von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Hjortmarka naturreservat Alingsås "Vildmarksleden 10 km"

Vandringar kring Göteborg Alingsås kommun, Bilder, Bohuslän, Nature reserve, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, forsar, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink3
Hjortmarka är ett mycket populärt friluftsområde strax intill Alingsås centrum. Dom inre delarna av naturreservatet runt Kroksjön är av vildmarkskarraktär och domineras av gammel barrskog, främst tall. Området är relativt kuperat. Här bjuds besökaren en variation av gång och motionsspår, men även möjlighet att vandra på fina skogsstigar i riktig vildmark. Det där sista tilltalade mig och var det som lockade mig hit. Jag hade inte satt min fot i området tidigare, men namnet på det blå spåret "Vildmarksleden" kändes väldigt rätt. Vildmarksleden är ca: 10 km lång och slingrar sig genom det mesta av området. 
Läs mer om Hjortmarka här, även en karta: http://www.alingsas.se/sites/default/files/skylthjortmarka_150304_webb.pdf   
 
26 mars 2016
Vi parkerade nedanför friluftsgården Hjortgården, OK Skogshjortarnas klubbstuga. Se karta ovanför.
 
Hjortgården har öppet för allmänheten fyra dagar i veckan, t.ex. söndagar mellan 10:00 - 15:00 ( i skrivandets stund). Kan sitta fint med en dusch och bastu efter promenaden och varför inte en fika i serveringen. Läs mer här på deras hemsida:  http://www.skogshjortarna.com/Sida.aspx?oID=10431     
 
Från Hjortgården utgår alla spår, se bild ovan. Kartan här vid Hjortgården var dock lite märklig. Norr var nedåt, vilket är upp och ned jämfört med hur kartor brukar vara ritade. Vi gick den blåmarkerade Vildmarksleden motsols, vilket då blir tvärt om på kartan ovan. För att inte bli snurrig i hjässan lägger jag in en normalt ritat karta nedan, hämtad från alingsås.se.
 
Den blåmarkerade Vildmarksleden och den röda leden är mer av vildmarkskaraktär och följer stora delar av sträckningen små mysiga skogsstigar.  Detta gäller dock inte när dom följer samma väg som något av dom andra märkta spåren. Då är det istället preparerade motionsspår och skogsvägar som gäller.  Och som ni ser finns det många möjligheter att korta ned Vildmarksleden om man skulle vilja det. Eller gå varianter av flera olika leder.  
 
Bild ovan: Vi stövlade iväg genom tallskogen och längtade efter att Vildmarksleden skulle vika av från det preparerade motionsspåret in på en stig.
 
Bild ovan: Fin lägerplats som ligger strax ovanför där Vildmarksleden lämnar rött, rött&vitt och gult spår och fortsatte in på trevlig skogsstig. Skymtar uppe till höger i bilden. 
 
Vattnet från bäcken på bilden ovan drev tidigare Linnefors kvarn på bilden nedan. 
 
Linnefors kvarn fanns enligt uppgift redan 1739, men då som vadmalsstamp. Kvarnen revs 1916.  
 
Skogsvägen tog oss upp till Kvarndammen, som bäcken rinner ifrån. På dammen låg fortfarande en del is. 
  
Strax efter Kvarndammen vek Vildmarksleden in på en fin skogstig genom trevlig barrskog. Vill man korta ned promenaden går det utmärkt att göra det genom att gena ned till stora Kroksjöns västra ände. Vildmarksleden går i en slinga söder om Stora Kroksjön och sedan ytterligare en slinga väster om sjön. En mycket fin sträcka för övrigt, men känner man att man vill gena så. Stigarna ritade med svart på kartan nedan är rejäla stigar. 
 
Trädstammarna på bilden ovan påminner om ett par stövlar en tjejkompis köpte för något år sedan. Hm..., eller var det när hon hade tagit av sig stövlarna?
 
Bild ovan: Vi tog en avstickare från Vildmarksleden ned till Stora Kroksjöns västra strandkant. Där det röda spåret anslöt till Vildmarksleden tog vi oss på stig ned till sjön. En kort och lite brant promenad upp och ned. Vet inte vad det gav egentligen, mer än bilden ovan och någon filmscene.
  
Ett fint parti av vandringsleden är sträckan utmed Stora Kroksjön. Här hade man lagt ned mycket arbete på att få leden bekvämt framkomlig. Men mer bör göras, t.ex. så var roten jag snubblade över helt onödig. Men vi fick uppleva flera fina utsiktsplatser och en lägerplats, bild nedan. 
 
Lägerplats var nog fin, men stockarna för låga, jag hade fått sitta som en gräshoppa. Fast.... jag satt aldrig, istället gick jag ned till sjön och plåtade bilden nedan. 
 
Några hundra meter efter fikastoppet lämnade Vildmarksleden Stora kroksjön och det bar norrut på fin stig genom trevlig barrskog. Snart kom vi fram till ett stigskilje där Vildmarksleden vek av österut och röd led fortsatte rakt fram. Vill man gena kan man följa röd led rakt fram, snart är man inne på den blåmarkerade Vildmarksleden igen. Se kartan nedan. 
 
Rammsjön skymtar mellan träden på bilden ovan.
 
Så var vi ute på större gångstig/motionsspår där även röd och rödvit led gick. Sträckan fram till Tollsjön var väl inte precis vandringsledens höjdpunkt, om man säger så. 
 
Bild ovan:  En trädspång ledde ut till Tollsjöns brygga. Men där var det minst sagt full aktivitet. Dom vuxna var sysselsatta med grillning och barnen med kurragömma.  
 
Bild ovan: Vi ville testa hela den ca: 300 meter långa trärampen/spången. Färdigställdes vinter 2014/2015. Det fanns gott om mötesplatser för rullstolar och barnvagnar. Strax intill där spången börjar finns en parkeringsplats (även handikapparkering). Söder om Aleforshemmet, se kartan nedan. Den svarta ringlande masken ut i Tollsjön är spången. 
 
Bild ovan: Vi undrade vad detta var för något, en skyddsvall?
 
Vi valde att gå den omärkta stigen (svart på kartan) förbi ett vindskydd med lägerplats och upp till Hjortgården.  
 
Och så var vi tillbaka där vi började, nästan i alla fall. Detta blev en mycket trevlig vandring, klart över förväntan. Och jag bestämde oss för att vi snart skall gå den bit av Vildmarksleden som vi missade. Och det gjorde vi som sagt januari 2017. Så snart är filmen från detta vandringstips klar. 
 
Mitt slutomdöme av Vildmarksleden i Hjortmarka blir en stor tumme upp. En fin och varierande vandring i lite småkuperad terräng. Efter vandringen kan man koppla av i träsoffan på bilden nedan innan man åker hem eller besöker Hjortgården café. Och känner man att lukten är tveksam kan man som sagt ta en dusch och basta.  
 
Här startar Potatisleden.
 
 Film från detta vandringstips  
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej inte Vildmarksleden eller den röda leden. Till Tollsjön går bra, och även flera av dom andra spåren. Men då blir det ganska backigt.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta: https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.  
 

Till top