von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Yttre Bodane naturreservat bjöd på en underbar promenad.

Vandringar Dalsland Bad, Bilder, Bohuslän, Nature reserve, Nötöleden, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Vänern, Västsverige, adventure, aktivitet, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, fågelsjö, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, skärgård, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink0
I detta vandringstips gick vi Nötöleden, ca: 4 km lång. Men det finns flertalet leder här, så man kan gå kortare eller längre om man vill. 
 
(Here we went hiking trail Nötöleden, length about 4 km. But there are more hiking trails here if you want to go shorter or longer.)
 
Den 14 juli 2016 tog jag med mig min mor och hennes man Ingemar till Yttre Bodane naturreservat. Yttre Bodane naturreservat ligger i Åmåls kommun några mil norr om Mellerud. Här finner man ett fint skärgårdslandskap med flera märkta vandringsleder som tar vandraren genom ett sagolikt vackert naturområde. Här går man omväxlande över skogsklädda bergryggar och kala knallar och över myrar och madområden på stadiga spänger och broar. Inom naturreservatet finns 13 gravrösen som tros vara från bronsåldern. Naturreservat Yttre Bodane blev billdat 1974 och naturvårdsförvaltare är Västkuststiftelsen. 
 
Det är skyltat in till naturreservatet utifrån E45an. En smal väg leder ned till parkeringsplatsen, därifrån utgick alla vandringsleder. Men vid parkeringsplatsen fann vi ingen info om vilka vandringsleder som fanns och vart dom bar. Endast kartan nedan, och där har jag ritat in sträckan för Nötöleden som vi valde att gå. I min plan låg att vi skulle ta oss ut till Vålebergsnäbben också. Men... stegen blev för korta och för sällan. Får väl skyllas på att det var så fint och att vi därför tog många stopp. 
 
Bild ovan: Efter ungefär 300 meter dök det upp vägvisningsskyltar för dom olika vandringslederna. Här fanns också en karta, se nedan. På denna karta har jag inte ritat in hur Nötöleden gick, och som ni kan se är det inte heller lätt att utläsa exakt hur leden går. Men lederna är tydligt uppmärkta i terrängen så det är ingen risk att gå fel. Enligt skylten är Nötöleden 3,8 km. Vet dock inte om det gäller från denna plats eller från parkeringen. Hur som helst, Nötöleden är ca: 4 km lång.
 
I slutet av första spången fick jag min första starka upplevelse på Nötöleden. Under spången hade getingar byggt ett bo. Jag tog mig över spången som nummer tre i sällskapet och då var getingarna lagom uppretade. Jag inkasserade ett getingbett när krypen försökte försvara sitt bo. 
 
Nu hade vi kommit fram till Nötötorpet. Av Nötötorpet finns dock bara en delvis överväxt grund kvar. Men strax bredvid torpgrunden ligger idag ett litet utemuseum som berättar om naturreservatets natur och kulturhistoria. En uppstoppad havstrut ingick i kollektionen. 
 
Nötöleden bjuder på många fina vyer och mycket närhet till vattnet. 
 
Bilder ovan: Vy mot Tångholmen (längst bort).
 
Bild ovan: Nu befann vi oss på Nötöns sydspets.  
 
Bild ovan från södra änden av Bredvassen, ett madområde rikt på spångar och broar.  
 
Bild ovan: Här rastade vi där man går över bron i norra sidan av Bredvassen. Det var fint att sitta på berget, men vill man ha en bänk och bord så fanns det om man fortsatte över bron.
 
Bild ovan: Passade på att ta en bild på bron och mig själv i väntan på att mor och Ingemar slöat färdigt på klippan med kaffe och godsaker. 
 
Bild ovan: Skall inte klaga mer när ryggsäcken känns tung. Den här krabaten hade ett tyngre lass att släpa på.
 
Bild ovan: Fortfarande kvar på samma plats vid Bredvassen. Men på bilden nedan har vi hux flux flyttat oss till parkeringsplatsen och den fina promenaden var således i hamn. 
 
Detta var som sagt ett mycket trevligt naturreservat och Nötöleden får full pott av gilla poäng.  
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej! 
 
En kort film från detta vandringstips.   (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.  
 

Till top