von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Verleskogen Risveden, Ale kommun. Vandringsled 2,5 km

Vandringar Bohuslän & Västkusten Ale kommun, Bilder, Bohuslän, Nature reserve, Photos, Risveden, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink2
I Verleskogen vandrar man fram på trevliga skogsstigar i en relativt flack terräng som domineras av gammel barrskog. Bitvis rena Ronjaskogen med många tallar som är 200 år eller äldre. Naturreservat verleskogen blev billdat så sent som 2010 och är resultatet av ett unikt samarbete mellan Ale kommun, stiftelsen Ett klick för skogen, Västkuststiftelsen, fältbiologerna och staten. 
 
27 mars 2016
 
Från bilvägen mellan Skepplanda och Sollebrunn var det bra skyltat in till naturreservatet, se kartan nedan. Nu blev det grusväg resten. . 
 
Bild ovan: Skylt visade vägen. Ca: 400 meter kvar till parkeringen.
  
Parkeringsplatsen var omgiven av höga furor. I bortre änden stod en informationstavla. Där startar den drygt 2,5 km långa vandringsleden genom Verleskogen.  
 
Bild ovan: En namntavla över dem som skänkt pengar till naturreservatet "stiftelsen Ett klick för skogen"
 
Här fanns gott om foldrar i lådan. Förutom matnyttig text fanns också en karta i foldern. Nedan en karta som visar vandringsleden. Mer info om Verleskogen finner du här:
 
Vi gick vandringsleden motsols. Bilden nedan visar vad som gällde här. Man följer tydlig blå märkning och man befinner sig i ett naturreservat.  
 
Den första biten var verkligen jättefin. Vi gick i riktig storskog med en mosstäckt brant till vänster och en djup dalsänka till höger med en liten porlande bäck i botten. Snart blev dock vandringen lite mer alldaglig när vi kom upp i ett tallhedsliknande landskap. Men det var avkopplande att strosa fram på den mjuka stigen. Riktigt fint blev det igen när vi kom upp till Ljusevattnet. Bilderna nedan är tagna mellan parkeringen och Ljusevattnet. 
 
Direkt där stigen kommer fram till sjön är fint att fika. Inga bänkar men där går fint att sitta på berget. Men jag hade andra planer för oss. Vi skulle smita av leden och promenera ett varv runt Stora Ljusevattnet. Enligt kartan jag hade med mig skulle en stig leda runt sjön. Någonstans runt sjön, på ett förhoppningsvis mycket fint ställe skulle vi fika. Så var det tänkt i alla fall.
 
Bilden ovan är plåtad av far och visar mig i barrskog. 
 
Enligt kartan delar sig leden vid Ljusevattnet. Men den västra stigen är inte alls märkt lika tydligt som resten av leden och den bjöd inte på något som höjde upplevelsen. Men det är fint utmed norra sidan av Ljusevattnet.  
 
Bilden ovan: Stora Ljusevattnet. Trots att jag har ganska hyfsad syn kunde jag inte finna någon tydlig stig längst med vattnet så att vi smidigt kunde ta oss runt sjön. Det var för risigt där vi kom ned till sjön för att finna en plats att sitta och fika, så vi fick tyvärr skopa min planerade fika vid sjön. 
 
Bild ovan: Det blev lite stigning från Stora Ljusevattnet, som här skymtar i bakgrunden. 
 
Bild ovan: Här gick vi i en jättes fotspår.  
 
Bild ovan: En informationstavla i skogen. 
 
Nu var vi tillbaka på parkeringsplatsen igen och vad passade väl bättre än att ta rasten just där.  Här hade vi fin vy över grusvägen mellan trädstammarna. 
 
Detta var en mycket trevlig vandringsled. Full pott med "gilla" poäng. Se min film från detta Vandringstips nedan.
 
 
Åker man buss går man av vid Verle Östergård. Men sedan väntar en promenad på ca: 4 km på grusväg in till naturreservatet. Roligare kan man ha det. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej.  
 
OBS OBS!!!! Nu är åter vägen öppen in till naturreservatets parkeringsplats efter en tids avstängning på grund av ras. Information jag fick idag den 14 april 2019. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta: https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.  
 

 
#1 - - Thomas Lindhér:

Helt sagolikt Vackra bilder o fina vyer. Hur upplevde ni vandringen var den tidvis jobbig , jag menar kroppsmässigt.
Ni traskade trots allt en bra bit.
MVH Thomas Lindhér

Svar: Hej, Thomas!
Tack Thomas. Nej vandringen är inte jobbig, snarare ganska lätt. Man bjuds två små knölar, i övrigt ganska flackt. Leden är endast 2,5 km, så särskilt långt traskade vi inte. Det är en fin promenad i trevlig gammal barrskog.
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - lennart lundgren:

det var fin film från verlaskogen, såg du inte någon skogsfågel dom är fina att filma

Lennart Lundgren

Svar: Hej och tack, Lennart!
Svarade på din fråga för flera dagar sedan, men såg först nu att svaret inte låg kvar. Så jag svarar igen.

Det var jättefint i Verleskogen, men det var ont på fågelfronten. Vid sjön har jag inget minne av att vi såg någon fågel alls. Funderar lite på vad du menar med Skogsfågel. Är det typ Orre, tjäder? Nu letar inte jag efter fåglar när jag är ute, det blir mer om det dyker upp någon fin eller intressant som jag/vi filmar. Ha det bra.
Ronny von Frank-Einstein

Till top