von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Naturreservat Hjörne med Kungsgrottan.

Vandringar Halland Bilder, Ekhagar,, Halland, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västkusten, Västsverige, aktivitet, culture, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hälsa, inspiration, kultur, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, outdoor, resa, sevärt, tourism, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, västra Götaland Permalink0
(This is not a hiking tip but a beautiful place with old oaks and a little cave).
 
Detta är inget vandringstips utan ett charmigt ställe att besöka. Naturreservatet består i stort av en äng, stora grova ekar, en dramatisk bergvägg med grotta och en bänk att placera arslet på. 
 
Nu skall jag förklara varför vi kom att besöka denna plats. Det var nämligen så förstår ni att när vi i söndags hade varit i Gässlösa naturreservat öster om Rolfstorp och var på väg ut till naturreservat Årnäsudden vid havet ville vi stoppa till och slappa en stund på ett mysigt cafée. Vi hittade dock inget cafée, men jag hittade en ICA affär ungefär samtidigt som en snilleblix drabbade mig. Jag hade läst om naturreservat Hjörna kvällen före, eller rättare sagt sett bilder från naturreservatet. Bilder på stora ekar på en äng och en bänk för oss att fika vid. Naturreservat Hjörne ligger inte alls långt från naturreservat Årnäsudden. Så endast med avsikt att hitta en fin och rofylld plats att fika på tog vi oss till Hjörnes naturreservat. 
  
Bild ovan: Skylt ute vid vägen pekade in mot grottan i naturreservatet. 
 
Kartan ovan: Naturreservatet ligger utmed väg 856 mellan Åskloster och veddige norr om Varberg.
 
Man kör genom gården och upp för en kort backe, där finner man en mycket liten parkering med plats för ett par bilar. Parkeringen skall om jag tolkat det rätt vara ämnad för besökare till naturreservatet. Men jag tror att gästerna till sommarstugan hade lagt rabarber på dem. Vi fick ställa oss i botten av backen.  Bonden gav oss ok. 
 
Det var några rejäla bjässar till ekar här.  
 
Bild ovan: Bänken blev vår i en halvtimmas tid. På andra sidan av naturreservatet, tja, det vill säga runt tio meter från bänken höll getingar på att svärma ut och in genom ett hål i en stor ek. Jag tror det var getingar för dom såg inte luddiga ut. Men jag gjorde heller ingen närgången inspektion av liven. Men.... dom verkade rätt snälla.
Till höger i bild syns den lilla parkeringsplatsen. Bild nedan på sommarstugan.
  
Vid foten av den branta fjällväggen, kallad Snapphanehyllan ligger den lilla grottan. Grottan kallas Kungsgrottan efter att Oskar II och kronprins Gustav Adolf varit på besök här och skrivit sina namn i grottan. 
 
Bilder ovan: Kungaskrifter.  
 
Naturreservat Hjörne är endast 0,5 hektar stort. Det lilla naturområdet blev skyddat 1966. Naturreservatets naturvärden är främst knutna till dom gamla ekarna. 
 
Som sagt en mysig liten plats vi mellanlandade på. Vandringstips Årnäsudden kommer inom kort, men Gässlösa dröjer till hösten. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 
 
Till top