von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

En promenad vid Danska fall. Simlångsdalen.

Vandringar Halland Bilder, Halland, Nature reserve, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, beech forest, blommor, bokskog, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, forsar, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vattenfall, video, vildmark, västra Götaland, wandern, waterfall, äventyr Permalink1
Detta vandringstips är ca: 2,7 km genom fin bokskog och förbi vackra vattenfall. Det finns flertalet vandringsleder här, så det går fint att vandra längre.  Se alla vandringsleder här.
 
(We walked the blue hiking trail, length about 2,7 km. Beautiful beech forest and waterfall. There are lots of hiking trail in the area, look here).
 
Den 7 maj 2016 tog vi oss ned till Halmstad för att uppleva fallen och bokskogen. Naturreservat Danska fall ligger i Simlångsdalen knappa 2 mil öster om Halmstad. I början på samhället är det bra skyltat mot naturreservatet. Man kan också välja att gå in i naturreservatet från parkeringsplatsen öster om Brearedssjön.
 
Vi ville se bokskogens skira grönska och väntade därför in tiden till då bokskogen började grönska i Göteborg. Då borde varje mil vi tog oss söderut leda till att bokarna kommit lite längre. Men just det faktum att vi ville ha löv på bokarna visste vi ju troligtvis också skulle bidra till att vi fick se mindre vatten i fallen. Men bokskogen ihop med fallen gör naturreservatet, enligt mig. Naturreservat Danska fall blev billdat 2001 och naturvårdsförvaltare är Västkuststiftelsen. 
 
Karta ovan: Här ligger Danska fall. 
 
På parkeringen fanns infotavla och en karta över området och vandringslederna. Kortaste vägen är det ca: 1 km in till fallen. 
 
Vi bestämde oss för att gå den korta blå vandringsleden. Då blev det en rundvandring och vi fick med oss mycket av bokskogen. Starten för rundvandringen låg knappt 200 meter ned från parkeringen vid Skällåsasjön. 
  
Bild ovan: Vägskiljet där rundvandringen började. Vi valde att följa skylten som berättade att det var 1,6 km till fallen. Den sträckan är inte lämplig med barnvagn, men den kortare vägen rakt fram är det.    
 
Den första biten följde vi även den orangefärgade Hallandsleden. 
 
Vi gick på trevlig stig ned genom en dal med riktigt fin bokskog och en porlande bäck. I lövverken.ovan kvittrade fåglarna  Kan det bli så mycket mer avkopplande?
 
Efter drygt 1 km kom vi här fram till  ån Assman. Den blå leden gick inte över ån, men vi ville ju kika. Här fick vi också uppleva ett litet stänk kultur i form av skrift och ritade bilder på informationstavlor. Men vi såg inga spår av dom byggningar det berättades om och som en gång legat här. 
 
Leden följde ån vidare upp mot Danska fall, men på betryggande avstånd, tyvärr. Men ån kantades av ganska svår och brant terräng, som bitvis hade lite karaktären av en kanjon. 
 
Bild ovan: Gul Skunkkalla trivs där det är fuktigt, sticker ofta upp ur slam och dy.
 
Då var vi framme vid dom fina vattenfallen och på en skylt stod bl.a. att läsa om var namnet Danska fallen härstammar från. Året var 1676 och en del av den slagna danska hären jagades ut på en bro som inte skulle hålla varvid danskarna trillade i vattnet och drunknade. Så lyder i alla fall hörsägen. Jag undrar var namnet Fylleån härstammar ifrån?  
 
Tja, jag knäppte inte många bilder här, trodde faktiskt att jag hade fler bilder på Danska fallet med hem, men så var inte fallet. Men i filmen så är det lite mer.
 
Nu följde vi Hallandsleden tillbaka till parkeringen. Denna sträcka går som sagt fint att rulla med sig en barnvagn. Blir man trötter finns gott om bänkar att pusta ut på.  
 
Bild ovan: Gott om bänkar som sagt.
 
Detta var en trevlig promenad bland forsar och bokar. Den blå vandringsleden som vi gick var ganska lätt kuperad. Säkerligen är dom andra vandringslederna i området också fina. Men det man inte vet har man ingen aning om. Nu hade vi ett uppdrag kvar denna dag, att köra hem. 
En film från detta Vandringstips.  (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja och Nej, Rundvandringen går inte, eller rättare sagt är mycket jobbig bitvis med barnvagn. Men om man följer vägen rakt fram skyltat "Fallen 0,8" så går det fint hela vägen fram till fallen.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

#1 - - Dan Alsterland:

Härliga bilder och fin film. Jag har inte varit här själv men Katarina har vandrat här, det kanske blir en tur hit i sommar.
Måste bara tipsa dig om Vallebygden och alla vandringsleder där, det är otroligt vackert det får du bara inte missa nu här på våren ;-)
Vi var där och vandrade i helgen det såg ut som körsbärsdalen i Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta

Ha det bra önskar Danne o Katarina

Svar: Hej och tack. Vallebygden verkar lockande med Valleskogen och det ser ut att finnas en fin fors där också. Vallebygden får jag sätta upp på att göra.
Ha det bra så hörs vi snart. / Ronny
Ronny von Frank-Einstein

Till top