von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

En dag i Kulturreservat Gräfsnäs slottspark. Alingsås kommun

Övrigt Västra Götaland Akleja, Alingsås kommun, Bad, Bilder, Ekhagar,, Nature reserve, Park, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, blommor, culture, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, kulturreservat, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, strandpromenad, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringstips, västra Götaland, wandern Permalink0
Detta vandringstips är en promenad i slottsparken, längd ca: 1,5 km. 
 
(This hiking tips is a walk in the castle park, length approx 1,5 km). 
 
Lördagen den 11 juni 2016
Detta vandringstips får mer ses som ett tips på en vacker och avkopplande plats. Det blev ett gäng bilder från parken, men ingen film. Jag fick nämligen nästan glädjefnatt när jag upptäckte att jag glömt filmkameran hemma. Nu slipper jag göra någon film från denna trevliga promenad. Så mina bilder får visa er hur fin denna park är och ett utflyktsmål väl värt en resa på några mil. Vill man titta på Gräfsnäs museijärnväg så ligger den i nära anslutning till parken. 
 
Kulturreservat Gräfsnäs slottspark invigdes 12 september 2010. Parken är ca: 12 ha stor och erbjuder därför inga långa promenader. Så som vi gick fick vi la gått ca: 1,5 km, ungefär. Men då gick vi också kors och tvärs.
Läs mer om Gräfsnäs slottspark här på Alingsås kommuns hemsida.
 
Vi parkerade på P-platsen strax öster (höger på kartan) om Kvarndammen. 
 
Vid parkeringsplatsen fanns en informationstavla.
 
Bild ovan: Skvaltkvarnen. Detta vatten kom uppifrån Kvarndammen. 
 
Bild ovan: Hembygdsmuseum. Dit återkom vi senare, men först tog vi en titt på parkens gamla stora ekar.  
 
Ekarna var grova och höga.  
 
Bild ovan: tittut eller snarare tittin. Det sägs ju att en ek växer i 300 år, sedan står den stilla i 300 år för att slutligen dö i 300 år. Funderar på om den här eken befinner sig i dö perioden. 
 
Parkens fina badstrand med brygga. Här fanns också ett ihåligt träd som det gick att se min far genom. 
 
Nu gav vi oss ut på "Kärleksstigen" som rundar udden med slottsruinen.
 
Nu kom vi fram till stigens konstverk "Tree of love" av Jörn Rönnau från Danmark. 
 
Kärlekens stig var kantad av blommor, t.ex. den lite blåklocksliknande Aklejan på bilderna nedan. Ovan ser vi någon Vädd. 
 
Och så var det dax att slänga ett öga på slottsruinen. Far läser infotavla. Det mesta av informationen på den tavlan finner du nedan.  
 
Tja, vad skall man säga om ruinen? Inte snygg men ett stort kulturvärde. 
 
Det fanns gott om bänkar som erbjöd storslagen utsikt. Nedan testar vi en annan bänk.
 
Bild ovan: Sveriges drottning Margareta Eriksdotter LeijonHufvud 1516 -1551. Hon sägs vara född här, men uppgiften är osäker. Bronsbysten är gjord av Britt-Marie Jern 6 juni 2016. Det var nyss det. 
 
Nu ville vi ha något i kistan. Vår medhavda fika hade vi frivilligt lämnat kvar i bilen. Vi skulle nämligen beöka ett naturområde till denna dag, trodde vi. Så nu tog vi oss bort till Slottscaféet, bild ovan och nedan.
 
De va gött de. Glassen blev russinet i kakan. Caféet har öppet i sommar enligt info nedan.
 
Nu tittade vi till Hembygssmuseet. Flera av dom gamla byggningarna är flyttade hit till parken under 1900-talet från andra platser. 
 
Bild nedan: Ladugård och smedja.
 
Skiftesverksladugården med tröskvandring. Från 1800-talet, blev flyttad hit till Gräfsnäs 1934 tillsammans med Soldattorpet. Nedan läser far infoskylt om innebörden av Skiftesladugård. Skylt längre ned.
 
Soldattorpet, även bilden nedan.  . 
 
Bild ovan: Bro över bäcken som rann genom parken.  
 
Vi han inte besöka något mer naturområde denna dag, det var så fint i parken att vi dröjde oss kvar länge. Istället hämtade vi våra ryggsäckar från bilen och slog oss ned på en bänk vid vattnet. 
 
Bild ovan: Så här avslutade vi vårat besök i Gräfsnäs slottspark. Kaffe och smörgås, vi led inte det minsta.
 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja, utom stigen som rundar udden (Kärleksstigen).
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 
Till top