von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Naturreservat västra Kullaberg, Skåne dramatiskt och vackert.

Vandringar Skåne Bilder, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Utsiktstorn, Viewpoint, adventure, aktivitet, beech forest, bokskog, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, video, wandern, äventyr Permalink1
I detta vandringstips hade vi tänkt att gå en rundpromenad på ca: 7 - 8 km. Men det blev istället en rundpromenad på ca: 3 km. Det är lätt att få ihop en promenad i önskad längd.
 
(We walk a pleasant footpath loop on marked hiking trails. length about 3 km. But ihere are many marked trails here on Mountaun Kullaberg,) 
 
Visst att Skåne är känt för att vara platt som en pannkaka, men det finns områden i Skåne som absolut inte är platt som en pannkaka. På vår 4 dagars tripp till Skåne tittade vi till västra Kullabergs naturreservat, Söderårsens naturreservat  och Verkeåns naturreservat vid Brösarp. Tre naturreservat som bjuder på en natur som är allt annat än platt som en pannkaka. Söderåsen vars högsta punkt når upp till 212 m.ö.h skall vara Skånes högsta punkt. 

Men första vandringstipset från Skåne blir Kullaberg dit jag och far anlände 18 juli 2016. När man läser om Kullaberg så haglar superlativen. "Kullaberg erbjuder en fantastisk naturupplevelse som den världsberömda guiden "Guide Michelin" givit tre stjärnor i sin bok över svenska sevärdheter" "Kullabergshalvön bjuder på vandringsupplevelser i världsklass." och så lät det vart jag läste, alla hade bara positivt att skriva om Kullaberg. Så vi hade stora förhoppningar på att få en fin vandring på Kullaberg.

Kullaberg ligger helt ute vid havet och når vid Håkull upp till 187,5 m.ö.h. Kullaberg bjuder på en mångskiftande natur med allt från fina bokskogar, äng och hedar, branta stup och klippor. Här kan man stå och balansera på kanten till hisnande branter och spana ut över kattegatt och Öresund. Naturreservat västra Kullaberg blev billdat 1971 och östra Kullaberg 1965. Läs mer här om naturreservat Kullaberg och även här:  

Regnet öste ned när jag rattade bilen genom Mölle och upp på Kullaberg. En strid ström av bilar var på väg både upp och ned från berget. Det märktes att Kullaberg är ett populärt utflyktsmål. Tidigare kostade det pengar att åka upp på Kullaberg, men från 2010 är det gratis. Bomstationen stod kvar som ett vackert minne.
 
Karta ovan: Bergkammen och naturreservatet sträcker sig från Kullens fyr längst ut på uddens spets in till Arlid.
 
Jag hade utsett parkeringsplatsen vid Kullagården som en lämplig startpunkt för vandringen. Det fina här är att det är mycket lätt att få till en rundvandring i önskad längd och jobbighetsgrad. Skåneleden är ute och rundar på Kullaberg, denna delen kallas lokalt Kullabergsleden. Skåneleden är märkt i svagt rött på kartan ovan. Men på Kullaberg finns flera andra märkta leder. Läser man texten nedan förstår man att det är lätt som en plätt mycket tack vare dom gulmarkerade tvärstigarna. Vi kom att gå så som jag markerat på kartan ovan. Det blev inte riktigt som vi tänkt, eller rättare sagt som jag tänkt. I min plan låg en längre promenad där vi skulle ha rundat Hjorthagen. Men ett seglivat regnväder ställde till det.
 
 
Kartan ovan fanns på parkeringplatsen och andra knutpunkter. Här ser man den blå leden längst med norra branterna och den röda utmed södra branterna. Dom gula tvärstigarna gör det lätt att få till en vandring i önskad längd.
 
Bild ovan: Parkeringsplatsen vid Kullagården.  
 
Vi gav oss iväg på Skåneleden som är orangemärkt. Även en blåmärkt  vandringsled följde samma stig ut mot Kullens Fyr, se kartan ovan.
 
Det var lite av en djungel på sidan av stigen den första biten. 
 
Bild ovan: Regnmolnen kom seglande över havet rakt emot oss i raket fart.
 
Bild ovan: Kullen fyr är Sveriges ljusstarkaste fyr. Den invigdes för över 100 år sedan. Det gula huset i mitten är Naturum. I Naturum kan man ta del av mycket fakta som hör platsen till. 
 
Bild ovan: Rastbänkar strax intill Kullens fyr. Milsvid utsikt över Öresund, Kattegatt och regnmoln.
 
Bild ovan: Vy från fyrens fot.  
 
Bild ovan: Nästan nere vid vattnet skall det finnas en sevärd grotta. Men vi kom aldrig dit ned, får väl skyllas på regnet.
 
Bild ovan: Långt nedanför till vänster ser man stigen/vandringsleden som vi skulle ta tillbaka utmed södra sidan av halvön. 
Bild nedan: Vid det gröna caféet nedanför Naturum fortsätter vandringsleden. Men det envisa regnet gjorde att vi fick dröja oss kvar ett par timmar vid Fyren. Där hade vi regnskydd och ett cafée fullt med godsaker. Men inget kaffe till far, det hade tagit slut.
 
Bild ovan: det hårda klimatet här ute har format en märklig skog av förvridna tallar. Snart byttes tallskogen ut mot fina och dramatiska vyer.
 
Bild ovan: Bää bää och Kullens fyr som vi nu lagt en bra bit bakom oss.
 
Och så dök Kullagården upp (bild ovan) och vi var strax framme vid bilen. Så som vi kom att gå blev det en ganska lätt kuprerad vandring. Det hade blivit betydligt mer kuperat om vi hade gått den tänkta slingan.
Men vi var mycket nöjda med dagen trots vädret och en avkortad vandring. Kullaberg är verkligen sevärt och bjuder på vandring i högsta klass. Nästa stopp blev Söderåsens naturreservat, och det blir nästa vandringstips. 
 
Film från detta vandringstips. (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej, men vill man titta till Kullens fyr så finns en parkering nästan framme vid fyren. Och det är en stor gångväg sista biten 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
  

 
#1 - - Johan:

Hej
Skulle vilja ha kontakt med dig.
Vänligen
Johan

Svar: Hej Johan!
Du kan mejla mig på ronnyf@comhem.se

Mvh Ronny
Ronny von Frank-Einstein

Till top