna karta har jag klippt ut från Västkuststiftelsens folder, som du finner länk till längst ned i vandringstipset. Här har jag markerat den 3,2 km långa vandringsleden. Vi flyttar oss nu tillbaka i tiden till september 2015. Vi startade då från samma parkeringsplatsen och gick gångvägen längst med vattnet bort mot gården Äggdal. 
  
En mysig traktorstig leder upp till gården Äggdal. 
 
Bild ovan: Här kan man skymta Hjelms bryggor på andra sidan viken.
 
Nu fortsatte promenaden norrut längst med Kråkerö sund. Här kan det som sagt bitvis bli lite blött och lerigt. 
 
Bilden ovan har far plåtat.
  
Bild ovan: Långt där borta ser man Brattön sticka upp (även bilder nedan).   
 
Bild ovan: Fint placerad rastbänk, men det blåste lite för mycket för att vi skulle vilja sitta där. Här ifrån följde vi liten grusväg upp till Tofta herrgård. Sedan var det bara att följa den tråkiga bilvägen till parkeringsplatsen.    
 
Det blir nog snart ett återbesök här, jag har nämligen varje gång tänkt att titta till området längst ned i söder vid Tofta udde. Men...... så har det inte blivit ännu. Randiga själ och rutiga orsaker har stoppat oss.  
 
En promenad i naturreservat Tofta kan jag rekommendera, här är fint. Tror att det är detta jag försöker visa i filmen nedan. 
  
Se min film från detta vandringstips, filmat mars 2013. 
 
Här kan ni läsa om naturreservat Tofta i Västkuststiftelsens folder.  
 
Uppdatering okt 2020: Det har kommit till fler vandringsleder nu.  
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Till top