von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Svartedalens naturreservat. Vandringslederna kring Bottenstugan.

Vandringar Bohuslän & Västkusten Bilder, Bohuslän, Kungälv, Kungälvs kommun, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Stenungsund, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, forsar, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, natur Göteborg, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenad Göteborg, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern, waterfall, äventyr Permalink0
 
Svartedalen bjuder på riktig vildmark med djupa mörka skogar. Här hittar man ett av Västsveriges största sammanhängande barrskogsområden. Men här finns också gott om sjöar och små tjärnar. Det är ett bergigt vildmarksområde, en vandring i Svartedalen blir oftast ganska så utmanande. Svartedalens naturreservat har utvidgats sedan området först blev skyddat 1982. Läs mer om Svartedalens naturreservat här på Länsstyrelsens sida: http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/lanets-naturreservat/stenungsund/svartedalens-vildmarks-natur-friluftsomr/Pages/index.aspx   
 
Boken Svartedalens Pärlor som blev utgiven 2015 fick jag tillskänkt mig i höstas. En trevlig bok med inspirerande och informerande texter med fina bilder. Svartedalen ligger ju oss göteborgare varmt om hjärtat, och säkerligen fler. Boken är ett samarbete mellan Västkuststiftelsen, Kungälvs kommun, Kungälvs OK och Rädda Svartedalens Vildmark. I Boken beskrivs alla märkta vandringsleder i Svartedalen och med bra kartor. Man får berättat en dos historia och vad man kommer få uppleva längst med vandringslederna. Har du tur kanske du stöter på duvan på bilden ovan. En fin karta med alla vandringsleder medföljer boken (se nedan). Den kartan går även att köpa separat i bl.a. bokhandeln. Och var kan man köpa boken??? Jo i Akademibokhandeln i Kungälv och av föreningen Rädda Svartedalen Vildmark http://www.raddasvartedalen.se/  enligt info från Kungälvs kommun http://www.kungalv.se/kultur--fritid/utomhusaktiviteter/vandringsleder-och-promenadslingor/   
 
5 mars 2016
Det är inte helt galet att påstå att vi nu befann oss på parkeringsplatsen strax intill Anviksfallen mellan Håltesjön och Ålevattnet tack vare ett av tipsen i boken. 
 
På parkeringsplatsen satt en karta med alla vandringsleder inritade. På kartan nedan har jag markerat parkeringsplatsen vi startade ifrån. Vi började med att följa grönt spår förbi Anviksfallen och sedan längst med Ålevattnet bort till Bottenstugan. 
  
Bild ovan: I bakgrunden syns Håltesjön. Mellan Håltesjön och Ålevattnet rinner en ganska stor bäck som bildar Anviksfallen. 
 
Bild ovan: broar från tre olika tidsepoker med bl.a den gamla landsvägen mellan Grandalen och Anvik. Håltesjön skymtar längst upp till höger i bild. 
 
Vi följde grönt spår längst med forsen ned till den gamla kraftstationen och kvarnen, bild nedan.
 
Grönt spår ledde oss sedan ned till Ålevattnet.
Bild nedan: rastbänk med hyfsat läge vid Ålevattnet. Promenaden gick vidare på en liten grusvägen längst med sjön bort mot Bottenstugan. 
 
Bild ovan:Tja, vad skall man säga om denna rastplats. Inte heller här kunde jag klaga på läget.   
 
Bild nedan: Strax var vi framme vid den lilla röda Bottenstugan. Vid Bottenstugan går också fint att parkera. Sist jag var vid Bottenstugan var förra gången jag var här och Öh, det var när jag gick Bohusleden med ett vandringsgäng. Vi gick den gången från Vargfjället vid Ljungskile och med målet i Kungälv, men fick nödlanda i Diseröd. Jag hade gett vandringen namnet Kämpetrampet, men fick senare ändra namnet till Krämpetrampet. 
 
Det är gått om spår att välja på vid Bottenstugan. Nu lämnade vi grönt spår och fortsatte in på det blå spåret som tog oss upp till stora och lilla Iglekärr. Om man saknat uppförsbackar hittills så blev man rikligt belönad nu. Ålevattnet ligger på 69 meter över havet, Stora & Lilla Iglekärr ligger....hm...högre. Den första delen av stigningen gick vi på typ en avverkningsväg. Jösses vad roligt det var. Men livet skulle snart bli bättre då vi kom in på en liten trevlig stig i halvöppen barrskog. Bilden nedan visar den exakta punkten där gult och blått spår delade sig.
 
Bilden ovan visar ett par ganska färska vargspår, gissar vi. Spåret följde i stort sett stigen vi gick på fast åt motsatt håll. Och spåret irrade inte runt vilket det skulle ha gjort om det var gjort av en hund. Istället gick detta djur målmedvetet rakt fram. Och varg förekommer ju i Svartedalen, så.....  varg.
 
Nu hade vi tagit oss upp till Svartsjön, bilder nedan. Spåren ut på sjön var nog någon dag gamla, det skulle varit lurigt att att följa dem. Då hade vi kanske varit kvar där ännu. 
 
Efter sjön återstod en sista brant knicks innan stigningen var avklarad. Nu befann vi oss i barrskog, men det hade vi ju gjort hela tiden så det var väl inget nytt. 
 
Bilden nedan är plåtad av far och visar när vi kommer fram till vindskyddet mellan stora och lilla Iglekärr. 
Bild ovan: detta var utsikten jag bjöds på när jag satte mig på det kalla golvet i vindskyddet. Vi slog oss istället ned på baksidan vindskyddet. Där hade vi utsikt över Lilla Iglekärr.
 
Karta ovan: Röd pil pekar på vindskyddet där vi befann oss nu. 
 
Strax efter vi lämnat dom små tjärnen bakom oss bar det av utför. Efter ett tag kom vi ut på en mindre körväg. Från det ögonblicket blev promenaden inte lika givande längre. Dock var utsikten hyfsad från Tjuvklämman. Bilden nedan är plåtad av far. 
  
Strax efter Tjuvklämman lämnade vi det blå spåret och följde istället rött spår den sista biten fram till parkeringen. Den orangefärgade Bohusleden följer samma väg. Promenaden är strax í underkant av 4 km enligt mina egna uträkningar. Om man inte räknar in dom jobbiga bitarna så är denna promenaden lätt och mycket fin.
 
Se filmen från detta vandringstips.
 
Nedan en karta hur man hittar hit.
 
Läs mitt vandringstips till Stenstugan, en annan fin vandring i Svartedalen.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta: https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.  
 

Till top